50 jaar Poetry!

Het Poetry International Festival Rotterdam wordt dit jaar 50! Het is het oudste festival van de stad, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Nobelprijs-winnende dichters stonden als jonge talenten op de Poetry-podia, het festival is voorbeeld voor en founding father van poëziefestivals wereldwijd. Poetry International viert dit jubileum met een extra feestelijke festivaleditie in de Doelen waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond.

Vernieuwende dichters brengen veelvormige poëzie op de huid van de tijd. Unieke versmeltingen van poëzie met muziek, film en dans van aansprekende artiesten versterken de kracht, de schoonheid en de persoonlijke impact van poëzie, nu eens als intieme voordracht of workshop, dan weer als multidisciplinair theatraal poëziespektakel. Midden in de stad, uitnodigend, uitdagend, niet te missen. 

What Happened to the Future?

Sinds 1970 komen de toppers uit de wereldpoëzie naar Rotterdam voor het jaarlijkse Poetry International Festival. Duizenden dichters lieten er hun poëzie klinken, in De Doelen en de schouwburg, maar ook op pleinen en in de kroegen, parken en trams van de stad. Dit gouden jubileum nodigt uit tot terugkijken om het verleden te vieren, maar veel liever nog kijkt Poetry International juist nu vooruit. Onder het motto What Happened to the Future? verbindt het vijftigste Poetry International Festival het rijke festivalverleden met de wereldpoëzie en -dichters van vandaag én morgen.

Festivaldichters

Publiekslievelingen uit het festivalverleden delen het podium met de talenten van vandaag en morgen. Vele dichters van over de hele wereld komen voor het 50e Poetry International Festival naar Rotterdam. 

Verrassende muziek en performances

Naast bijzondere dichters presenteert het 50e Poetry International Festival ook verrassende muzikale optredens en dansperformances. Zo opent het met drie Grammy's bekroonde Metropole Orkest deze jubileumeditie letterlijk met een paukeslag en gaan ze tijdens het openingsprogramma ‘What Happened to the Future?’ unieke duetten aan met festivaldichters en met the Last Poets, founding fathers van spoken word.

The Last Poets [VS]

13 juni, festivalopening

The Last Poets [VS]

Als grondleggers van de spoken word en voorlopers van de Amerikaanse hiphop zijn The Last Poets al vijftig jaar een belangrijke en invloedrijke inspirator voor menig schrijver, rapper en muzikant. De groep ontstond in 1968 vanuit een grote betrokkenheid bij de civil rights movement en bracht het eerste album uit in 1970. Sindsdien brengen The Last Poets – in wisselende samenstelling – muziek en teksten die altijd actueel en strijdvaardig zijn. Vorig jaar, twintig jaar na hun laatste album, brachten ze (Abiodun Oyewole, Umar Bin Hassan – die beiden behoren tot The Last Poets van het eerste uur – en drummer Baba Donn Babatunde) Understand What Black Is uit, een sterk door reggae beïnvloedde plaat die aansluit bij de Black Lives Matter-beweging. Deze helden van het gesproken woord mogen bij een jubilerend poëziefestival uiteraard niet ontbreken.

Metropole Orkest [Nederland]

13 juni, festivalopening

Metropole Orkest [Nederland]

Het met drie Grammy’s bekroonde Metropole Orkest (MO) heeft de betekenis van het woord ‘orkest’ flink uitgebreid. Als je aan klassieke muziek denkt, ben je bij dit orkest namelijk aan het verkeerde adres. Het Metropole Orkest speelt wel: pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek, van nu en van langer geleden. In de afgelopen vierenzeventig jaar werkte het MO samen met een hele rits aan grote namen uit de muziekwereld, waaronder Ella Fitzgerald, Brian Eno, Gregory Porter, Bono en Snarky Puppy. Samen met de jonge Britse chef-dirigent Jules Buckley is het MO het laatste volledig hybride orkest in de wereld.

Tijdens de festivalopening gaat het orkest unieke duetten aan met dichters van het festival en de legendarische The Last Poets.

Events

De voordrachten van internationale dichters afgewisseld met optredens van een keur aan muzikanten vormen het hart van dit 50e Poetry International Festival. In de speciale programma's nemen dichters en schrijvers je mee, dieper de poëzie in. 

“What Happened to the Future?”

Feestelijke opening

“What Happened to the Future?”

Do. 13 juni, 20:00-21:30 - Grote Zaal
Met The Last Poets, het Metropole Orkest en alle festivaldichters

Het met achttien Grammy's genomineerde Metropole Orkest opent op 13 juni a.s. het 50e Poetry International Festival letterlijk met een paukenslag. Tijdens de theatrale kick off gaat het orkest unieke duetten aan met de dichters én met de legendarische The Last Poets, Godfathers of hiphop & spoken word. Binnen het festivalthema 'What Happened to the Future?' staan dichters uit het rijke festivalverleden als Judith Herzberg, Antjie Krog, Rita Dove, Raúl Zurita en Tom Lanoye zij aan zij met de nieuwe generatie, onder wie Marieke Lucas Rijneveld, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Lieke Marsman, Frank Báez, Sayaka Osaki, Ulrike Almut Sandig en Galina Rymboe. Met hun voordrachten, hangend aan het verleden of juist vol inspiratie voor de toekomst, zwaaien zij de deuren van deze gouden festivaleditie feestelijk open.

Koop je kaartje
Poetry on the Block

Flashback Friday

Poetry on the Block

Vr. 14 juni, 13:30-16:00 
Met Charles Bernstein, Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken

Vanuit festivalhub De Doelen neemt Poetry International je mee voor een poëtische wandeltour door het centrum van Rotterdam. Samen met een gids van UrbanGuides ga je op zoek naar bijzondere kunst in de buitenruimte en verrassende ontmoetingen met festivaldichters en spoken word artiesten. Ontdek de verborgen verhalen van de stad!

Op Flashback Friday duik je met Poetry on the Block in de roerige geschiedenis van Rotterdam en het veelzijdige verleden van het Poetry International Festival. De poetic city tour is een reis door de tijd, van de eerste sporen van een klein festival tot de verworvenheden van een internationaal poëziefestival van wereldformaat. Festivaldichter Charles Bernstein en spoken word talenten Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken kijken op hun eigen manier naar het verleden en leggen de link met de toekomst.

Deelname aan de tours is gratis met een dagkaart of passe-partout. Kaarten zijn ook los verkrijgbaar. De tours vertrekken vanaf de Jurriaanse zaal, Kruisplein 30. Nederlands en Engels gesproken. 

Koop je kaartje

Programma

De Doelen - Grote Zaal

Huiskamer

Entree Jurriaanse zaal

Studio

Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer

Huiskamer

Harmoniezaal / Studio

Entree Jurriaanse zaal

Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer

Open podium
15:00 - 16:00

Studio

Harmoniezaal / Studio

Huiskamer

Entree Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer

Jurriaanse zaal

Poetry Park - Schouwburgplein

Koop kaarten

Kies hieronder voor kaarten voor de opening, dagkaarten of een voordelig passe-partout. Kortingen zijn er voor CJP-houders en jongeren t/m 26 jaar, Rotterdampas- en seniorenpashouders. Kaarten voor de workshops en Poetry on the Block koop je hier

Workshops

Tijdens het festival organiseert Poetry Academy een keur aan workshops op het gebied van poëzie schrijven, vertalen, inbinden, performen, met dichters en vertalers van naam zoals Ingmar Heytze, Ton Naaijkens en niemand minder dan The Last Poets zelf. Kijk hier voor het aanbod en tickets.

OPENING

DONDERDAG 13 JUNI

Beleef de feestelijke kick off van het gouden jubileum

DAGKAART

VRIJDAG 14 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op vrijdag 14 juni (m.u.v. workshops)

DAGKAART

ZATERDAG 15 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op zaterdag 15 juni (m.u.v. workshops)

DAGKAART

ZONDAG 16 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op zondag 16 juni (m.u.v. workshops)

PASSE-PARTOUT

13, 14, 15 EN 16 JUNI

Toegang tot alle festivalprogramma’s (m.u.v. workshops)

Nu te zien!

Nu te zien!

20 *C en een zonnetje

POETRY PARK is terug

Stichting De Nieuwe Lichting & Poetry International 
Zo. 16 juni, 16:00 - 22:45 - Schouwburgplein

Het leven is VUR-RUK-KUL-LUK op Poetry Park. Dichters van het Poetry International Festival schoven in de jaren zeventig aan bij picknickende Rotterdammers in Het Park bij de Euromast. Poetry Park werd Dunya en later Rotterdam Unlimited. Poetry Park komt terug zoals het bedoeld is, voor alle Rotterdammers en 'strangers in town'. De Nieuwe Lichting en Poetry International trakteren iedereen in Rotterdam op een heerlijk relaxte Funday, inclusief poëzie, spoken word, open podium, muziek en heerlijk eten en drinken!

PROGRAMMA
16:00 / 17:00 - Open Mic
17:15 / 17:30 - Frino
17:30 / 17:40 - Kayo Chingonyi
18:00 / 18:45 - Dwayne Franklin & Daddy Jacob
18:45 / 19:00 - Ulrike Almut Sandig
19:30 / 20:00 - Beau Zwart
21:00 / 21:10 - Derek Otte
21:15 / 22:00 - Lucky Fonz III
22:15 / 22:45 - Kuzko

Praktische festivalinformatie

Bezoekers van het Poetry International Festival kunnen bij verschillende hotels en hostels, restaurants en lunchrooms voordelig terecht. Van praktisch tot luxe, snel of uitgebreid, zo bezoek je het festival makkelijk meerdere dagen. Alle hotels zijn op loopafstand van festivallocatie de Doelen.

Bilderberg Parkhotel

Bilderberg Parkhotel

Vermeld Poetry International bij je reservering bij dit prachtige hotel, en je krijgt 10% korting op overnachting en ontbijt. Reserveer via parkhotel.reservation@bilderberg.nl

Hotel info
The James

The James

Comfortabel en midden in het centrum. Gebruik de kortingscode 'PoetryInternationalJames' bij je boeking en je krijgt 12% korting op je verblijf. 

Hotel info
Sparks Hostel

Sparks Hostel

Op een steenworp van de Doelen, een voordelig verblijf. Gebruik de kortingscode POETRY50! en krijg 10% korting op je verblijf bij een minimum van twee nachten.

Hostel Info
Pintxo Catering

Pintxo Catering

Wie een festival bezoekt, moet ook goed kunnen eten. Pintxo is behalve een Baskisch hapje ook onze cateraar tijdens het gehele festival. Voor een sympathieke prijs bieden zij de meest verrassende hapjes aan. Komt dat proeven! 

Pintxo info
Boca’s

Boca’s

Bij Bar Boca’s kan in groep lunchen en dineren. Bezoekers van het festival krijgen als lunch drie broodjes voor 14,50 euro p.p. en ‘s avonds een kleine plateau met drie soorten frietjes voor 22,50 euro.

Boca's info
Bertmans

Bertmans

Lunchen of dineren op wandelafstand van De Doelen? Bertmans heeft voor iedereen seizoensgebonden opties. Bezoekers van het festival krijgen 10% korting op lunch en diner.

Bertmans info
Op Het Dak

Op Het Dak

Ontbijt tot 11 u ’s morgens met een prachtig uitzicht over de ontwakende stad en krijg op vertoon van je festivalticket een ontbijtplank voor 10 euro p.p.!

Op Het Dak info
SLA

SLA

Duurzaam en gezond lunchen bij SLA? Je krijgt een gratis gember- of muntthee bij aankoop van een salade of bowl op vertoon van je festivalbandje!

SLA info
Poëziemarkt

Poëziemarkt

Gaat het kriebelen na de optredens van de dichters? Neem dan een stukje Poetry mee naar huis op onze doorlopende poëziemarkt! Tijdens het festival zullen o.a. Amnesty International, Awater, Marktcorruptie, nY, Uitgeverij Perdu, Printroom, Proces Verbaal, Publication Studio, Ruth van de Steene, Stichting Poesia, Stichting Granate, Terras, Uitgeverij Bunker, Uitgeverij CRU, Uitgeverij De Wilde Tomaat, Uitgeverij Plantage en Wobby aanwezig zijn voor de benodigde bundels, vertaalworkshops, zeefdrukken en meer! 

Location

Het 50e Poetry International Festival opent op 13 juni in de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Op 14, 15 en 16 juni vinden de meeste programma’s plaats in en om de Jurriaanse Zaal.
De Doelen bevindt zich op loopafstand van Rotterdam CS.

Grote Zaal – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entree Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Rotterdam Festivals
en

Ludo Pieters Gastschrijversfonds   /   Volkskracht   /   Erasmusstichting   /   G. Ph. Verhagen-Stichting   /   Maatschappij tot Nut van't Algemeen   /   Stichting verzameling van Wijngaarden-Boot   /   We Jansenfonds