Terugblik 50th Poetry International Festival

16 / 19 juni 2019 – de Doelen


"So I guess utopia exists after all. It lives in Rotterdam, speaks at least a dozen languages, and fucking knows how to dance. THANK YOU so much, everybody at 50th Poetry International Festival Rotterdam, for making it happen! This has truly been the most diverse, most well-curated, most mind-blowing festival I have ever been to and probably ever will be. To proof that, here’s a picture of me being overwhelmed on stage by the sheer beauty of it all."  
– Festivaldichter Lea Schneider (Duitsland, 1989)

 

Hoe jarig kun je zijn!

Hoe jarig kun je zijn!

Poetry International voelde zich van 13 tot en met 16 juni vier dagen aan een stuk heel erg jarig. We vierden de gouden vijftigste festivaleditie, met prachtige dichters en artiesten en heel veel publiek. Met zo’n 1500 mensen beleefden we op donderdag 13 juni een magische opening in de Grote zaal van de Doelen met unieke dichters en verbluffende duetten tussen de dichters Kayo Chingonyi, Mona Kareem en Ulrike Almut Sandig met het onovertroffen Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley en tussen het orkest en de legendarische, nog immer inspirerende The Last Poets. Nooit eerder genoten zoveel poëzieliefhebbers van de opening van het Poetry International Festival. Ook op de festivaldagen genoot in een bruisende Doelen een inspirerende mix van jonge en oudere bezoekers uit binnen- en buitenland van veelvormige, relevante poëzie in voordrachten, concerten, workshops, interviews en specials die verdieping en entertainment naar hartenlust combineren.


Festival van de toekomst

Het 50th Poetry International Festival was een jubileum, maar ook een eerste stap naar het festival van de toekomst. Een festival waar je in minder dagen van meer dichters kunt genieten, waar internationale helden en nieuwe talenten uit de poëzie het podium delen met de top van eigen bodem en aansprekende muzikanten en artiesten, dat oog heeft voor beeldende kunst en educatie, en dat met een veel jongere en diverse line-up en gerichte series als The Future is…, workshops, Poetry Nights en Poetry Park ook de nieuwe liefhebbers van poëzie weet te verleiden. Daarnaast is een begin gemaakt om ook meer internationaal publiek te betrekken, met name via expat-platforms. Niet alleen was er veel meer publiek dan andere jaren, een representatieve mix van jong, oud en divers publiek verzamelde zich in de Doelen en genoot van het 50th Poetry International Festival. Een genot om te zien!

 

"You have something to be proud of. The festival was extraordinary. Personally, I lived a moment of beauty, of exigency, of joy, of laughter. The experience is both a discovery and a revelation. Your sense of celebration combined with work, gives extra soul to the event. You see me rejoicing. A happiness that will ruin me for a long time."  

-  James Noel (Haïti, 1978)


Foto © Maarten Laupman

Bezoekersaantal ruim verdubbeld

Bezoekersaantal ruim verdubbeld

Niet alleen waren de bezoekers van het 50th Poetry International Festival jonger, het publiek gemengder en internationaler, het waren er vooral ook veel meer. De bezoekersaantallen komen uit op 225% van het gemiddelde van de vijf voorgaande festivaledities.

Zonder ook maar een enkele dichter of artiest te kort te willen doen noemen we toch een paar indrukwekkende momenten. De intense voordrachten van Raúl Zurita en Marieke Lucas Rijneveld ontroerden diep, de scherpe, politiek kritisch geladen poëzie van Charles Bernstein, Galina Rymboe en Patricia Lockwood kwam binnen, de krachtige, fysieke en ruimte vullende gedichten van James Noël en Fiston Mwanza Mujila maakten grote indruk net als de verbale mitrailleur die veteraan Jules Deelder opnieuw hanteerde. ‘Die Nuwe Verbond’, de ‘mis zonder god’ van Antjie Krog uitgevoerd op muziek van Antoni Schonken, ontroerde de zaal met haast hemelse schoonheid. De concerten van Mario Batkovic en A-WA en de fabuleuze flamenco performance van Eduardo Guerrero begeleid door Antonio Lizana waren onvergetelijk mooi. Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs aan Roberta Petzoldt en De Grote Poëzieprijs 2019 aan Radna Fabias en het gezellige Poetry Park eindigde dit 50th Poetry International Festival even feestelijk als dat het begon.

We bedanken!

Poetry International dankt alle dichters, vertalers, muzikanten, presentatoren en interviewers, het in grote getale gekomen publiek, alle medewerkers van de Doelen, freelancers en festivalvrijwilligers en alle inhoudelijke partners en geldschieters. Met name noemen we het Nederlands Letterenfonds, Gemeente Rotterdam en in het bijzonder Stichting Droom en Daad, zonder wiens ruimhartige extra bijdrage dit festival onmogelijk zou zijn geweest. We danken Rotterdam festivals voor de bijdrage aan Poetry Park, dat we samen met Stichting De Nieuwe Lichting nieuw leven in hebben geblazen. Hartelijk dank voor het gegeven vertrouwen.

 

"Yours was the absolute best festival I have attended anywhere -- fantastic programming and just lovely people! And I LOVE Rotterdam" 

Patricia Lockwood (VS, 1982)


Foto © Maarten Laupman

Terugkijken en -luisteren

Terugkijken en -luisteren

Tot slot bedanken we Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die aansluitend op het openingsprogramma het eerste exemplaar van de jubileumuitgave "De mooiste gedichten van de wereld" in ontvangst nam met een toespraak die we niet snel zullen vergeten:


"Festivals hebben wat mij betreft een grote betekenis om nieuwe makers en nieuw publiek te bereiken. Ik wil ruim baan geven aan dit type festivals, omdat ik echt geloof dat we daarmee mooie dingen kunnen doen voor nieuwe en oude makers, maar ook plekken kunnen creëren waar oud en nieuw publiek elkaar kan ontmoeten. Waar een nieuwe chemie kan ontstaan. Ik wil ook de stad Rotterdam feliciteren. Zonder de stad Rotterdam was dit festival nooit tot stand gekomen, niet blijven bestaan en zou het nu niet zo levend zijn als het vanavond is. Ik denk: als je dit vanavond ziet, dan ligt er ook een opdracht bij u om dit vooral levend te houden. Ik hoop hier nog vaak terug te komen."

- Ingrid van Engelshoven, Minister van OCW

 

Voordrachten online

In de komende periode zullen op poetry.nl, Youtube en andere sociale media diverse voordrachten en programma's terug te zien en luisteren zijn. Op dit moment is de festivalopening “What Happened to the Future?” al online terug te kijken. 

Veel gedichten uit de jubileumuitgave ‘Lees!’, de keuze van burgemeester Ahmed Aboutaleb uit de wereldpoëzie bevinden zich in het festivalarchief, gelezen door de dichters zelf in de oorspronkelijke taal. Benieuwd hoe dat klinkt, ga naar de Poetry Archives. Ook zijn de 'Dichters uit de kast' online te beluisteren. 


Daan Doesborgh sprak voor zijn inmiddels fameuze Poëziepodcast (SLAA) met de dichters Patricia Lockwood, Lea Schneider, Péter Závada en Frank Báez

Foto © Hielke Grootendorst

50 jaar Poetry!

Het Poetry International Festival Rotterdam wordt dit jaar 50! Het is het oudste festival van de stad, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Nobelprijs-winnende dichters stonden als jonge talenten op de Poetry-podia, het festival is voorbeeld voor en founding father van poëziefestivals wereldwijd. Poetry International viert dit jubileum met een extra feestelijke festivaleditie in de Doelen waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond.

Vernieuwende dichters brengen veelvormige poëzie op de huid van de tijd. Unieke versmeltingen van poëzie met muziek, film en dans van aansprekende artiesten versterken de kracht, de schoonheid en de persoonlijke impact van poëzie, nu eens als intieme voordracht of workshop, dan weer als multidisciplinair theatraal poëziespektakel. Midden in de stad, uitnodigend, uitdagend, niet te missen. 

What Happened to the Future?

Sinds 1970 komen de toppers uit de wereldpoëzie naar Rotterdam voor het jaarlijkse Poetry International Festival. Duizenden dichters lieten er hun poëzie klinken, in De Doelen en de schouwburg, maar ook op pleinen en in de kroegen, parken en trams van de stad. Dit gouden jubileum nodigt uit tot terugkijken om het verleden te vieren, maar veel liever nog kijkt Poetry International juist nu vooruit. Onder het motto What Happened to the Future? verbindt het vijftigste Poetry International Festival het rijke festivalverleden met de wereldpoëzie en -dichters van vandaag én morgen.

Festivaldichters

Publiekslievelingen uit het festivalverleden delen het podium met de talenten van vandaag en morgen. Vele dichters van over de hele wereld komen voor het 50e Poetry International Festival naar Rotterdam. 

Verrassende muziek en performances

Naast bijzondere dichters presenteert het 50e Poetry International Festival ook verrassende muzikale optredens en dansperformances. Zo opent het met drie Grammy's bekroonde Metropole Orkest deze jubileumeditie letterlijk met een paukeslag en gaan ze tijdens het openingsprogramma ‘What Happened to the Future?’ unieke duetten aan met festivaldichters en met the Last Poets, founding fathers van spoken word.

The Last Poets [VS]

13 juni, festivalopening

The Last Poets [VS]

Als grondleggers van de spoken word en voorlopers van de Amerikaanse hiphop zijn The Last Poets al vijftig jaar een belangrijke en invloedrijke inspirator voor menig schrijver, rapper en muzikant. De groep ontstond in 1968 vanuit een grote betrokkenheid bij de civil rights movement en bracht het eerste album uit in 1970. Sindsdien brengen The Last Poets – in wisselende samenstelling – muziek en teksten die altijd actueel en strijdvaardig zijn. Vorig jaar, twintig jaar na hun laatste album, brachten ze (Abiodun Oyewole, Umar Bin Hassan – die beiden behoren tot The Last Poets van het eerste uur – en drummer Baba Donn Babatunde) Understand What Black Is uit, een sterk door reggae beïnvloedde plaat die aansluit bij de Black Lives Matter-beweging. Deze helden van het gesproken woord mogen bij een jubilerend poëziefestival uiteraard niet ontbreken.

Metropole Orkest [Nederland]

13 juni, festivalopening

Metropole Orkest [Nederland]

Het met drie Grammy’s bekroonde Metropole Orkest (MO) heeft de betekenis van het woord ‘orkest’ flink uitgebreid. Als je aan klassieke muziek denkt, ben je bij dit orkest namelijk aan het verkeerde adres. Het Metropole Orkest speelt wel: pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek, van nu en van langer geleden. In de afgelopen vierenzeventig jaar werkte het MO samen met een hele rits aan grote namen uit de muziekwereld, waaronder Ella Fitzgerald, Brian Eno, Gregory Porter, Bono en Snarky Puppy. Samen met de jonge Britse chef-dirigent Jules Buckley is het MO het laatste volledig hybride orkest in de wereld.

Tijdens de festivalopening gaat het orkest unieke duetten aan met dichters van het festival en de legendarische The Last Poets.

Events

De voordrachten van internationale dichters afgewisseld met optredens van een keur aan muzikanten vormen het hart van dit 50e Poetry International Festival. In de speciale programma's nemen dichters en schrijvers je mee, dieper de poëzie in. 

“What Happened to the Future?”

Feestelijke opening

“What Happened to the Future?”

Do. 13 juni, 20:00-21:30 - Grote Zaal
Met The Last Poets, het Metropole Orkest en alle festivaldichters

Het met achttien Grammy's genomineerde Metropole Orkest opent op 13 juni a.s. het 50e Poetry International Festival letterlijk met een paukenslag. Tijdens de theatrale kick off gaat het orkest unieke duetten aan met de dichters én met de legendarische The Last Poets, Godfathers of hiphop & spoken word. Binnen het festivalthema 'What Happened to the Future?' staan dichters uit het rijke festivalverleden als Judith Herzberg, Antjie Krog, Rita Dove, Raúl Zurita en Tom Lanoye zij aan zij met de nieuwe generatie, onder wie Marieke Lucas Rijneveld, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Lieke Marsman, Frank Báez, Sayaka Osaki, Ulrike Almut Sandig en Galina Rymboe. Met hun voordrachten, hangend aan het verleden of juist vol inspiratie voor de toekomst, zwaaien zij de deuren van deze gouden festivaleditie feestelijk open.

Koop je kaartje
Poetry on the Block

Flashback Friday

Poetry on the Block

Vr. 14 juni, 13:30-16:00 
Met Charles Bernstein, Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken

Vanuit festivalhub De Doelen neemt Poetry International je mee voor een poëtische wandeltour door het centrum van Rotterdam. Samen met een gids van UrbanGuides ga je op zoek naar bijzondere kunst in de buitenruimte en verrassende ontmoetingen met festivaldichters en spoken word artiesten. Ontdek de verborgen verhalen van de stad!

Op Flashback Friday duik je met Poetry on the Block in de roerige geschiedenis van Rotterdam en het veelzijdige verleden van het Poetry International Festival. De poetic city tour is een reis door de tijd, van de eerste sporen van een klein festival tot de verworvenheden van een internationaal poëziefestival van wereldformaat. Festivaldichter Charles Bernstein en spoken word talenten Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken kijken op hun eigen manier naar het verleden en leggen de link met de toekomst.

Deelname aan de tours is gratis met een dagkaart of passe-partout. Kaarten zijn ook los verkrijgbaar. De tours vertrekken vanaf de Jurriaanse zaal, Kruisplein 30. Nederlands en Engels gesproken. 

Koop je kaartje

Programma

De Doelen - Grote Zaal

Huiskamer

Entree Jurriaanse zaal

Studio

Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer

Huiskamer

Harmoniezaal / Studio

Entree Jurriaanse zaal

Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer

Open podium
15:00 - 16:00

Studio

Harmoniezaal / Studio

Huiskamer

Entree Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer

Jurriaanse zaal

Poetry Park - Schouwburgplein

Koop kaarten

Kies hieronder voor kaarten voor de opening, dagkaarten of een voordelig passe-partout. Kortingen zijn er voor CJP-houders en jongeren t/m 26 jaar, Rotterdampas- en seniorenpashouders. Kaarten voor de workshops en Poetry on the Block koop je hier

Workshops

Tijdens het festival organiseert Poetry Academy een keur aan workshops op het gebied van poëzie schrijven, vertalen, inbinden, performen, met dichters en vertalers van naam zoals Ingmar Heytze, Ton Naaijkens en niemand minder dan The Last Poets zelf. Kijk hier voor het aanbod en tickets.

OPENING

DONDERDAG 13 JUNI

Beleef de feestelijke kick off van het gouden jubileum

DAGKAART

VRIJDAG 14 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op vrijdag 14 juni (m.u.v. workshops)

DAGKAART

ZATERDAG 15 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op zaterdag 15 juni (m.u.v. workshops)

DAGKAART

ZONDAG 16 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op zondag 16 juni (m.u.v. workshops)

PASSE-PARTOUT

13, 14, 15 EN 16 JUNI

Toegang tot alle festivalprogramma’s (m.u.v. workshops)

Nu te zien!

Nu te zien!

20 *C en een zonnetje

POETRY PARK is terug

Stichting De Nieuwe Lichting & Poetry International 
Zo. 16 juni, 16:00 - 22:45 - Schouwburgplein

Het leven is VUR-RUK-KUL-LUK op Poetry Park. Dichters van het Poetry International Festival schoven in de jaren zeventig aan bij picknickende Rotterdammers in Het Park bij de Euromast. Poetry Park werd Dunya en later Rotterdam Unlimited. Poetry Park komt terug zoals het bedoeld is, voor alle Rotterdammers en 'strangers in town'. De Nieuwe Lichting en Poetry International trakteren iedereen in Rotterdam op een heerlijk relaxte Funday, inclusief poëzie, spoken word, open podium, muziek en heerlijk eten en drinken!

PROGRAMMA
16:00 / 17:00 - Open Mic
17:15 / 17:30 - Frino
17:30 / 17:40 - Kayo Chingonyi
18:00 / 18:45 - Dwayne Franklin & Daddy Jacob
18:45 / 19:00 - Ulrike Almut Sandig
19:30 / 20:00 - Beau Zwart
21:00 / 21:10 - Derek Otte
21:15 / 22:00 - Lucky Fonz III
22:15 / 22:45 - Kuzko

Praktische festivalinformatie

Bezoekers van het Poetry International Festival kunnen bij verschillende hotels en hostels, restaurants en lunchrooms voordelig terecht. Van praktisch tot luxe, snel of uitgebreid, zo bezoek je het festival makkelijk meerdere dagen. Alle hotels zijn op loopafstand van festivallocatie de Doelen.

Bilderberg Parkhotel

Bilderberg Parkhotel

Vermeld Poetry International bij je reservering bij dit prachtige hotel, en je krijgt 10% korting op overnachting en ontbijt. Reserveer via parkhotel.reservation@bilderberg.nl

Hotel info
The James

The James

Comfortabel en midden in het centrum. Gebruik de kortingscode 'PoetryInternationalJames' bij je boeking en je krijgt 12% korting op je verblijf. 

Hotel info
Sparks Hostel

Sparks Hostel

Op een steenworp van de Doelen, een voordelig verblijf. Gebruik de kortingscode POETRY50! en krijg 10% korting op je verblijf bij een minimum van twee nachten.

Hostel Info
Pintxo Catering

Pintxo Catering

Wie een festival bezoekt, moet ook goed kunnen eten. Pintxo is behalve een Baskisch hapje ook onze cateraar tijdens het gehele festival. Voor een sympathieke prijs bieden zij de meest verrassende hapjes aan. Komt dat proeven! 

Pintxo info
Boca’s

Boca’s

Bij Bar Boca’s kan in groep lunchen en dineren. Bezoekers van het festival krijgen als lunch drie broodjes voor 14,50 euro p.p. en ‘s avonds een kleine plateau met drie soorten frietjes voor 22,50 euro.

Boca's info
Bertmans

Bertmans

Lunchen of dineren op wandelafstand van De Doelen? Bertmans heeft voor iedereen seizoensgebonden opties. Bezoekers van het festival krijgen 10% korting op lunch en diner.

Bertmans info
Op Het Dak

Op Het Dak

Ontbijt tot 11 u ’s morgens met een prachtig uitzicht over de ontwakende stad en krijg op vertoon van je festivalticket een ontbijtplank voor 10 euro p.p.!

Op Het Dak info
SLA

SLA

Duurzaam en gezond lunchen bij SLA? Je krijgt een gratis gember- of muntthee bij aankoop van een salade of bowl op vertoon van je festivalbandje!

SLA info
Poëziemarkt

Poëziemarkt

Gaat het kriebelen na de optredens van de dichters? Neem dan een stukje Poetry mee naar huis op onze doorlopende poëziemarkt! Tijdens het festival zullen o.a. Amnesty International, Awater, Marktcorruptie, nY, Uitgeverij Perdu, Printroom, Proces Verbaal, Publication Studio, Ruth van de Steene, Stichting Poesia, Stichting Granate, Terras, Uitgeverij Bunker, Uitgeverij CRU, Uitgeverij De Wilde Tomaat, Uitgeverij Plantage en Wobby aanwezig zijn voor de benodigde bundels, vertaalworkshops, zeefdrukken en meer! 

Location

Het 50e Poetry International Festival opent op 13 juni in de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Op 14, 15 en 16 juni vinden de meeste programma’s plaats in en om de Jurriaanse Zaal.
De Doelen bevindt zich op loopafstand van Rotterdam CS.

Grote Zaal – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entree Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Rotterdam Festivals
en

Ludo Pieters Gastschrijversfonds   /   Volkskracht   /   Erasmusstichting   /   G. Ph. Verhagen-Stichting   /   Maatschappij tot Nut van't Algemeen   /   Stichting verzameling van Wijngaarden-Boot   /   We Jansenfonds