Louder Than a Bomb! Poetry & spoken word at school
Po√ęzie en spoken word op school

A vivid and inspiring taste of poetry and spoken word!

Op weg naar het Poetry International Festival presenteert Poetry International ieder jaar workshops en masterclasses poëzie en spoken word op middelbare scholen. Louder Than a Bomb is een actieve en inspirerende kennismaking met poëzie voor middelbaar scholieren uit het derde of vierde leerjaar. Het project trapt af met

de vertoning van de gelijknamige film die krachtig laat zien hoe jongeren via poëzie grip op hun leven krijgen. Die inspiratie wordt in de workshops gebruikt om zelf gedichten te schrijven en te performen. Als middelbare school op zoek naar een dynamisch cultuureducatieproject? Informeer naar de mogelijkheden.

Program

De film

Het documentaire gefilmde Louder Than a Bomb volgt jongeren in de buitenwijken van Chicago, die meedoen aan Amerika's landelijke high-school poetry slam ‘Louder Than a Bomb’. Groepen binnen een klas, klassen binnen een school en scholen binnen een regio gaan met elkaar de strijd aan. Niet fysiek, maar met poëzie. In de film volgen we Nate, Adam, Nova en Lamar die elk vanuit verschillende thuissituaties en andere interesses op hun eigen manier bezig zijn met poëzie. Ter voorbereiding op de slams, werken ze alleen én samen aan het perfectioneren van hun gedicht en performance. Waar ze het later tegen elkaar opnemen, delen ze nu vooral hun verhalen, vinden ze support en krijgen ze meer en meer grip op hun persoonlijk situatie.

De workshop

Na het zien van de film volgt een klassikale workshop spoken word. Onder leiding van jonge Rotterdamse dichters en met de film vers in het geheugen gaan de leerlingen zelf aan de slag. De dichters performen ter inspiratie eigen werk en vertellen wat poëzie en spoken word voor ze betekent. Al snel is het aan de leerlingen om hun eigen verhaal te vangen in een gedicht. Een speelse warming up helpt ze om zichzelf in kaart te brengen en zo het onderwerp van het gedicht te bepalen. Bij het schrijven van het gedicht en performen ervan krijgen ze natuurlijk steeds tips & tricks van de professionals.  

 

De film bekijken 
Op school, klassikaal of met meerdere goepen tegelijk.
Duur: 53 minuten

De workshops 
Kort napraten over de film en zelf aan de slag o.l.v. jonge Rotterdamse dichters.

Duur workshops: 1,5 uur / blokuur.

De presentatie
De leerlingen performen hun gedicht (of een deel daarvan) tijdens de workshop. Waar er normaal gesproken tijdens het Poetry International Festival een grote finale tussen leerlingen van verschillende scholen plaatsvindt, zoeken we dit jaar nog naar mogelijkheden om leerlingen te verbinden met ons aankomend festival in juni.

Voorbereidingstip 
Bekijk (met de leerlingen) de filmtrailer hieronder of op www.louderthanabombfilm.com (Engels gesproken).

Meer informatie
Inez Boogaarts / Marjolijn Abel - T. 010 282 27 77

Workshopleiders

Onze workshopleiders zijn een voor een jonge, maar ervaren dichters en spoken word artiesten. Allemaal geven ze deze workshops met passie, omdat ze weten wat de impact van poëzie kan zijn. Onze workshopdocentenIvan WordsKarin van KalmthoutJermaine BerkhoudtTyler Koudijzer

Louder Than a Bomb! 2019

Photo's © Grootendorst

De finale begint

The start of the final

Hosts Elten Kiene en Derek Otte staan klaar

Hosts Elten Kiene and Derek Otte are all ready for it

Net als 400 Rotterdamse scholieren

As are 400 school kids from different schools

Jury klaar?

Is the jury ready?

Let's go!

Let's go!

Ieder optreden...

every performance...

is uniek...

is special...

persoonlijk...

personal...

en eigenwijs

and full of passion

Speciale gasten als Snelle breken de spanning

Unexpected guests perform to release the tension

Coach Ivan Words brengt een eigen gedicht

Coach Ivan Words performs one of his own

Dit ben ik

This is me

En dit ben ik

And this is me

Dansgroep Ruff City Crew tijdens het juryoverleg

Ruff City Crew dances while the jury is deliberating

Zij wint de beker

She wins the cup

Allemaal een geweldige ervaring rijker!

They all win