first steps

First Steps: De eerste stappen in het nieuwe culturele seizoen

We gaan beginnen! Met First Steps, een culturele route bomvol dans, rap, poëzie, muziek, circus en spoken word door hartje Rotterdam, opent Poetry International op zaterdag 19 september samen met vele andere Rotterdamse festivals het nieuwe culturele seizoen. Op verschillende (pop up) podia tussen het Stationsplein en het Stadspodium bij de Laurenskerk kun je die dag vanaf 12:00 uur genieten van tientallen optredens. We kijken er naar uit je weer te kunnen ontmoeten. Door het programma verspreid over vele locaties plaats te laten vinden, kunnen we bij die ontmoeting alle coronamaatregelen in acht blijven nemen. Dus geniet van optredens van Mustafa Stitou, Jens Meijen, Iduna Paalman, Vienne Haagoort, Dean Bowen, Asha Karami en Frank Keizer en schrijf samen met Karin van Kalmthout en Jermaine Berkhoudt de ultieme ode aan Rotterdam. 

Word vrijwilliger tijdens First Steps!

Geniet als vrijwilliger samen met ons van de eerste stappen in het nieuwe culturele seizoen, bijvoorbeeld als zaalwacht of publieksbegeleider. Vrijwilligers ontvangen een kleine vergoeding en voor lunch en drinken zorgen wij. Meld je uiterlijk 7 september a.s. aan als vrijwilliger met een mail aan Marjolijn Abel. Kan je deze keer niet, maar kijk je uit naar een volgende gelegenheid, laat het ons weten, dan houden we contact.

Mustafa Stitou

'Hier strijken talrijke goden neer'

Mustafa Stitou

Met Mustafa Stitou presenteert Poetry International tijdens First Steps een van de belangrijkste dichters van zijn generatie. Stitou schrijft net zo makkelijk over het meest bijzondere als over het meest alledaagse. Poëzie over mensen die, hoe graag ze ook willen, vaak zo moeizaam aan verwachtingen voldoen. Dat levert schrijnende maar hilarische gedichten op, of het nou over een filosofische gedachte, banaal racisme, religie, plastische chirurgie of de kracht van zelfhulpboeken gaat.

Mustafa Stitou (1974) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1994 debuteerde hij met de dichtbundel Mijn vormen. Daarna volgden Mijn gedichten (1998) en in 2003 de bundel Varkensroze ansichten, die werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. Mustafa is vaak op festivals in binnen- en buitenland te zien en was een jaar lang stadsdichter van Amsterdam. Voor Tempel (2013) ontving hij de Awater Poëzieprijs. Zijn gedichten zijn onder andere vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Arabisch en gepubliceerd in literaire tijdschriften. In 2018 kreeg hij de A. Roland Holstprijs voor zijn poëzie. 

Stadspodium Grotekerkplein, 
12:30 – 12:40 uur & 
14:00 – 14:10 uur

Mustafa Stitou op Archives!
'The One Piece' Rotterdam

Workshop poëzie en spoken word

'The One Piece' Rotterdam

Gezocht: Rotterdammers met het hart op de tong! Spoken word artiest Jermaine Berkhoudt en dichter Karin van Kalmthout dagen Rotterdammers van 8 tot 80 uit om tijdens een gratis workshop samen een inspirerende ode aan Rotterdam te schrijven. Zet je zintuigen open en vang jouw Rotterdam in je eigen woorden: Je geliefde stad, je gemiste stad, je gedroomde stad. Uit alle odes componeren Jermaine en Karin ‘The One Piece’, een ultieme ode aan Rotterdam, die ze op het Stadspodium zullen brengen.

Jermaine en Karin zijn als workshopdocenten verbonden aan Louder Than a Bomb, Poetry Internationals actieve en inspirerende kennismaking met poëzie en spoken word op Rotterdamse scholen. Karin schrijft haar hele leven al poëzie. Haar gedichten zijn dromerig, rebels, maar altijd liefdevol. Ze is daarmee een graag geziene gast op Rotterdamse poëzie- en spoken word-podia als Woorden Worden Zinnen, Frontaal, Spraakuhloos en de Poets Club. Jermaine Berkhoudt is creatief ondernemer, meester in de kunst van het 'McGyveren ', muzikaal pionier, ambtenaar van het nachtleven, voorvechter voor hiphop en stem voor sociale en culturele rechtvaardigheid.

Op en rond Stadspodium Grotekerkplein
Workshop 14:15 - 15:15 uur, Performance 15:30 - 15:45 uur
Deelname gratis, reserveren noodzakelijk

Reserveer hier
Dakendichters

Poetry International & Rotterdamse Dakendagen

Dakendichters

Tijdens First Steps neemt een aanstormende generatie jonge dichters je mee het dak op. De rake gedichten van Jeugdstadsdichter Vienne Haagoort, Buddingh’-prijswinnaar Jens Meijen en Volkskrant Literatuurtalent van het jaar Iduna Paalman bezorgen je in combinatie met het verbluffende uitzicht zomaar een totaal nieuwe kijk op de stad, de wereld, misschien zelfs op de toekomst.

Vienne Haagoort is met haar zeventien jaar de eerste Jeugdstadsdichter van Rotterdam. Ze won die megaspannende verkiezing met twee gedichten die ze de nacht voor de finale nog uit haar mouw had geschud. Zo lang ze zich kan herinneren schrijft ze; korte verhalen, gedichten of losse zinnen waarmee ze de wereld om haar heen in zich opneemt en betekenis geeft.

Jens Meijen is de kersverse winnaar van Poetry Internationals C. Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut. In zijn gedichten ziet hij met lede ogen aan hoe het klimaat naar de klote gaat, idealen onoprecht zijn en klimaatwinst vaak ook –verlies betekent. Zijn taal is rijk aan nieuwe beelden en wemelt van verwijzingen naar actualiteit, wetenschap, cultuur, geschiedenis en popmuziek.

Iduna Paalman maakt als dichter, schrijfster en columnist furore en werd recent uitgeroepen tot literatuurtalent van het jaar (Volkskrant). Met haar poëziedebuut ‘De grom uit de hond halen’ won ze onlangs de Poëziedebuutprijs aan zee. In die bundel laveert Paalman tussen valse geruststelling, overmoed en doodsangst die ze met veel gevoel voor humor in mooie beelden en originele metaforen weet te vangen. 

Vanaf 12:00 uur vertrekt er elk half uur een groep van maximaal 10 personen vanaf het Grotekerkplein voor een tocht van twee uur langs drie daken met spectaculair uitzicht en visionaire gedichten. Deelname aan de tour kost € 5,-, reserveren is noodzakelijk.

Reserveer je ticket
'What You Will Hear Is True!'

Talkshow met Dean Bowen, Asha Karami en Frank Keizer

'What You Will Hear Is True!'

Tussen Fake News en Reality Poetry gaan stadsdichter Dean Bowen en de dichters Asha Karami en Frank Keizer in gesprek over het spanningsveld tussen waarheid en verbeelding en het schemergebied tussen fictie en non fictie in de poëzie en in de wereld om ons heen. Wat is werkelijkheid, wat is waar, welke beleving van de feiten delen we eigenlijk op het moment dat we het gesprek aangaan, en wat betekent dat voor het verloop en de uitkomst ervan? En wat is dan de rol van de kunstenaar die juist vervreemding oproept en doelbewust en vakbekwaam met waarheid en verbeelding speelt? De dichters openen het gesprek met hun gedichten, Linh Luu (Animistic Beliefs) zorgt daarbij voor clubvriendelijke elektroritmes, loops en samples. Jasper Henderson leidt het gesprek.

Dean Bowen werd direct herkend als een unieke en broodnodige nieuwe stem in de Nederlandse poëzie. Zijn gedichten zijn tegelijk ontroerend en politiek geladen. In zijn furieuze meerstemmige debuut 'Bokman' volgt de taal een volledig eigen logica en grammatica. Sinds januari 2019 is Dean Stadsdichter van Rotterdam.

Asha Karami is dichter, jeugdarts en ringarts bij vechtsportgala's. In haar eerste zeven levensjaren leerde ze vier talen; geen van alle beschouwt ze als haar moedertaal. Ze veranderde drie keer van naam en ook haar geboortedatum is een complex verhaal. Haar poëzie is verkennend, open, intuïtief, zoekend en onderzoekend. Ze debuteerde met de bundel Godface die onverdeeld lovend ontvangen werd en genomineerd voor de grote poëzieprijzen.

Frank Keizer laat in zijn gedichten uitersten samenkomen. Zijn poëzie is uitgesproken eigentijds en tegelijk krachtig in de literaire traditie geworteld. Hij combineert een spreektaalachtige toon met politiek-filosofisch jargon. Zo werkt hij aan een oeuvre waarin hij zijn positie tegenover het laatkapitalistische heden bepaalt.

Centrale hal van de Doelen, 14:30 - 15:40 uur, reserveren mogelijk
Muziek i.s.m. Parfum de Boem Boem

Reserveer je plek

Poetry International tijdens First Steps

Kijk voor het volledige programma op firststepsrotterdam.nl

Terugblik 50th Poetry International Festival (2019)

Poetry International Festival 2019 in some minutes

Festival­voordrachten 2019 terugkijken

James Noël (Haïti)

Fragmenten uit Kana Sütra

James Noël (Haïti)

Bekijk de video
Charles Bernstein (VS)

Onze Verenigde Fata

Charles Bernstein (VS)

Bekijk de video
Sayaka Osaki (Japan)

Terroristen

Sayaka Osaki (Japan)

Bekijk de video
Judith Herzberg (Nederland)

'Zij schildert wat zij niet kan eten'

Judith Herzberg (Nederland)

Bekijk de video
Santiago Vera (Peru)

Die processen zijn langdurig

Santiago Vera (Peru)

Bekijk de video
Vahni Capildeo (VK)

Uiten

Vahni Capildeo (VK)

Bekijk de video
Zheng Xiaoqiong (China)

HU ZHIMIN

Zheng Xiaoqiong (China)

Bekijk de video
Rita Dove (VS)

Kanarie

Rita Dove (VS)

Bekijk de video
Raúl Zurita (Chili)

Steden van water (III)

Raúl Zurita (Chili)

Bekijk de video
Antjie Krog (Zuid-Afrika)

'N MISSIE VIR DIE NUWE VERBOND

Antjie Krog (Zuid-Afrika)

Bekijk de video
Lieke Marsman (Nederland)

Identiteitspolitiek is een modegril, zeg je

Lieke Marsman (Nederland)

Bekijk de video
The Last Poets & Metropole Orkest

She is

The Last Poets & Metropole Orkest

Bekijk de video
The Last Poets & Metropole Orkest

Understand What Black Is

The Last Poets & Metropole Orkest

Bekijk de video
Patricia Lockwood (VS)

Voor wat is een dierentuin een dierentuin

Patricia Lockwood (VS)

Bekijk de video
Fiston Mwanza Mujila (Congo / VK)

Kasala voor mezelf

Fiston Mwanza Mujila (Congo / VK)

Bekijk de video
Ulrike Almut Sandig (Duitsland)

Nieuws over de Duitse taal, A.D. 2026

Ulrike Almut Sandig (Duitsland)

Bekijk de video
Marieke Lucas Rijneveld (Nederland)

Angsthazen wegen zwaarder

Marieke Lucas Rijneveld (Nederland)

Bekijk de video
Kayo Chingonyi (Zambia / VK)

Blues voor Albert 'Prodigy' Johnson & Carl 'Haystee' Samuel

Kayo Chingonyi (Zambia / VK)

Bekijk de video
Jules Deelder (Nederland)

De dood

Jules Deelder (Nederland)

Bekijk de video
Tom Lanoye (België)

Programma

Tom Lanoye (België)

Bekijk de video
Lea Schneider (Duitsland)

Herfst in Nánjing

Lea Schneider (Duitsland)

Bekijk de video
Galina Rymboe (Rusland)

In mijn eierstok leeft een monster

Galina Rymboe (Rusland)

Bekijk de video
Frank Báez (Dominicaanse Republiek)

Zelfportret (video)

Frank Báez (Dominicaanse Republiek)

Bekijk de video
Mona Kareem (Koeweit / VS)

Eulogies for futures to come

Mona Kareem (Koeweit / VS)

Bekijk de video

Location

Het 50e Poetry International Festival opent op 13 juni in de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Op 14, 15 en 16 juni vinden de meeste programma’s plaats in en om de Jurriaanse Zaal.
De Doelen bevindt zich op loopafstand van Rotterdam CS.

Grote Zaal – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entree Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Rotterdam Festivals
en

Ludo Pieters Gastschrijversfonds   /   Volkskracht   /   Erasmusstichting   /   G. Ph. Verhagen-Stichting   /   Maatschappij tot Nut van't Algemeen   /   Stichting verzameling van Wijngaarden-Boot   /   We Jansenfonds