C. Buddingh'-prijs Beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar
Beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar

Talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie

Sinds 1988 bekroont Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut met de C. Buddingh'-prijs. Met de prijs beoogt Poetry International meer aandacht te genereren voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias behoren tot de laureaten. De C. Buddingh'-prijs 2019 ging naar Roberta Petzoldt, voor haar bundel 'Vruchtwatervuurlinie'. De uitreiking vond plaats op zondag 16 juni j.l. tijdens het 50ste Poetry International Festival. 

Nederlandstalige debuten verschenen bij een reguliere uitgeverij tussen 28 februari 2019 en 1 maart 2020 kunnen tot en met 29 februari a.s. worden ingezonden via Poetry International, Westersingel 16, 3014 GN Rotterdam, o.v.v. Jury C. Buddingh'-prijs. 

Interview Roberta Petzoldt, winnaar 2019

Roberta Petzoldt kreeg tijdens het 50ste Poetry International Festival de C. Buddingh'-prijs voor haar poëziedebuut 'Vruchtwatervuurlinie'. "Een wereld vol absurde beelden die toch kloppen", zo oordeelde de jury. Waar is die wereld ontstaan, en hoe ging het verder na het winnen van de prijs? Marten Janse van Meander Magazine zocht haar op en vroeg het haar: “Poëzie werd voor mij een manier om in een parallelle werkelijkheid te stappen en daarin te kunnen leven.” 

Jury C. Buddingh'-prijs 2020

Ernestine Comvalius

Ernestine Comvalius

Ernestine Comvalius (1954) is geboren in Paramaribo, opgegroeid in Nederland en woonde van 1969 tot 1972 in New York.  Zij heeft sociale wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en verdiepte zich tijdens haar studie in creatieve vakken bij de faculteit voor Taalexpressie. De afgelopen tien jaar is zij werkzaam als directeur van het Bijlmer Parktheater waar zij het principe ‘Managing Diversity and Inclusion’ in praktijk brengt. Ernestine Comvalius wordt regelmatig gevraagd als trainer en keynote spreker. Zij schrijft proza en poëzie, is voordrachtkunstenares en publiceert regelmatig columns.

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse (1983) is dichter, beeldend kunstenaar en docent. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager en Wenteling. Voor Brak de waterdragerkreeg ze de prijs voor poëzie van de provincie Oost-Vlaanderen, Wenteling werd genomineerd voor de Pernathprijs. Met graphic poems als ‘Sylvia’ en ‘Waterdicht’ verrast Van Gasse haar publiek met mengvormen van poëzie en beeld. Voor het multimediale poëzieproject Hauser kreeg ze in 2016 de Dirk Martensprijs. Van Gasse maakt deel uit van het internationale poëzienetwerk Versopolis en was in 2017 op het Poetry International Festival te gast. In 2017 verscheen haar laatste bundel, Wassende stad.
Foto © Tineke de Lange

Dieuwertje Mertens

Dieuwertje Mertens

Dieuwertje Mertens (1983) is journalist en criticus. Ze bespreekt sinds 2010 wekelijks poëzie en fictie, onder meer in Het Parool. Met Chrétien Breukers stelde ze de bloemlezing Dichters uit de bundel (2016) samen, een overzicht van de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse poëzie dat de meest recente poëzievernieuwingen in kaart bracht. Ook toont de bloemlezing hoe dichters zich tegenwoordig steeds meer buiten de bundel op het podium profileren en welke weerslag dit heeft voor de poëzie. Voor de VPRO maakte ze onlangs De literaire kritiek voorbij, een RadioDoc over literatuurkritiek. Zij geeft regelmatig cursussen en lezingen over actuele onderwerpen in de literatuur. 
Foto © Hadewych Veys

Inzendingen C. Buddingh'-prijs 2020

Inzenden kan tot en met 29 februari a.s.. 

Esmé van den Boom - Uitgeverij Passage

Eigen kamers

Esmé van den Boom - Uitgeverij Passage

Info en winkel
Tijs van Bragt - De Kaneelfabriek

Bonterik Sterrenzager

Tijs van Bragt - De Kaneelfabriek

Info en winkel
Dorien Dijkhuis - Nieuw Amsterdam

waren we dieren

Dorien Dijkhuis - Nieuw Amsterdam

Info en winkel
Jérôme Gommers - Tijloos

Momentums laadklep

Jérôme Gommers - Tijloos

Info en winkel
Anne-Fleur van der Heiden - Nieuw Amsterdam

Zaailingen

Anne-Fleur van der Heiden - Nieuw Amsterdam

Info en winkel
Janine Jongsma - voetnoot

gewoon logisch

Janine Jongsma - voetnoot

Info en winkel
Asha Karami - De Bezige Bij

Godface

Asha Karami - De Bezige Bij

Info en winkel
Sabine Kars - De Kaneelfabriek

Hoofdkwartier

Sabine Kars - De Kaneelfabriek

Info en winkel
Poppe Laars - De Kaneelfabriek

Kunnen ernstige volkeren verzuidelijkt worden?

Poppe Laars - De Kaneelfabriek

Info en winkel
Sis Matthé - het balanseer

persoonlijk geraakt

Sis Matthé - het balanseer

Info en winkel
Jens Meijen - De Bezige Bij

Xenomorf

Jens Meijen - De Bezige Bij

Info en winkel
Erik van Os - Rubinstein

Had ik maar leuke kinderen

Erik van Os - Rubinstein

Info en winkel
Iduna Paalman - Querido

De grom uit de hond halen

Iduna Paalman - Querido

Info en winkel
Bart Van Raemdonck - Uitgeverij Polis

Hier raken we mij kwijt

Bart Van Raemdonck - Uitgeverij Polis

Info en winkel
Maria Ros - Uitgeverij Liverse

Ladders naar lucht

Maria Ros - Uitgeverij Liverse

Info
Rosa Schogt - Arbeiderspers

Dansen te ontspringen

Rosa Schogt - Arbeiderspers

Info en winkel
Laurine Verwijen -Van Oorschot

Gasthuis

Laurine Verwijen -Van Oorschot

Info en winkel
Meity Völke - Arbeiderspers

aan het licht

Meity Völke - Arbeiderspers

Info en winkel
Levina van Winden - Atlas Contact

Er is een band die rapemachine heet

Levina van Winden - Atlas Contact

Info en winkel

"Een wereld vol absurde beelden die toch kloppen"

De winnaar van 2019: Roberta Petzoldt, voor "Vruchtwatervuurlinie"

Roberta Petzoldt wint met haar bundel Vruchtwatervuurlinie de C. Buddingh'-prijs 2019, de prijs waarmee Poetry International ieder jaar het beste Nederlandstalige poëziedebuut bekroont. Petzoldt ontving de prijs vandaag uit handen van juryvoorzitter Els Moors tijdens het slotprogramma van het 50ste Poetry International Festival waarin ook De Grote Poëzieprijs 2019 werd uitgereikt aan Radna Fabias voor Habitus, het debuut waarmee ze in 2018 ook de 'Buddingh' won. "Als een omgekeerde beeldenstormer verbindt Petzoldt scheermesscherpe observaties, gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen." aldus de jury. Aan de C. Buddingh'-prijs 2019 deden maar liefst 27 debuutbundels mee, ook Obe Alkema (Obelisque), Gerda Blees (Dwaallichten) en Roelof ten Napel (Het woedeboek) maakten kans op de prijs. Met het programma Prijs de poëzie! sloot Poetry International de gouden festivaleditie even feestelijk af als dat deze begon. 

"We kijken mee met een turende, glurende, loerende dichter, die naar eigen zeggen door het staren ontstaat, en die niet alleen haar eigen blik maar ook onze blik op scherp zet", schrijft de jury over Petzoldts debuut. "Als een omgekeerde beeldenstormer verbindt Roberta Petzoldt in Vruchtwatervuurlinie scheermesscherpe observaties, gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen; een talige werkelijkheid waarin ganzen roddelen over de lente, iemand een landgrens doorslikt en een zwarte papegaai twee alibi’s onder de vleugel vandaan haalt. Op intieme wijze creëert de dichter zo een verrassend nieuw poëtisch universum, wat weergaloze gedichten en tijdloze regels oplevert: "ik weet dat mensen op hun honden lijken, maar jij / lijkt op de hond van iemand anders". Vruchtwatervuurlinie gaat over verlies en is strijdbaar, humoristisch, prikkelend en fel maar boven alles een rigoureus allerindividueelst onderzoek waarbij de dichter, sneller dan de eigen schaduw, de poëzie zelf op de staart probeert te trappen of "zonder vliegtuig de wolken raken / bewegen door / een getraind gevoel voor humor / en een eenzame logica."

Juryverslag C. Buddingh'-prijs 2019

 

Genomineerd voor de C. Buddingh'-Prijs 2019

De beste Nederlandstalige poëziedebuten van het afgelopen jaar zijn die van Obe Alkema, Gerda Blees, Roelof ten Napel en Roberta Petzoldt. Tussen de 27 inzendingen trof de jury opvallend veel schrijvers die eerder al proza publiceerden. Dat is waarschijnlijk ook de verklaring voor het hoge aantal 'volwassen' bundels binnen deze lichting debuten. De poëzie varieert aldus de jury van uitermate toegankelijk tot zeer experimenteel, van lyrisch tot prozaïsch en van heel leesbaar tot vrijwel onleesbaar. Consensus over wat poëzie is lijkt onder de debutanten niet te bestaan. Ook viel de jury de meertaligheid in gedichten op.

De C. Buddingh’-prijs 2019 wordt op 16 juni samen met De Grote Poëzieprijs uitgereikt tijdens het programma ‘Prijs de poëzie!’, het feestelijke slot van het 50ste Poetry International Festival in de Doelen te Rotterdam.

Obe Alkema - Obelisque

Obe Alkema - Obelisque

In Obelisque laat Obe Alkema de wereld van de dichter Obe Alkema op schijnbaar maniëristische, glossy-achtige wijze verzuipen in een reeks van boulimisch uitgesmeerde non-evenementen. De holle frasen waarvan de gemiddelde concentratiespanne niet meer dan een banale gedachte bedraagt, zijn daarbij niet te tellen. Wie zich gedwee laat onderdompelen ontdekt dat het de taal zelf is waarmee de dichter met de lezer samenzwerend jacht maakt op die ene waarachtige parafrase die dichter en lezer tot bij het laatste authentieke evenement, de werkelijkheid en – in het verlengde hiervan – tot bij de poëzie zou kunnen brengen.

Gerda Blees - Dwaallichten

Gerda Blees - Dwaallichten

Dwaallichten van Gerda Blees is een bundel over mogelijke situaties en de meerstemmigheid van de wereld. Als een wetenschapper die een zwart gat probeert te verklaren praat de dichter om het onbevattelijke heen. Het gaat er daarbij niet om te verklaren hoe de wereld in elkaar steekt, maar om het beschrijven van hoe die wereld wordt ervaren. In kraakheldere gedichten gunt Blees ons een speels en soms macaber perspectief op liefde, ziekte en geluk. 

Roelof ten Napel - Het woedeboek

Roelof ten Napel - Het woedeboek

Het woedeboek van Roelof ten Napel is een doordachte narratieve compositie over weggaan en terugkeren. De bundel neemt de lezer in klankrijke cadans mee naar plekken waar het verleden versmelt met inzichten uit het heden en toont ons hoe hedendaagse psalmen en gebeden klinken. Het ik presenteert een palet aan aangesprokenen; personen en entiteiten die constant verschuiven. Soms lijkt de jij een oude bekende, de lezer of de ik zelf te zijn, soms lijken de titels, die op betoverende wijze worden herhaald, aangesproken te worden: vuur, wolf, machine, magnolia.

Roberta Petzoldt - Vruchtwatervuurlinie

Roberta Petzoldt - Vruchtwatervuurlinie

Roberta Petzoldt verbindt in Vruchtwatervuurlinie gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen; een talige werkelijkheid waarin ganzen roddelen over de lente, iemand een landgrens doorslikt en een zwarte papegaai twee alibi’s onder de vleugel vandaan haalt. Midden in de bundel wordt de lezer uitgenodigd het boek een kwartslag te draaien en presenteert Petzoldt een verfrissende visuele en experimentele stijl die op readymades en digitale cultuur steunt.

De jury van de 31e C. Buddingh'-prijs

De jury van de C. Buddingh’-prijs 2019 bestaat uit Nederlands Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Belgisch Dichter des Vaderlands Els Moors en literatuurwetenschapper Kila van der Starre.

Tsead Bruinja

Dichter des Vaderlands

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood en publiceerde sindsdien twaalf bundels, in het Nederlands én het Fries. Zijn meest recente bundel is Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (2018). Bruinja's bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis. Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland. Bruinja is recent aangesteld als Dichter des Vaderlands van Nederland. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

 

Els Moors

Dichter des Vaderlands van België

Els Moors

Els Moors (Poperinge, 1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Van haar hand verschenen ook de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Bij uitgeverij het balanseer verscheen in 2013 de dichtbundel Liederen van een kapseizend paard, een coproductie met Nieuw Amsterdam. Deze bundel werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015 en met de Prijs Letterkunde van de provincie West Vlaanderen. Moors is onder meer docent Creative Writing in Brussel, Antwerpen en Arnhem ArtEZ en redacteur van het literaire tijdschrift nY. Op Gedichtendag 2018 werd ze benoemd tot Dichter des Vaderlands van België.

Kila van der Starre

Kila&Babsies

Kila van der Starre

Kila van der Starre (1988, Cuckfield) is literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Aan de Universiteit Utrecht rondt ze een proefschrift af over 'poëzie buiten het boek', waaronder Instagrampoëzie, Straatpoëzie en poëzietatoeages. Samen met Babette Zijlstra publiceerde ze het poëzie-doe-boek woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie (2018). Met Jeroen Dera en Sarah Posman stelde ze de essaybundel Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw (2016) samen. In het kader van haar PhD richtte ze de crowdsourcingwebsite Straatpoezie.nl op, waarop een inventarisatie wordt gemaakt van alle gedichten die te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

Over C. Buddingh'

Over C. Buddingh'

C. Buddingh' (Dordrecht, 1918) is een minor poet. Hij was geen vernieuwer maar een meeloper. Geen grootheid maar een beschouwer. Geen grootheid maar een grappenmaker. Dat lijkt misschien een onvriendelijke karakteristiek maar het is iets wat Buddingh' zelf heel goed wist – sterker nog 'het is niet zo erg, daaruit put ik mijn kracht,' zoals hij schreef in een gedicht waarin hij zichzelf karakteriseert als een 'het neefje dat ook mee mocht uit logeren'. En in zijn oeuvre zijn de sporen van de literatuurgeschiedenis op de voet te volgen, bij elke nieuwe stroming mocht hij wel een keer mee uit logeren.

Winnaars

2019

Roberta Petzoldt met Vruchtwatervuurlinie

2018

Radna Fabias met Habitus

Dichterspagina

2017

Vicky Francken met Röntgenfotomodel

2016

Marieke Lucas Rijneveld met Kalfsvlies

Dichterspagina

2015

Saskia Stehouwer met Wachtkamers

2014

Maarten van der Graaff met Vluchtautogedichten

Dichterspagina

2013

Henk Ester met Bijgeluiden

2012

Ellen Deckwitz met De steen vreest mij

Dichterspagina

2011

Lieke Marsman met Wat ik mijzelf graag voorhoud

Dichterspagina

2010

Delphine Lecompte met De dieren in mij

Dichterspagina

2009

Mischa Andriessen met Uitzien met D

Dichterspagina

2008

Wiljan van den Akker met De afstand

2007

Bernard Wesseling met Focus

2006

Willem Thies met Toendra

2005

Liesbeth Lagemaat met Een grimwoud in mijn keel

2004

Maria Barnas met Twee zonnen

Dichterspagina

2003

Jane Leusink met Mos en gladde paadjes

2002

Erwin Mortier met Vergeten licht

2001

Mark Boog met Alsof er iets gebeurt

Dichterspagina

2000

André Verbart met 98

1999

Ilja Leonard Pfeijffer met Van de vierkante man

Dichterspagina

1998

Erik Menkveld met De karpersimulator - toegekend, maar niet uitgereikt

Dichterspagina

1997

Pem Sluijter with Roos is een bloem

1996

Henk van der Waal met De windsels van de sfinx

dichterspagina

1995

Joke van Leeuwen met Laatste lezers

Dichterspagina

1994

F. van Dixhoorn met Jaagpad

Dichterspagina

1993

Herman Leenders met Ogentroost

1992

Anna Enquist met Soldatenliederen

Dichterspagina

1991

Michaël Zeeman met Beeldenstorm

1990

Tonnus Oosterhoff met Boerentijger

Dichterspagina

1989

Not awarded

1988

Elma van Haren met Reis naar het welkom geheten

Elma van Haren