"The future is an eye that I don’t dare look into"

- Sophie Collins (VK)

Uitgelicht!

New Dutch Writing op Poetry Archives!

Simone Atangana Bekono

New Dutch Writing op Poetry Archives!

"Want elke vorm van zelfhaat is complex en individueel/ alle zwarte mensen bestaan niet/ alle zwarte mensen is een combinatie van woorden/ die bij je tanden begint en zich als rekbare latex/ langzaam over je lichaam trekt"
Foto: Simone Atangana Bekono © Mascha Bakker

Bio en gedichten
Nieuw op Poetry archives!

Maartje Smits - New Dutch Writing

Nieuw op Poetry archives!

"bomen praten ondergronds/ over het weer/ veranderde klimaat ze ruilen/ schimmels met superpowers/ storten kalmerende mineralen/ op een huishoudrekening"

Bio en gedichten
met een focus op fondsenwerving

VACATURE - Directiesecretaris

met een focus op fondsenwerving

Je bent de spin in het web van de zakelijke organisatie en een kei in het aanvragen en afrekenen van structurele subsidies en projectgelden. Je bent de financiële sparring partner van directie en bestuur en maakt zo de mooiste festivaloptredens mede mogelijk. 
Foto The Last Poets & Het Metropole Orkest © Hielke Grootendorst

Naar de vacature
Projectleider / programmamaker festival

VACATURE

Projectleider / programmamaker festival

voor de opzet en organisatie van debatten, lezingen, workshops en special events tijdens het festival. Je hebt een goed gevoel voor maatschappelijke relevantie, oog voor je publiek, kijk op financiële en praktische haalbaarheid en een actief netwerk in Rotterdam. 
Foto © Zelda Bonnet

Naar de vacature

C. Buddingh'-prijs 2020

Bekijk de ingezonden debuten

Bekijk de bundels

De eerste dichters, early bird? Mis niks!

Schrijf je in voor Poetry International Nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Archive Tours

Met meer dan 10.000 gedichten van ruim 1.100 dichters in meer dan negentig talen gaat er niets boven een goede gids. Doorkruis het uitgebreide archief van Poetry International met een van de vele Archive Tours. Je vindt tours naar aanleiding van bijzondere uitgaves of van actuele onderwerpen, zoals migratie, politiek, de liefde en nog veel meer.

New Dutch Poems

Archive Tour

New Dutch Poems

Aan het eind van de Poëzieweek waarin talent in en toekomst van de Nederlandstalige poëzie centraal stond lanceren we op Poetry International Archives een nieuwe Guided Tour langs negen jonge stemmen uit de Nederlandse poëzie, en een oude. Als de jonge stemmen iets gemeen hebben is het 'zelfbewustzijn', van het eigen lichaam, van gender en afkomst, en een onderzoekende kijk op het leven. 

De tour bevat niet alleen de gedichten, in veel gevallen kun je ook kiezen voor audio, een voordracht van het gedicht door de dichter zelf. Van alle gedichten is er een vertaling naar het Engels, dus schroom niet om vrienden van over de grens te tippen!

Lees en luister naar gedichten van Simone Atangana Bekono, Roelof ten Napel, Radna Fabias, Kira Wuck, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Frank Keizer, Lieke Marsman, Maartje Smits en Jules Deelder. 

Naar de gedichten
'Lees!'- Ahmed Aboutaleb

Archive Tour

'Lees!'- Ahmed Aboutaleb

Ter gelegenheid van het 50ste Poetry International Festival koos Burgemeester en poëzieliefhebber Ahmed Aboutaleb vijftig gedichten uit de wereldpoëzie die hem inspireren bij de uitvoering van zijn ambt. De gedichten die hij vond in het rijke festivalarchief van Poetry International beluister je gelezen door de dichters zelf in deze tour. Luister naar gedichten van Ester Naomi Perquin, Nora Gomringer, Rutger Kopland, Roberto Juarroz en vele anderen.

De jubileumuitgave 'Lees!' (Uitgeverij Douane) met alle vijftig gedichten kost € 15,- (+ verzendkosten) en bestel je per mail via reserveren@poetry.nl.

Beluister de tour
Dichters uit de kast

Archive Tour

Dichters uit de kast

Toen en toekomst ineen. Deze futuristische boekenkast, een 3DPrint ontworpen door Bastiaan de Nennie (Phygital) en uitgevoerd door 3D-Robotprinting (Jasper Menger), bevat vijftig verrassende festivalvoordrachten uit vijftig jaar Poetry International Festival. Van Adonis tot Anne Carson, Charles Simic, Antjie Krog en Danez Smith, Remco Campert, Joseph Brodsky, Jules Deelder, Pablo Neruda en Raúl Zurita. Met deze audiogedichten kun je even vooruit.

Poetry International zoekt overigens een fijne plek voor de kast. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@poetry.nl.

Beluister de tour
Sinds 1988 wereldpoëzie op de Rotterdamse vuilniswagens

De mooiste gedichten van de wereld

"Een magnifieke, zeer fraai vormgegeven bloemlezing die enkel doet verlangen naar meer." - Tzum

Ter gelegenheid van het gouden Poetry International Festival doken vijftig Nederlandse en Vlaamse dichters in het archief van Poetry International op zoek naar de mooiste gedichten voor deze bijzondere jubileumuitgave (Uitgeverij Podium). In de filmpjes hieronder vertellen Thomas Möhlmann, Tsead Bruinja, Els Moors en Anneke Brassinga over hun mooiste gedichten. Deze feestbundel is per mail te bestellen via reserveren(@)poetry.nl (€ 22,50 + verzendkosten). De video's zijn gemaakt door Lars Meijer. 

De oude dames, van Laurence Vielle

Tsead Bruinja kiest

De oude dames, van Laurence Vielle

Naar de video
De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Anneke Brassinga kiest

De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Naar de video
Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Thomas Möhlmann kiest

Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Naar de video
Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Els Moors kiest

Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Naar de video

Jules Deelder (24 november 1944 - 19 december 2019)

Jules Deelder - 'Ons gaan is een komen'

Vandaag, 19 december 2019, is Jules Deelder overleden. Jules, iconisch in vele opzichten; als dichter van de directheid, die met humor en onverbeterlijk taalplezier in maar een paar woorden to the point kwam, het leven bezingend, kapsones bestrijdend. Als dichter van stijl, met niet te evenaren swing en spitsvondigheid. En al bij het legendarische Poëzie in Carré in 1966 bleek zijn kwaliteit als performer pur sang, een kwaliteit die hij zijn hele leven heeft laten zien.

Jules' dood is een klap voor Rotterdam, voor Nederland, voor de poëzie. Generaties dichters en performers weten dat ze op de schouders staan van deze bijzondere dichter. Ook voor Poetry International betekent zijn dood een groot verlies. Dankbaar zijn we, dat we Jules bij het afgelopen 50ste Poetry International Festival in juni van dit jaar, voor de elfde keer, en in volle glorie, en met zijn onmiskenbare energie op het podium konden brengen, zoals je hierboven kunt zien. Een altijd menselijke dichter die uiteindelijk ook het lot van ieder mens moest ondergaan.

Rust zacht, mooie, dwarse, lieve Jules!

Lotgenoten,

Ons gaan is een komen
Ons komen een gaan

De zin van het leven
is dat we vergaan

De wereld van iedereen
Niemand de baas

Het heden is eeuwig
Alles is waar

God of Jehova
Allah Jahweh

De één is de ander
De ander de één

Ontsteekt uw geweten
Kijkt om u heen

Het lot dat we delen
laat niemand alleen

 

(Jules Deelder, uit Ruisch, De Bezige Bij, 2011)

Poetry International Nieuws

De jury van de C. Buddingh'-prijs 2020

De jury van de C. Buddingh'-prijs 2020

Tijdens het 51ste Poetry International Festival in juni van dit jaar reikt Poetry International voor de 33ste keer de C. Buddingh-'prijs uit aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Met veel plezier stellen we je voor aan de drie juryleden: Ernestine Comvalius is directeur van het Bijlmer Parktheater en begeleidt jonge kunstenaars met een bi-culturele achtergrond 'Van talent naar beroep', Lies Van Gasse is dichter en tekenaar, Dieuwertje Mertens is poëzierecensent voor o.a. het Parool. 

De jury buigt zich over poëziedebuten verschenen tussen 28 februari 2019 en 1 maart a.s. Uitgeverijen kunnen tot en met 29 februari a.s. de bundels van bij hen gedebuteerde dichters insturen. Begin april maakt de jury vier genomineerden bekend.

Informatie: Feline Streekstra, streekstra@poetry.nl. 

 

Radna Fabias schenkt € 5.000 aan Tijdschrift Terras

Radna Fabias schenkt € 5.000 aan Tijdschrift Terras

Op het 50ste Poetry International Festival won Radna Fabias na de C. Buddingh'-prijs en de Awater Poëzieprijs met haar debuut 'Habitus' ook De Grote Poëzieprijs 2019. De € 25.000 prijzengeld bestaat uit € 20.000 die direct ten goede komt aan de winnende auteur, die nog eens € 5.000,- mag toekennen aan een project ter stimulering van de Nederlandstalige poëzie. Radna Fabias heeft literair Tijdschrift Terras als de gelukkige ontvanger van dit mooie bedrag aangewezen. 

Tijdschrift Terras is een hedendaags tijdschrift voor internationale literatuur dat opereert in het voetspoor van het roemruchte tijdschrift Raster. Gemaakt door dichters, schrijvers en vertalers met een internationaal netwerk fungeert het als platform voor vertaalde literatuur. 

Radna Fabias: ‘Mijn donatie gaat naar Terras vanwege het Raster-archief: het is nuttig en interessant om te lezen hoeveel er door de jaren heen veranderd is in het literaire veld en hoe onveranderlijk en hardnekkig sommige zaken in datzelfde veld zijn. Maar ook vanwege de nieuwsgierigheid waarmee Terras op zoek gaat naar wat er buiten de landsgrenzen geschreven wordt en al het werk dat in het vertalen van dat werk wordt gestoken, zodat het ook toegankelijk wordt voor de Nederlandstalige lezer. De veelstemmige themanummers die daaruit voortkomen zijn verrukkelijk. Terras lijkt lezers steeds opnieuw eraan te willen herinneren dat het literaire veld groter is dan Nederland. Ik mag dat wel.’

De nominaties voor De Grote Poëzieprijs 2020 worden op 5 februari a.s., de laatste dag van de Poëzieweek, bekendgemaakt. 

Foto © Zelda Bonnet

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

16 september 2019 - foto © Hielke Grootendorst

Een dag na zijn afscheid als directeur van Poetry International ontving scheidend directeur Bas Kwakman bij de opening van het culturele seizoen in de Kunsthal Rotterdam uit handen van Wethouder Said Kasmi de Rotterdamse Cultuurpenning. Kwakman krijgt de Cultuurpenning 2019 voor zijn grote bijdrage aan de internationale positionering van Rotterdam als poëziestad en de vergroting van de belangstelling voor poëzie in Rotterdam en daarbuiten. “Met zijn inzet heeft Bas Kwakman een voor Nederland – en het buitenland – uniek festival van het hoogste niveau weten neer te zetten. Dat maakt Rotterdam tot hoofdstad in de wereld van de poëzie,” aldus de commissie.

De Doro Siepelprijs ging naar het HiphopHuis en Aruna Vermeulen. De jury schrijft: “Van meet af aan is ‘inclusie’ het kernwoord geweest voor het HipHopHuis, dat tegen de stroom in roeide en zeker in het begin een fors gevecht moest voeren tegen de gevestigde opinies en orde.”

Foto © Hielke Grootendorst


Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Algemeen nut beogende instelling