C. Buddingh'-prijs Poëziedebuut van het jaar
Poëziedebuut van het jaar

Wout Waanders wint 34e C. Buddingh’-prijs 2021

Poetry International heeft 11 juni 2021 de C. Buddingh’-prijs 2021 toegekend aan de Nederlandse dichter Wout Waanders, voor zijn poëziedebuut Parkplan, een uitgave van De Harmonie. In toegankelijke verzen komt het leven van alledag aan bod: soms grappig, dan weer keihard. Per gedicht weet je niet wat je kan verwachten: of het start absurd, en dan gaat het over iets wezenlijks zoals ziek zijn en verdwijnen, of het begint heel serieus over hoe een relatie in de slop zit en wordt uiteindelijk weer licht.

Dit jaar vond de ontknoping van de C. Buddingh'-prijs zowel in de zaal in Kantine Walhalla in Rotterdam als online plaats. Ook de genomineerde dichters Schiavone, René Smeets en Dorien de Wit maakten met hun debuut kans op de prijs. De jury bestond uit Ellen Deckwitz (voorzitter), Mylo Freeman en Ilke Froyen. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 1.250.

De jury: “Parkplan is een zeer consistente bundel die handelt over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met onze dagelijkse kleine onderhandelingen toch een kloppend geheel van proberen te maken.” Wout Waanders draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend:

Op een onbewaakt ogenblik / was er een meisje in mijn / rabarberlimonade gesprongen.

34e C. Buddingh’-prijs 2021
Voor de 34ste editie van de C. Buddingh'-prijs werden 25 poëziedebuten ingezonden. De jury prees het gemiddeld hoge niveau van de poëzie-eerstelingen. “Er werd intelligent geëjambeerd, de slimme intertekstualiteiten vlogen je om de ogen en aan ieder detail, van titel tot vormgeving, van pagina-opmaak tot kleurstelling, was aandacht besteed”, aldus de jury. “Er was een aantal waaruit niet alleen technisch, maar ook empathisch vernuft sprak. De bereidwilligheid om alleen te willen plezieren, maar ook om een statement in te nemen van wat poëzie vermag. Deze overtuigden door de eigen stem, doordat ze het risico durfden te nemen de lezer voor het hoofd te stoten, buiten de gebaande paden van de dichtkunst te willen gaan.”                                        

Met de jaarlijkse uitreiking van de C. Buddingh'-prijs beoogt Poetry International sinds 1988 meer aandacht te genereren voor de meest talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias en Roberta Petzoldt wonnen de prijs. In 2020 ging de prijs naar de Vlaamse dichter Jens Meijen.

Download hier het juryrapport
Lees hier het persbericht 

De genomineerde poëziedebuten

Talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie

Sinds 1988 bekroont Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut met de C. Buddingh'-prijs. Daarmee genereert Poetry International meer aandacht voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. De beste Nederlandstalige poëziedebuten van het afgelopen jaar zijn die van Schiavone, René Smeets, Wout Waanders en Dorien de Wit. Dat maakte de jury van de C. Buddingh’-prijs 2021, bestaande uit dichter Ellen Deckwitz (voorzitter), schrijver en illustrator Mylo Freeman en de Brusselse Passa Porta-directeur Ilke Froyen, bekend. Uit 25 ingezonden debuten koos de jury het werk van vier aanstormende dichttalenten van dit moment en voegde daar nog een eervolle vermelding aan toe voor Çaglar Köseoglu. Tijdens de 51ste editie van Poetry International Festival, dat plaats vindt van 10 t/m 13 juni 2021, wordt de C. Buddingh’-prijs voor de 34e keer uitgereikt.  

Eerdere winnaars waren Ilja Leonard PfeijfferAnna EnquistLieke MarsmanEllen DeckwitzMarieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias. In 2020 ging de C. Buddingh'-prijs naar de jonge Vlaamse dichter Jens Meijen. Hij kreeg de Buddingh voor zijn frisse en originele poëziedebuut Xenomorf (De Bezige Bij) waarin het klimaat en de duurzaamheid van ons gedrag een belangrijke rol spelen. Bekijk hier de video van Jens die uitkijkend over Rotterdam het gedicht 'Aquarium' leest, gemaakt in samenwerking met Rotterdamse Dakendagen. 

Voor de C. Buddingh'-prijs 2021 zijn 25 poëziedebuten ingezonden. De jury bestaat uit Ellen DeckwitzMylo Freeman en Ilke Froyen

Genomineerden C. Buddingh'-prijs 2021

Op alfabetische volgorde

Schiavone

Voor als je stuk bent

Schiavone

Schiavone (1997) charmeerde de jury met haar jonge stem. Voor als je stuk bent bewijst dat poëzie troost kan bieden. De urgentie, de kracht en de kwaadheid die uit de bundel spreken verraste en ontroerde de jury. Voor als je stuk bent is niet alleen een zoektocht naar taal en een zoektocht in vormen maar probeert ook actief een connectie met de lezer op te maken: “Niet veranderen / omdat de postbezorger nu je verloofde is. / Niet veranderen / omdat de sensatie nu als een warm bad voelt. / Als het bad leegloopt / is de postbezorger weer de postbezorger / en ben jij niemand meer.” Schiavone stond als spoken word-artiest en singer-songwriter op diverse podia en maakt onderdeel uit van Poetry Circle Nowhere. Voor als je stuk bent is voor iedereen die worstelt, botst of breekt.

 

René Smeets

Alles gestolen. Een handvol verzen à la Hans Magnus Enzensberger

René Smeets

Alles gestolen is een unieke bundel. De Vlaamse René Smeets (1956) is al jaren actief als literair vertaler, bloemlezer en dichter. Hij vertaalde onder andere de werken van Hans Magnus Enzensberger vanuit het Duits. Enzensberger is ook inspiratiebron voor zijn debuutbundel. De lezer wordt uitgenodigd om in de relatie tussen vertaler en auteur te stappen. Uit Alles gestolen spreekt een enorme betrokkenheid bij poëzie. De jury was blij deze bundel te ontdekken en in de plooien van de gedichten steeds weer nieuwe poëzie te vinden.

Wout Waanders

Parkplan

Wout Waanders

Parkplan is een debuut dat je niet vaak tegenkomt. Wout Waanders (1989) draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend: “Op een onbewaakt ogenblik / was er een meisje in mijn / rabarberlimonade gesprongen.” Onder de soms absurde beschrijvingen schemert echter altijd de kwetsbaarheid door. De grap en de ernst worden slim afgewisseld. Wout Waanders publiceerde in diverse tijdschriften en stond op uiteenlopende podia. Ook was hij stadsdichter van Nijmegen en maakt hij onderdeel uit van BOYBAND, een literaire boyband. Parkplan gaat over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met kleine onderhandelingen toch proberen een coherent geheel van te maken.

Dorien de Wit

eindig de dag nooit met een vraag

Dorien de Wit

Dorien de Wit schreef met eindig de dag nooit met een vraag een heldere, coherente, boeiende bundel doorspekt met aansprekende beelden. Er spreekt een hedendaagse stem en een aparte blik uit die de lezer uitnodigt om op haar manier naar de werkelijkheid te kijken. De jury ziet in de regel "een metafoor werkt alleen als hij niet klopt" de hele poëtica van de bundel besloten liggen. “Alsof iemand met een heel mooi klein handschrift schrijft”, stelde de jury ook. Dorien de Wit is naast dichter ook beeldend kunstenaar. In 2017 won ze de Turing Gedichtenwedstrijd. Eindig de dag nooit met een vraag is een zoektocht naar een realiteit en gaat in op de manieren waarop deze realiteit aan je ontsnapt en onvatbaar blijkt, of in elk geval anders is dan mensen zeggen dat hij is.

C. Buddingh'-Online Leesclub

C. Buddingh'-Online Leesclub

Op weg naar de uitreiking van de C. Buddingh'-prijs op het 51ste Poetry International Festival in juni organiseert Poetry International de C. Buddingh'-Online Leesclub. In vier online sessies duiken lezers samen met workshopleider Peter Swanborn diep in de vier genomineerde poëziedebuten om te ontdekken wat de nieuwe generatie Nederlandstalige dichters zoal bezighoudt. Natuurlijk nodigen we de genomineerden zelf uit om er bij te zijn en vragen te beantwoorden.

De C. Buddingh-Online Leesclub vindt plaats op
- dinsdagavond 11 mei, 18 mei, 1 juni en 8 juni - 19:30 - 21:00 uur (VOL)

Deelname kost 85 euro. 
De leesclub gaat door bij minimaal 10 deelnemers. 
Aanmelden is niet meer mogelijk. 

De jury van de C. Buddingh'-prijs 2021

Met veel plezier stellen we de jury van de C. Buddingh'-prijs 2021 aan je voor. Hier zijn dichter, columnist en poëzieambassadeur Ellen Deckwitz, prentenboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman en directeur van het Brusselse Passa Porta Ilke Froyen!

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz is al jaren bevlogen ambassadeur voor de poëzie. In boeken als Dit gaat niet over grasmaaien laat ze zien hoe rijk de poëzie is en hoe je die rijkdom erin kan vinden. Uit betrokken columns (NRC, De Nieuws BV) spreekt een groot gevoel voor eenieders kwetsbaarheid. Haar laatste bundel Hogere Natuurkunde laat zien hoe het Indiëverleden van haar grootmoeder in haar eigen leven doorwerkt. Met De steen vreest mij won ze in 2012 zelf de Buddingh'. 

Mylo Freeman

Mylo Freeman

Mylo Freeman heeft meer dan zestig prentenboeken op haar naam staan. Ze studeerde illustratie aan de Rietveld Akademie. Voor haar eerste prentenboek Potje! kreeg ze direct de Kiekenboekprijs. Ze is ook de vrouw achter de reeks over het donkere prinsesje Arabella, waarmee ze sinds jaar en dag zorgt voor meer diverse prentenboeken, waar alle kinderen zich in kunnen herkennen. Voor de Kinderboekenweek 2020 maakte ze het kleurrijke prentenboek De Tweeling!

Ilke Froyen

Ilke Froyen

Ilke Froyen is directeur van het internationale literatuurhuis Passa Porta en het tweejaarlijkse meertalige Passa Porta Festival in Brussel. Ze werkte als redacteur, journalist en recensent, o.a. voor VRT Radio 1. Eerder al jureerde ze voor literaire prijzen als de Ultima Letteren, de Debuutprijs Vlaanderen en de European Union Prize for Literature. Als bestuurder is ze betrokken bij het Brussels Kunstoverleg en Iedereen Leest. 

Inzendingen C. Buddingh'-prijs 2021

Anna De Bruyckere

Voor permanente bewoning

Anna De Bruyckere

Meer info (Uitgeverij Cossee)
Nele Buyst

Regels

Nele Buyst

Meer info (Poeziecentrum)
Elisa Candela

Dagresten

Elisa Candela

Meer info (Uitgeverij P)
Lander Cornelis

Stamboomverzen

Lander Cornelis

Meer info (Uitgeverij de Zeef)
Jacob Deichman

Avonduren op de vierkante meter

Jacob Deichman

Meer info (Uitgeverij Gopher)
Mattijs Deraedt

De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan

Mattijs Deraedt

Meer info (Poeziecentrum)
Astrid Dewancker

Wie omkijkt wordt gezien

Astrid Dewancker

Meer info (Uitgeverij P)
Johan van der Dong

Fabriekspsalmen

Johan van der Dong

Meer info (Uitgeverij Nobelman)
Hartkamers / Adriana Ivanova

Zuurstof

Hartkamers / Adriana Ivanova

Meer info (Uitgeverij Vrijdag)
Hedwig du Jardin

Licht & traag & diep

Hedwig du Jardin

Meer info (Uitgeverij P)
Jolanda Kooijmans

Twee ton

Jolanda Kooijmans

Meer info (Uitgeverij Opwenteling)
Çaglar Köseoglu

Nasleep

Çaglar Köseoglu

Meer info (Het Balanseer)
Adriaan Krabbendam

Liederen uit het oerbos

Adriaan Krabbendam

Meer info (Uitgeverij cRu)
Jeroen Messely

Nachtlus

Jeroen Messely

Meer info (Atlas Contact)
Naomi Montroos

Regenboom / Palu di áwaseru

Naomi Montroos

Meer info (Uitgeverij Anderszins)
J.V. Neylen

En niet bij machte

J.V. Neylen

Meer info (Atlas Contact)
Truus Roeygens

Rijpe velden van vrolijkheid

Truus Roeygens

Meer info
Schiavone

Voor als je stuk bent

Schiavone

Meer info (Uitgeverij Pepper Books)
René Smeets

Alles gestolen

René Smeets

Meer info (Uitgeverij P)
Wim Vandeleene

Duikvlucht

Wim Vandeleene

Meer info (Uitgeverij de Zeef)
Tania Verhelst

Twee helften

Tania Verhelst

Meer info (Uitgeverij de Zeef)
Bart Verstraete

Hoe het verder moet

Bart Verstraete

Meer info (Uitgeverij de Zeef)
Parkplan

Wout Waanders

Parkplan

Meer info (De Harmonie)
Menno Wieringa

Realiteitsreparaties

Menno Wieringa

Meer info (Uitgeverij cRu)
Dorien de Wit

Eindig de dag nooit met een vraag

Dorien de Wit

Meer info (Arbeiderspers)

C. Buddingh'-prijs 2020 voor Jens Meijen

Poetry International feliciteert dichter Jens Meijen met de C. Buddingh’-prijs 2020. Tien jaar na Delphine Lecompte gaat de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut weer naar een Vlaamse dichter. Meijen krijgt de prijs voor zijn frisse en originele poëziedebuut Xenomorf, een uitgave van De Bezige Bij. 'De blik van Meijen is in tegenstelling tot die van veel andere debutanten van dit jaar niet naar binnen gericht, maar naar buiten gekeerd. Met lede ogen beziet hij hoe het klimaat naar de klote gaat, idealen onoprecht zijn, vooruitgang tegelijk ook achteruitgang is en het debat wordt gedomineerd door woede,' schrijft de jury, die bestond uit Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens. 

Xenomorf

Poëziedebuut van het jaar

Xenomorf

Uit het juryrapport

Waar het gaat om het behoud van onze aarde worden in Xenomorf de gemakkelijke manieren om ons schuldgevoel af te kopen door Jens Meijen in twijfel getrokken en geridiculiseerd. Oplossingen biedt hij niet, maar hij stipt de pijnpunten glashelder aan in taal die rijk aan beelden is en bomvol nieuwe woordcombinaties zit. Zijn gedichten wemelen van de verwijzingen naar actualiteit, geschiedenis, wetenschap, cultuur en popmuziek. De bundel bevat intelligente, overtuigende gedichten, waarin niets de gebruikelijke vorm heeft, zoals de titel Xenomorf al voorspelt. Meijen laat zich niet makkelijk met andere dichters vergelijken en alleen dat al verdient volgens de jury alle lof. 

Jens Meijen

Maak kennis met

Jens Meijen

Foto © Catherine Demblé

Op zeventienjarige leeftijd las Jens Meijen Wachten op Godot. Het absurdisme van Becketts toneelstuk voelde als een bevrijdag. ‘Als niets uitmaakt, kan je eigenlijk eender wat doen’, dus besloot Meijen te solliciteren bij Weekblad Humo. Tot zijn eigen verrassing werd hij aangenomen. Het was het startschot van zijn schrijversbestaan.

Meijen rondde onder meer een master Westerse Literatuur af aan de KU Leuven en publiceerde in De Revisor, Hard//hoofd, deFusie en Deus Ex Machina. Hij schrijft voor De Morgen, werd redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literaire tijdschrift DW B. Op twintigjarige leeftijd werd Meijen benoemd tot de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. 

Aquarium - Buddingh'-winnaar Jens Meijen vanaf de Lijnbaanflats

Rotterdamse Dakendagen & Poetry International

"Een wereld vol absurde beelden die toch kloppen"

De winnaar van 2019: Roberta Petzoldt, voor "Vruchtwater­vuurlinie"

Roberta Petzoldt wint met haar bundel Vruchtwatervuurlinie de C. Buddingh'-prijs 2019, de prijs waarmee Poetry International ieder jaar het beste Nederlandstalige poëziedebuut bekroont. Petzoldt ontving de prijs vandaag uit handen van juryvoorzitter Els Moors tijdens het slotprogramma van het 50ste Poetry International Festival waarin ook De Grote Poëzieprijs 2019 werd uitgereikt aan Radna Fabias voor Habitus, het debuut waarmee ze in 2018 ook de 'Buddingh' won. "Als een omgekeerde beeldenstormer verbindt Petzoldt scheermesscherpe observaties, gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen." aldus de jury. Aan de C. Buddingh'-prijs 2019 deden maar liefst 27 debuutbundels mee, ook Obe Alkema (Obelisque), Gerda Blees (Dwaallichten) en Roelof ten Napel (Het woedeboek) maakten kans op de prijs. Met het programma Prijs de poëzie! sloot Poetry International de gouden festivaleditie even feestelijk af als dat deze begon. 

"We kijken mee met een turende, glurende, loerende dichter, die naar eigen zeggen door het staren ontstaat, en die niet alleen haar eigen blik maar ook onze blik op scherp zet", schrijft de jury over Petzoldts debuut. "Als een omgekeerde beeldenstormer verbindt Roberta Petzoldt in Vruchtwatervuurlinie scheermesscherpe observaties, gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen; een talige werkelijkheid waarin ganzen roddelen over de lente, iemand een landgrens doorslikt en een zwarte papegaai twee alibi’s onder de vleugel vandaan haalt. Op intieme wijze creëert de dichter zo een verrassend nieuw poëtisch universum, wat weergaloze gedichten en tijdloze regels oplevert: "ik weet dat mensen op hun honden lijken, maar jij / lijkt op de hond van iemand anders". Vruchtwatervuurlinie gaat over verlies en is strijdbaar, humoristisch, prikkelend en fel maar boven alles een rigoureus allerindividueelst onderzoek waarbij de dichter, sneller dan de eigen schaduw, de poëzie zelf op de staart probeert te trappen of "zonder vliegtuig de wolken raken / bewegen door / een getraind gevoel voor humor / en een eenzame logica."

Juryverslag C. Buddingh'-prijs 2019

 

Over C. Buddingh'

Over C. Buddingh'

C. Buddingh' (Dordrecht, 1918) is een minor poet. Hij was geen vernieuwer maar een meeloper. Geen grootheid maar een beschouwer, en een grappenmaker. Dat lijkt misschien een onvriendelijke karakteristiek maar het is iets wat Buddingh' zelf heel goed wist – sterker nog, zelf schreef hij de woorden 'het is niet zo erg, daaruit put ik mijn kracht' in een gedicht waarin hij zichzelf karakteriseert als 'het neefje dat ook mee uit logeren mocht'. Zijn oeuvre volgt de sporen van de literatuurgeschiedenis op de voet, en bij elke nieuwe stroming mocht hij toch minstens een keer uit logeren.

Winnaars

2020

Jens Meijen met Xenomorf

2019

Roberta Petzoldt met Vruchtwatervuurlinie

Dichterspagina

2018

Radna Fabias met Habitus

Dichterspagina

2017

Vicky Francken met Röntgenfotomodel

Dichterspagina

2016

Marieke Lucas Rijneveld met Kalfsvlies

Dichterspagina

2015

Saskia Stehouwer met Wachtkamers

2014

Maarten van der Graaff met Vluchtautogedichten

Dichterspagina

2013

Henk Ester met Bijgeluiden

2012

Ellen Deckwitz met De steen vreest mij

Dichterspagina

2011

Lieke Marsman met Wat ik mijzelf graag voorhoud

Dichterspagina

2010

Delphine Lecompte met De dieren in mij

Dichterspagina

2009

Mischa Andriessen met Uitzien met D

Dichterspagina

2008

Wiljan van den Akker met De afstand

2007

Bernard Wesseling met Focus

2006

Willem Thies met Toendra

2005

Liesbeth Lagemaat met Een grimwoud in mijn keel

2004

Maria Barnas met Twee zonnen

Dichterspagina

2003

Jane Leusink met Mos en gladde paadjes

2002

Erwin Mortier met Vergeten licht

2001

Mark Boog met Alsof er iets gebeurt

Dichterspagina

2000

André Verbart met 98

1999

Ilja Leonard Pfeijffer met Van de vierkante man

Dichterspagina

1998

Erik Menkveld met De karpersimulator - toegekend, maar niet uitgereikt

Dichterspagina

1997

Pem Sluijter with Roos is een bloem

1996

Henk van der Waal met De windsels van de sfinx

dichterspagina

1995

Joke van Leeuwen met Laatste lezers

Dichterspagina

1994

F. van Dixhoorn met Jaagpad

Dichterspagina

1993

Herman Leenders met Ogentroost

1992

Anna Enquist met Soldatenliederen

Dichterspagina

1991

Michaël Zeeman met Beeldenstorm

1990

Tonnus Oosterhoff met Boerentijger

Dichterspagina

1989

Not awarded

1988

Elma van Haren met Reis naar het welkom geheten

Elma van Haren