C. Buddingh'-prijs Poëziedebuut van het jaar
Poëziedebuut van het jaar

Talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie

Sinds 1988 bekroont Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut met de C. Buddingh'-prijs. Met de prijs beoogt Poetry International meer aandacht te genereren voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias behoren tot de laureaten.

33ste C. Buddingh'-prijs 2021

In juni 2021 reikt Poetry International de 33ste C. Buddingh'-prijs uit aan een Nederlandstalig poëziedebuut verschenen bij een reguliere uitgeverij tussen 29 februari 2020 en 1 maart 2021. Uitgeverijen kunnen bij hen verschenen debuten tot en met 28 februari 2021 in viervoud sturen aan:

Poetry International - Jury C. Buddingh'-prijs
Westersingel 16, 3014 GN Rotterdam

Check voor de zekerheid het wedstrijdreglement.

Aquarium - Buddingh'-winnaar Jens Meijen vanaf de Lijnbaanflats

Rotterdamse Dakendagen & Poetry International

C. Buddingh'-prijs 2020 voor Jens Meijen

Poetry International feliciteert dichter Jens Meijen met de C. Buddingh’-prijs 2020. Tien jaar na Delphine Lecompte gaat de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut weer naar een Vlaamse dichter. Meijen krijgt de prijs voor zijn frisse en originele poëziedebuut Xenomorf, een uitgave van De Bezige Bij. 'De blik van Meijen is in tegenstelling tot die van veel andere debutanten van dit jaar niet naar binnen gericht, maar naar buiten gekeerd. Met lede ogen beziet hij hoe het klimaat naar de klote gaat, idealen onoprecht zijn, vooruitgang tegelijk ook achteruitgang is en het debat wordt gedomineerd door woede,' schrijft de jury, die bestond uit Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens. 

Xenomorf

Poëziedebuut van het jaar

Xenomorf

Uit het juryrapport

Waar het gaat om het behoud van onze aarde worden in Xenomorf de gemakkelijke manieren om ons schuldgevoel af te kopen door Jens Meijen in twijfel getrokken en geridiculiseerd. Oplossingen biedt hij niet, maar hij stipt de pijnpunten glashelder aan in taal die rijk aan beelden is en bomvol nieuwe woordcombinaties zit. Zijn gedichten wemelen van de verwijzingen naar actualiteit, geschiedenis, wetenschap, cultuur en popmuziek. De bundel bevat intelligente, overtuigende gedichten, waarin niets de gebruikelijke vorm heeft, zoals de titel Xenomorf al voorspelt. Meijen laat zich niet makkelijk met andere dichters vergelijken en alleen dat al verdient volgens de jury alle lof. 

Jens Meijen

Maak kennis met

Jens Meijen

Foto © Catherine Demblé

Op zeventienjarige leeftijd las Jens Meijen Wachten op Godot. Het absurdisme van Becketts toneelstuk voelde als een bevrijdag. ‘Als niets uitmaakt, kan je eigenlijk eender wat doen’, dus besloot Meijen te solliciteren bij Weekblad Humo. Tot zijn eigen verrassing werd hij aangenomen. Het was het startschot van zijn schrijversbestaan.

Meijen rondde onder meer een master Westerse Literatuur af aan de KU Leuven en publiceerde in De Revisor, Hard//hoofd, deFusie en Deus Ex Machina. Hij schrijft voor De Morgen, werd redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literaire tijdschrift DW B. Op twintigjarige leeftijd werd Meijen benoemd tot de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. 

Genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2020

Jérôme Gommers - Tijloos

Momentums laadklep

Jérôme Gommers - Tijloos

Kan zo'n rijpe bundel wel een debuut zijn? Jérôme Gommers schrijft met gevoel voor humor in een volstrekt unieke, eigen taal en stijl. De bundel zit goed in elkaar en je kunt hem eindeloos lezen en herlezen, want er is steeds iets nieuws te ontdekken. De gedichten waarin klank een belangrijke rol speelt, hebben haast een bedwelmende uitwerking op de lezer. Een debuut waarin de taal lijkt te zingen.

Jérôme Gommers (1961) publiceerde gedichten, essays en proza in onder meer De Revisor en Bunker Hill. In het slamcircuit viel hij op door zijn ingetogen voordracht en hij werd verschillende keren tot winnaar uitgeroepen. Erik Jan Harmens en Simon Vinkenoog typeerden hem als “niemands epigoon” en prezen zijn gedichten om “hun koele eigen toon, zowel afstandelijk als betrokken”. 

Bestel deze bundel bij je lokale boekhandel, zoals Van Rossum in Amsterdam, Van Gennep (Rotterdam), Hijman Ongerijmd in Arnhem of Paard van Troje in Gent. 

Foto © Reinoud Leenen

Meer info
Jens Meijen - De Bezige Bij

Xenomorf

Jens Meijen - De Bezige Bij

De manier waarop Jens Meijen zijn debuut Xenomorf construeert, is origineel en zeer doordacht. Aan de hand van beelden creëert hij een apocalyptische sfeer. Het klimaat staat centraal in de bundel; een actueel thema, waar Meijen een heel persoonlijke lading aan geeft. Hij schrijft gedichten die atypisch zijn voor de poëzie en haast doen denken aan theaterteksten. 

Jens Meijen (1996) is journalist, recensent en columnist bij Humo en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B. Hij publiceerde al in De Revisor, deFusie, Deus Ex Machina en Hard//hoofd en was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België.

Bestel deze bundel bij je lokale boekhandel, zoals Van Rossum in Amsterdam, Van Gennep (Rotterdam), Hijman Ongerijmd in Arnhem of Paard van Troje in Gent. 

Foto © Catherine Lemblé

Meer info
Iduna Paalman - Querido

De grom uit de hond halen

Iduna Paalman - Querido

De grom uit de hond halen is zo’n bundel waarin ‘dertigerdillema’s’ centraal staan. Maar de aanpak is volstrekt origineel. Paalman laveert tussen valse geruststelling, overmoed en doodsangst. Ze construeert mooie beelden en originele metaforen. Zoals de titel suggereert, is het een dreigende bundel waarin gespeeld wordt met spreekwoorden. Achter haar overdrijving gaat veel gevoel voor humor schuil. 

Iduna Paalman (1991) publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor, Het Liegend Konijn en NRC Handelsblad, en de zeer korte verhalen Hee maisje! Ze is vaste columnist voor het platform Hard//hoofd en treedt regelmatig op met eigen werk. In 2016 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd. 

Bestel deze bundel bij je lokale boekhandel, zoals Van Rossum in Amsterdam, Van Gennep (Rotterdam), Hijman Ongerijmd in Arnhem of Paard van Troje in Gent. 

Foto © Irwan Droog

Meer info
Laurine Verweijen - Van Oorschot

Gasthuis

Laurine Verweijen - Van Oorschot

Gasthuis valt als debuut direct op, al is het maar door de taboedoorbrekende thematiek: Mag een vrouw er ook bewust voor kiezen geen kinderen te willen? Verweijen weet op een mooie manier vorm, inhoud en taal te balanceren. Met gevoel voor compositie werkt ze een serene en gelaagde bundel uit waarin klassiek metier de taboedoorbrekende problematiek versterkt. Gasthuis is een bundel waar je naar terugkeert waarbij de gedichten bij elke herlezing nieuwe lading krijgen.

Laurine Verweijen is dichter en werkt als strateeg. Zij publiceerde eerder in De Revisor, Tijdschrift Terras en Het liegend konijn. In 2016 won zij de tweede prijs bij de Turing Gedichtenwedstrijd. Verleden voorjaar verscheen van haar het eerste gedicht over de lichamelijkheid van de menstruatiecyclus, in De Gids.

Bestel deze bundel bij je lokale boekhandel, zoals Van Rossum in Amsterdam, Van Gennep (Rotterdam), Hijman Ongerijmd in Arnhem of Paard van Troje in Gent. 

Foto © Annaleen Louwes

Meer info
Joost Baars over Gasthuis

Boekhandel van Rossum

Joost Baars over Gasthuis

Alek Dabrowski over Xenomorf

Boekhandel Van Gennep

Alek Dabrowski over Xenomorf

Marleen Pelle over De grom uit de hond halen

Hijman Ongerijmd

Marleen Pelle over De grom uit de hond halen

Jury C. Buddingh'-prijs 2020

Ernestine Comvalius

Ernestine Comvalius

Ernestine Comvalius (1954) is geboren in Paramaribo, opgegroeid in Nederland en woonde van 1969 tot 1972 in New York.  Zij heeft sociale wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en verdiepte zich tijdens haar studie in creatieve vakken bij de faculteit voor Taalexpressie. De afgelopen tien jaar is zij werkzaam als directeur van het Bijlmer Parktheater waar zij het principe ‘Managing Diversity and Inclusion’ in praktijk brengt. Ernestine Comvalius wordt regelmatig gevraagd als trainer en keynote spreker. Zij schrijft proza en poëzie, is voordrachtkunstenares en publiceert regelmatig columns.

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse (1983) is dichter, beeldend kunstenaar en docent. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager en Wenteling. Voor Brak de waterdragerkreeg ze de prijs voor poëzie van de provincie Oost-Vlaanderen, Wenteling werd genomineerd voor de Pernathprijs. Met graphic poems als ‘Sylvia’ en ‘Waterdicht’ verrast Van Gasse haar publiek met mengvormen van poëzie en beeld. Voor het multimediale poëzieproject Hauser kreeg ze in 2016 de Dirk Martensprijs. Van Gasse maakt deel uit van het internationale poëzienetwerk Versopolis en was in 2017 op het Poetry International Festival te gast. In 2017 verscheen haar laatste bundel, Wassende stad.
Foto © Tineke de Lange

Dieuwertje Mertens

Dieuwertje Mertens

Dieuwertje Mertens (1983) is journalist en criticus. Ze bespreekt sinds 2010 wekelijks poëzie en fictie, onder meer in Het Parool. Met Chrétien Breukers stelde ze de bloemlezing Dichters uit de bundel (2016) samen, een overzicht van de hedendaagse Nederlandse en Vlaamse poëzie dat de meest recente poëzievernieuwingen in kaart bracht. Ook toont de bloemlezing hoe dichters zich tegenwoordig steeds meer buiten de bundel op het podium profileren en welke weerslag dit heeft voor de poëzie. Voor de VPRO maakte ze onlangs De literaire kritiek voorbij, een RadioDoc over literatuurkritiek. Zij geeft regelmatig cursussen en lezingen over actuele onderwerpen in de literatuur. 
Foto © Hadewych Veys

30 Inzendingen C. Buddingh'-prijs 2020

De jury maakt medio april de vier genomineerden bekend. Klik voor meer info of bestellen op de links. 

Liesbeth Aerts - Uitgeverij P

Woonoperaties

Liesbeth Aerts - Uitgeverij P

Info en winkel
Monique van den Berg - Uitgeverij Ankh-Hermes

Vergeten dat ik vergeet

Monique van den Berg - Uitgeverij Ankh-Hermes

Info en winkel
Ludo Bleys - Uitgeverij P

Link

Ludo Bleys - Uitgeverij P

Info en winkel
Esmé van den Boom - Uitgeverij Passage

Eigen kamers

Esmé van den Boom - Uitgeverij Passage

Info en winkel
Tijs van Bragt - De Kaneelfabriek

Bonterik Sterrenzager

Tijs van Bragt - De Kaneelfabriek

Info en winkel
Dorien Dijkhuis - Nieuw Amsterdam

waren we dieren

Dorien Dijkhuis - Nieuw Amsterdam

Info en winkel
Jérôme Gommers - Tijloos

Momentums laadklep

Jérôme Gommers - Tijloos

Info en winkel
Anne-Fleur van der Heiden - Nieuw Amsterdam

Zaailingen

Anne-Fleur van der Heiden - Nieuw Amsterdam

Info en winkel
Janine Jongsma - voetnoot

gewoon logisch

Janine Jongsma - voetnoot

Info en winkel
Asha Karami - De Bezige Bij

Godface

Asha Karami - De Bezige Bij

Info en winkel
Rinske Kegel - Uitgeverij De Zeef

Als het maar een vacht heeft

Rinske Kegel - Uitgeverij De Zeef

Info en winkel
Sabine Kars - De Kaneelfabriek

Hoofdkwartier

Sabine Kars - De Kaneelfabriek

Info en winkel
Poppe Laars - De Kaneelfabriek

Kunnen ernstige volkeren verzuidelijkt worden?

Poppe Laars - De Kaneelfabriek

Info en winkel
Mahlu Mertens - Uitgeverij De Zeef

Ik tape je een bed

Mahlu Mertens - Uitgeverij De Zeef

Info en winkel
Sis Matthé - het balanseer

persoonlijk geraakt

Sis Matthé - het balanseer

Info en winkel
Jens Meijen - De Bezige Bij

Xenomorf

Jens Meijen - De Bezige Bij

Info en winkel
Inge Nicole - In De Knipscheer

Maanbrief aan het getij

Inge Nicole - In De Knipscheer

Info en winkel
Erik van Os - Rubinstein

Had ik maar leuke kinderen

Erik van Os - Rubinstein

Info en winkel
Iduna Paalman - Querido

De grom uit de hond halen

Iduna Paalman - Querido

Info en winkel
Bart Van Raemdonck - Uitgeverij Polis

Hier raken we mij kwijt

Bart Van Raemdonck - Uitgeverij Polis

Info en winkel
Scott Rollins - In De Knipscheer

Grenstekens

Scott Rollins - In De Knipscheer

Info en winkel
Maria Ros - Uitgeverij Liverse

Ladders naar lucht

Maria Ros - Uitgeverij Liverse

Info
Erna Schelstraete - Uitgeverij P

Tussen glas & gordijn

Erna Schelstraete - Uitgeverij P

Info en winkel
Rosa Schogt - Arbeiderspers

Dansen te ontspringen

Rosa Schogt - Arbeiderspers

Info en winkel
Elly Stolwijk - In De Knipscheer

liefde de vluchtige holte

Elly Stolwijk - In De Knipscheer

Info en winkel
Laurine Verweijen -Van Oorschot

Gasthuis

Laurine Verweijen -Van Oorschot

Info en winkel
Bert Vissers - In De Knipscheer

De wereld wacht op mij

Bert Vissers - In De Knipscheer

Info en winkel
akim a.j. willems - uitgeverij vrijdag

op de rand van het zwijgen

akim a.j. willems - uitgeverij vrijdag

Info en winkel
Meity Völke - Arbeiderspers

aan het licht

Meity Völke - Arbeiderspers

Info en winkel
Levina van Winden - Atlas Contact

Er is een band die rapemachine heet

Levina van Winden - Atlas Contact

Info en winkel

"Een wereld vol absurde beelden die toch kloppen"

De winnaar van 2019: Roberta Petzoldt, voor "Vruchtwater­vuurlinie"

Roberta Petzoldt wint met haar bundel Vruchtwatervuurlinie de C. Buddingh'-prijs 2019, de prijs waarmee Poetry International ieder jaar het beste Nederlandstalige poëziedebuut bekroont. Petzoldt ontving de prijs vandaag uit handen van juryvoorzitter Els Moors tijdens het slotprogramma van het 50ste Poetry International Festival waarin ook De Grote Poëzieprijs 2019 werd uitgereikt aan Radna Fabias voor Habitus, het debuut waarmee ze in 2018 ook de 'Buddingh' won. "Als een omgekeerde beeldenstormer verbindt Petzoldt scheermesscherpe observaties, gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen." aldus de jury. Aan de C. Buddingh'-prijs 2019 deden maar liefst 27 debuutbundels mee, ook Obe Alkema (Obelisque), Gerda Blees (Dwaallichten) en Roelof ten Napel (Het woedeboek) maakten kans op de prijs. Met het programma Prijs de poëzie! sloot Poetry International de gouden festivaleditie even feestelijk af als dat deze begon. 

"We kijken mee met een turende, glurende, loerende dichter, die naar eigen zeggen door het staren ontstaat, en die niet alleen haar eigen blik maar ook onze blik op scherp zet", schrijft de jury over Petzoldts debuut. "Als een omgekeerde beeldenstormer verbindt Roberta Petzoldt in Vruchtwatervuurlinie scheermesscherpe observaties, gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen; een talige werkelijkheid waarin ganzen roddelen over de lente, iemand een landgrens doorslikt en een zwarte papegaai twee alibi’s onder de vleugel vandaan haalt. Op intieme wijze creëert de dichter zo een verrassend nieuw poëtisch universum, wat weergaloze gedichten en tijdloze regels oplevert: "ik weet dat mensen op hun honden lijken, maar jij / lijkt op de hond van iemand anders". Vruchtwatervuurlinie gaat over verlies en is strijdbaar, humoristisch, prikkelend en fel maar boven alles een rigoureus allerindividueelst onderzoek waarbij de dichter, sneller dan de eigen schaduw, de poëzie zelf op de staart probeert te trappen of "zonder vliegtuig de wolken raken / bewegen door / een getraind gevoel voor humor / en een eenzame logica."

Juryverslag C. Buddingh'-prijs 2019

 

Over C. Buddingh'

Over C. Buddingh'

C. Buddingh' (Dordrecht, 1918) is een minor poet. Hij was geen vernieuwer maar een meeloper. Geen grootheid maar een beschouwer, en een grappenmaker. Dat lijkt misschien een onvriendelijke karakteristiek maar het is iets wat Buddingh' zelf heel goed wist – sterker nog, zelf schreef hij de woorden 'het is niet zo erg, daaruit put ik mijn kracht' in een gedicht waarin hij zichzelf karakteriseert als 'het neefje dat ook mee uit logeren mocht'. Zijn oeuvre volgt de sporen van de literatuurgeschiedenis op de voet, en bij elke nieuwe stroming mocht hij toch minstens een keer uit logeren.

Winnaars

2020

Jens Meijen met Xenomorf

2019

Roberta Petzoldt met Vruchtwatervuurlinie

Dichterspagina

2018

Radna Fabias met Habitus

Dichterspagina

2017

Vicky Francken met Röntgenfotomodel

Dichterspagina

2016

Marieke Lucas Rijneveld met Kalfsvlies

Dichterspagina

2015

Saskia Stehouwer met Wachtkamers

2014

Maarten van der Graaff met Vluchtautogedichten

Dichterspagina

2013

Henk Ester met Bijgeluiden

2012

Ellen Deckwitz met De steen vreest mij

Dichterspagina

2011

Lieke Marsman met Wat ik mijzelf graag voorhoud

Dichterspagina

2010

Delphine Lecompte met De dieren in mij

Dichterspagina

2009

Mischa Andriessen met Uitzien met D

Dichterspagina

2008

Wiljan van den Akker met De afstand

2007

Bernard Wesseling met Focus

2006

Willem Thies met Toendra

2005

Liesbeth Lagemaat met Een grimwoud in mijn keel

2004

Maria Barnas met Twee zonnen

Dichterspagina

2003

Jane Leusink met Mos en gladde paadjes

2002

Erwin Mortier met Vergeten licht

2001

Mark Boog met Alsof er iets gebeurt

Dichterspagina

2000

André Verbart met 98

1999

Ilja Leonard Pfeijffer met Van de vierkante man

Dichterspagina

1998

Erik Menkveld met De karpersimulator - toegekend, maar niet uitgereikt

Dichterspagina

1997

Pem Sluijter with Roos is een bloem

1996

Henk van der Waal met De windsels van de sfinx

dichterspagina

1995

Joke van Leeuwen met Laatste lezers

Dichterspagina

1994

F. van Dixhoorn met Jaagpad

Dichterspagina

1993

Herman Leenders met Ogentroost

1992

Anna Enquist met Soldatenliederen

Dichterspagina

1991

Michaël Zeeman met Beeldenstorm

1990

Tonnus Oosterhoff met Boerentijger

Dichterspagina

1989

Not awarded

1988

Elma van Haren met Reis naar het welkom geheten

Elma van Haren