Poets of the 50th Poetry International Festival

"Yours was the absolute best festival I have attended anywhere -
- fantastic programming and just lovely people! And I LOVE Rotterdam"
 

- Patricia Lockwood (USA)

Festival readings

Sayaka Osaki (Japan)

The Terrorists

Sayaka Osaki (Japan)

Watch this video
Santiago Vera (Peru)

These processes take time

Santiago Vera (Peru)

Watch this video
Vahni Capildeo (VK)

Utter

Vahni Capildeo (UK)

Watch this video
Zheng Xiaoqiong (China)

HU ZHIMIN

Zheng Xiaoqiong (China)

Watch this video
Rita Dove (VS)

Canary

Rita Dove (USA)

Watch this video
Raúl Zurita (Chili)

Cities of water (III)

Raúl Zurita (Chile)

Watch this video
Antjie Krog (Zuid-Afrika)

'N MISSIE VIR DIE NUWE VERBOND

Antjie Krog (South Africa)

Watch this video
Lieke Marsman (Nederland)

Identity politics are a fad, you say

Lieke Marsman (The Netherlands)

Watch this video
The Last Poets & Metropole Orkest

She is

The Last Poets & Metropole Orkest

Watch this video
The Last Poets & Metropole Orkest

Understand What Black Is

The Last Poets & Metropole Orkest

Watch this video
Patricia Lockwood (VS)

What is the zoo for what

Patricia Lockwood (USA)

Watch this video
Fiston Mwanza Mujila (Congo / VK)

Kasala for myself

Fiston Mwanza Mujila (Congo / UK)

Watch this video
Ulrike Almut Sandig (Duitsland)

News about the German language, A.D. 2026

Ulrike Almut Sandig (Germany)

Watch this video
Marieke Lucas Rijneveld (Nederland)

Scared hares weigh the most

Marieke Lucas Rijneveld (Netherlands)

Watch this video
Kayo Chingonyi (Zambia / VK)

Blues for Albert 'Prodigy' Johnson & Carl 'Haystee' Samuel

Kayo Chingonyi (Zambia / UK)

Watch this video
Jules Deelder (Nederland)

Death

Jules Deelder (Netherlands)

Watch this video
Tom Lanoye (België)

Programme

Tom Lanoye (Belgium)

Watch this video
Lea Schneider (Duitsland)

Autumn in Nánjing

Lea schneider (Germany)

Watch this video
Galina Rymboe (Rusland)

There is a monster living in my ovary

Galina Rymbu (Russia)

Watch this video
Frank Báez (Dominicaanse Republiek)

Self portrait

Frank Báez (Dominican Republic)

Watch this video
Mona Kareem (Koeweit / VS)

Eulogies for futures to come

Mona Kareem (Kuwait / USA)

Watch this video

Terugblik 50th Poetry International Festival

"So I guess utopia exists after all. It lives in Rotterdam, speaks at least a dozen languages, and fucking knows how to dance. THANK YOU so much, everybody at 50th Poetry International Festival Rotterdam, for making it happen! This has truly been the most diverse, most well-curated, most mind-blowing festival I have ever been to and probably ever will be."  – Lea Schneider (Duitsland, 1989)

Hoe jarig kun je zijn!

Hoe jarig kun je zijn!

Poetry International voelde zich van 13 tot en met 16 juni vier dagen aan een stuk heel erg jarig. We vierden de gouden vijftigste festivaleditie, met prachtige dichters en artiesten en heel veel publiek. Met zo’n 1500 mensen beleefden we op donderdag 13 juni een magische opening in de Grote zaal van de Doelen met unieke dichters en verbluffende duetten tussen de dichters Kayo Chingonyi, Mona Kareem en Ulrike Almut Sandig met het onovertroffen Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley en tussen het orkest en de legendarische, nog immer inspirerende The Last Poets. Nooit eerder genoten zoveel poëzieliefhebbers van de opening van het Poetry International Festival. Ook op de festivaldagen genoot in een bruisende Doelen een inspirerende mix van jonge en oudere bezoekers uit binnen- en buitenland van veelvormige, relevante poëzie in voordrachten, concerten, workshops, interviews en specials die verdieping en entertainment naar hartenlust combineren.


Festival van de toekomst

Het 50th Poetry International Festival was een jubileum, maar ook een eerste stap naar het festival van de toekomst. Een festival waar je in minder dagen van meer dichters kunt genieten, waar internationale helden en nieuwe talenten uit de poëzie het podium delen met de top van eigen bodem en aansprekende muzikanten en artiesten, dat oog heeft voor beeldende kunst en educatie, en dat met een veel jongere en diverse line-up en gerichte series als The Future is…, workshops, Poetry Nights en Poetry Park ook de nieuwe liefhebbers van poëzie weet te verleiden. Daarnaast is een begin gemaakt om ook meer internationaal publiek te betrekken, met name via expat-platforms. Niet alleen was er veel meer publiek dan andere jaren, een representatieve mix van jong, oud en divers publiek verzamelde zich in de Doelen en genoot van het 50th Poetry International Festival. Een genot om te zien!

 

"You have something to be proud of. The festival was extraordinary. Personally, I lived a moment of beauty, of exigency, of joy, of laughter. The experience is both a discovery and a revelation. Your sense of celebration combined with work, gives extra soul to the event. You see me rejoicing. A happiness that will ruin me for a long time."  

-  James Noel (Haïti, 1978)


Foto © Maarten Laupman

Bezoekersaantal ruim verdubbeld

Bezoekersaantal ruim verdubbeld

Niet alleen waren de bezoekers van het 50th Poetry International Festival jonger, het publiek gemengder en internationaler, het waren er vooral ook veel meer. De bezoekersaantallen komen uit op 225% van het gemiddelde van de vijf voorgaande festivaledities.

Zonder ook maar een enkele dichter of artiest te kort te willen doen noemen we toch een paar indrukwekkende momenten. De intense voordrachten van Raúl Zurita en Marieke Lucas Rijneveld ontroerden diep, de scherpe, politiek kritisch geladen poëzie van Charles Bernstein, Galina Rymboe en Patricia Lockwood kwam binnen, de krachtige, fysieke en ruimte vullende gedichten van James Noël en Fiston Mwanza Mujila maakten grote indruk net als de verbale mitrailleur die veteraan Jules Deelder opnieuw hanteerde. ‘Die Nuwe Verbond’, de ‘mis zonder god’ van Antjie Krog uitgevoerd op muziek van Antoni Schonken, ontroerde de zaal met haast hemelse schoonheid. De concerten van Mario Batkovic en A-WA en de fabuleuze flamenco performance van Eduardo Guerrero begeleid door Antonio Lizana waren onvergetelijk mooi. Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs aan Roberta Petzoldt en De Grote Poëzieprijs 2019 aan Radna Fabias en het gezellige Poetry Park eindigde dit 50th Poetry International Festival even feestelijk als dat het begon.

We bedanken!

Poetry International dankt alle dichters, vertalers, muzikanten, presentatoren en interviewers, het in grote getale gekomen publiek, alle medewerkers van de Doelen, freelancers en festivalvrijwilligers en alle inhoudelijke partners en geldschieters. Met name noemen we het Nederlands Letterenfonds, Gemeente Rotterdam en in het bijzonder Stichting Droom en Daad, zonder wiens ruimhartige extra bijdrage dit festival onmogelijk zou zijn geweest. We danken Rotterdam festivals voor de bijdrage aan Poetry Park, dat we samen met Stichting De Nieuwe Lichting nieuw leven in hebben geblazen. Hartelijk dank voor het gegeven vertrouwen.

 

"Yours was the absolute best festival I have attended anywhere -- fantastic programming and just lovely people! And I LOVE Rotterdam" 

Patricia Lockwood (VS, 1982)


Foto © Maarten Laupman

Terugkijken en -luisteren

Terugkijken en -luisteren

Tot slot bedanken we Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die aansluitend op het openingsprogramma het eerste exemplaar van de jubileumuitgave "De mooiste gedichten van de wereld" in ontvangst nam met een toespraak die we niet snel zullen vergeten:


"Festivals hebben wat mij betreft een grote betekenis om nieuwe makers en nieuw publiek te bereiken. Ik wil ruim baan geven aan dit type festivals, omdat ik echt geloof dat we daarmee mooie dingen kunnen doen voor nieuwe en oude makers, maar ook plekken kunnen creëren waar oud en nieuw publiek elkaar kan ontmoeten. Waar een nieuwe chemie kan ontstaan. Ik wil ook de stad Rotterdam feliciteren. Zonder de stad Rotterdam was dit festival nooit tot stand gekomen, niet blijven bestaan en zou het nu niet zo levend zijn als het vanavond is. Ik denk: als je dit vanavond ziet, dan ligt er ook een opdracht bij u om dit vooral levend te houden. Ik hoop hier nog vaak terug te komen."

- Ingrid van Engelshoven, Minister van OCW

 

Voordrachten online

In de komende periode zullen op poetry.nl, Youtube en andere sociale media diverse voordrachten en programma's terug te zien en luisteren zijn. Op dit moment is de festivalopening “What Happened to the Future?” al online terug te kijken. 

Veel gedichten uit de jubileumuitgave ‘Lees!’, de keuze van burgemeester Ahmed Aboutaleb uit de wereldpoëzie bevinden zich in het festivalarchief, gelezen door de dichters zelf in de oorspronkelijke taal. Benieuwd hoe dat klinkt, ga naar de Poetry Archives. Ook zijn de 'Dichters uit de kast' online te beluisteren. 


Daan Doesborgh sprak voor zijn inmiddels fameuze Poëziepodcast (SLAA) met de dichters Patricia Lockwood, Lea Schneider, Péter Závada en Frank Báez

Foto © Hielke Grootendorst

50th Poetry International Festival in some minutes

Location

The 50th Poetry International Festival will kick-off on 13 June in the Main Auditorium of de Doelen. On 14, 15 and 16 June most events will take place in or around the Jurriaanse zaal. De Doelen is situated within walking distance of Rotterdam Central Station

Entrance Main Auditorium – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entrance Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Rotterdam Festivals
en

Ludo Pieters Gastschrijversfonds   /   Volkskracht   /   Erasmusstichting   /   G. Ph. Verhagen-Stichting   /   Maatschappij tot Nut van't Algemeen   /   Stichting verzameling van Wijngaarden-Boot   /   We Jansenfonds