50 jaar Poetry!

Het Poetry International Festival Rotterdam wordt dit jaar 50! Het is het oudste festival van de stad, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Nobelprijs-winnende dichters stonden als jonge talenten op de Poetry-podia, het festival is voorbeeld voor en founding father van poëziefestivals wereldwijd. Poetry International viert dit jubileum met een extra feestelijke festivaleditie in de Doelen waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond.

Vernieuwende dichters brengen veelvormige poëzie op de huid van de tijd. Unieke versmeltingen van poëzie met muziek, film en dans van aansprekende artiesten versterken de kracht, de schoonheid en de persoonlijke impact van poëzie, nu eens als intieme voordracht of workshop, dan weer als multidisciplinair theatraal poëziespektakel. Midden in de stad, uitnodigend, uitdagend, niet te missen. 

What Happened to the Future?

Sinds 1970 komen de toppers uit de wereldpoëzie naar Rotterdam voor het jaarlijkse Poetry International Festival. Duizenden dichters lieten er hun poëzie klinken, in De Doelen en de schouwburg, maar ook op pleinen en in de kroegen, parken en trams van de stad. Dit gouden jubileum nodigt uit tot terugkijken om het verleden te vieren, maar veel liever nog kijkt Poetry International juist nu vooruit. Onder het motto What Happened to the Future? verbindt het vijftigste Poetry International Festival het rijke festivalverleden met de wereldpoëzie en -dichters van vandaag én morgen.

Festivaldichters

Publiekslievelingen uit het festivalverleden delen het podium met de talenten van vandaag en morgen. Vele dichters van over de hele wereld komen voor het 50e Poetry International Festival naar Rotterdam. 

Verrassende muziek en performances

Naast bijzondere dichters presenteert het 50e Poetry International Festival ook verrassende muzikale optredens en dansperformances. Zo opent het met drie Grammy's bekroonde Metropole Orkest deze jubileumeditie letterlijk met een paukeslag en gaan ze tijdens het openingsprogramma ‘What Happened to the Future?’ unieke duetten aan met festivaldichters en met the Last Poets, founding fathers van spoken word.

The Last Poets [VS]

13 juni, festivalopening

The Last Poets [VS]

Als grondleggers van de spoken word en voorlopers van de Amerikaanse hiphop zijn The Last Poets al vijftig jaar een belangrijke en invloedrijke inspirator voor menig schrijver, rapper en muzikant. De groep ontstond in 1968 vanuit een grote betrokkenheid bij de civil rights movement en bracht het eerste album uit in 1970. Sindsdien brengen The Last Poets – in wisselende samenstelling – muziek en teksten die altijd actueel en strijdvaardig zijn. Vorig jaar, twintig jaar na hun laatste album, brachten ze (Abiodun Oyewole, Umar Bin Hassan – die beiden behoren tot The Last Poets van het eerste uur – en drummer Baba Donn Babatunde) Understand What Black Is uit, een sterk door reggae beïnvloedde plaat die aansluit bij de Black Lives Matter-beweging. Deze helden van het gesproken woord mogen bij een jubilerend poëziefestival uiteraard niet ontbreken.

Metropole Orkest [Nederland]

13 juni, festivalopening

Metropole Orkest [Nederland]

Het met drie Grammy’s bekroonde Metropole Orkest (MO) heeft de betekenis van het woord ‘orkest’ flink uitgebreid. Als je aan klassieke muziek denkt, ben je bij dit orkest namelijk aan het verkeerde adres. Het Metropole Orkest speelt wel: pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek, van nu en van langer geleden. In de afgelopen vierenzeventig jaar werkte het MO samen met een hele rits aan grote namen uit de muziekwereld, waaronder Ella Fitzgerald, Brian Eno, Gregory Porter, Bono en Snarky Puppy. Samen met de jonge Britse chef-dirigent Jules Buckley is het MO het laatste volledig hybride orkest in de wereld.

Tijdens de festivalopening gaat het orkest unieke duetten aan met dichters van het festival en de legendarische The Last Poets.

Events

De voordrachten van internationale dichters afgewisseld met optredens van een keur aan muzikanten vormen het hart van dit 50e Poetry International Festival. In de speciale programma's nemen dichters en schrijvers je mee, dieper de poëzie in. 

“What Happened to the Future?”

Feestelijke opening

“What Happened to the Future?”

Do. 13 juni, 20:00-21:30 - Grote Zaal
Met The Last Poets, het Metropole Orkest en alle festivaldichters

Het met achttien Grammy's genomineerde Metropole Orkest opent op 13 juni a.s. het 50e Poetry International Festival letterlijk met een paukenslag. Tijdens de theatrale kick off gaat het orkest unieke duetten aan met de dichters én met de legendarische The Last Poets, Godfathers of hiphop & spoken word. Binnen het festivalthema 'What Happened to the Future?' staan dichters uit het rijke festivalverleden als Judith Herzberg, Antjie Krog, Rita Dove, Raúl Zurita en Tom Lanoye zij aan zij met de nieuwe generatie, onder wie Marieke Lucas Rijneveld, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Lieke Marsman, Frank Báez, Sayaka Osaki, Ulrike Almut Sandig en Galina Rymboe. Met hun voordrachten, hangend aan het verleden of juist vol inspiratie voor de toekomst, zwaaien zij de deuren van deze gouden festivaleditie feestelijk open.

Koop je kaartje
Poetry on the Block

Flashback Friday

Poetry on the Block

Vr. 14 juni, 13:30-16:00 
Met Charles Bernstein, Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken

Vanuit festivalhub De Doelen neemt Poetry International je mee voor een poëtische wandeltour door het centrum van Rotterdam. Samen met een gids van UrbanGuides ga je op zoek naar bijzondere kunst in de buitenruimte en verrassende ontmoetingen met festivaldichters en spoken word artiesten. Ontdek de verborgen verhalen van de stad!

Op Flashback Friday duik je met Poetry on the Block in de roerige geschiedenis van Rotterdam en het veelzijdige verleden van het Poetry International Festival. De poetic city tour is een reis door de tijd, van de eerste sporen van een klein festival tot de verworvenheden van een internationaal poëziefestival van wereldformaat. Festivaldichter Charles Bernstein en spoken word talenten Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken kijken op hun eigen manier naar het verleden en leggen de link met de toekomst.

Deelname aan de tours is gratis met een dagkaart of passe-partout. Kaarten zijn ook los verkrijgbaar. De tours vertrekken vanaf de Jurriaanse zaal, Kruisplein 30. Nederlands en Engels gesproken. 

Koop je kaartje

Programma

De Doelen - Grote Zaal

Huiskamer

Entree Jurriaanse zaal

Studio

Jurriaanse zaal

Louder than a Bomb - Scholieren Slamfinale
11:15 - 12:15

Jurriaanse foyer podium

Huiskamer

Harmoniezaal / Studio

Entree Jurriaanse zaal

Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer podium

Open podium
15:00 - 16:00

Studio

Harmoniezaal / Studio

Huiskamer

Entree Jurriaanse zaal

Jurriaanse foyer podium

Jurriaanse zaal

Koop kaarten

Kies hieronder voor kaarten voor de opening, dagkaarten of een voordelig passe-partout. Kortingen zijn er voor CJP-houders en jongeren t/m 26 jaar, Rotterdampas- en seniorenpashouders. Kaarten voor de workshops en Poetry on the Block koop je hier

Workshops

Tijdens het festival organiseert Poetry Academy een keur aan workshops op het gebied van poëzie schrijven, vertalen, inbinden, performen, met dichters en vertalers van naam zoals Ingmar Heytze, Ton Naaijkens en niemand minder dan The Last Poets zelf. Kijk hier voor het aanbod en tickets.

OPENING

DONDERDAG 13 JUNI

Beleef de feestelijke kick off van het gouden jubileum

DAGKAART

VRIJDAG 14 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op vrijdag 14 juni (m.u.v. workshops)

DAGKAART

ZATERDAG 15 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op zaterdag 15 juni (m.u.v. workshops)

DAGKAART

ZONDAG 16 JUNI

Toegang tot alle lezingen en programma’s op zondag 16 juni (m.u.v. workshops)

PASSE-PARTOUT

13, 14, 15 EN 16 JUNI

Toegang tot alle festivalprogramma’s (m.u.v. workshops)

Nu te zien!

Mona Kareem – Ludo Pieters Gastschrijver 2019

Van duisternis ben ik
mijn vaderland is een oude vlinder
mijn gebeden, de woestijn.

Met ondersteuning van het Ludo Pieters Gastschrijversfonds biedt Poetry International jaarlijks een dichter de kans om voor langere tijd in Rotterdam te verblijven en te schrijven. Dit jaar is Mona Kareem onze gast. Van 2 mei tot en met 30 juni 2019 biedt Poetry International Kareem een werkplek in Rotterdam en betrekt haar en haar poëzie bij verschillende initiatieven in de stad - en daarbuiten. Ook is Kareem een van de dichters van het 50e Poetry International Festival.

Mona Kareem werd geboren in Koeweit en woont tegenwoordig in de VS waar zij een PhD in Comparative Literature behaalde. Ze is dichter, maar ook vertaler en journalist. In haar poëzie klinkt een sterke vrouwelijke stem die politieke en maatschappelijke, maar ook persoonlijke problematiek overtuigend verwoordt, waarbij ook plaats is voor humor en lyriek.

Naar aanleiding van haar gastschrijverschap brengt Publication Studio Rotterdam een uitgave met nieuw werk van Kareem uit. Haar werk wordt hiervoor, en voor het festival, naar het Nederlands vertaald door Nisrine Mbarki

Op weg naar het Poetry International Festival is Kareem op de volgende plekken te zien: 

Vrijdag 17 mei
Operadagen, Rotterdam - Opening / Voordracht

Donderdag 23 mei
Buren, Zuiderpershuis Antwerpen - ‘Omega Minor’    

Zaterdag 25 mei
Bosch & De Jong, Rotterdam - Bookstore Day
Kunsthal, Rotterdam - Poetry 50! Proloog III 

Vrijdag 31 mei
Perdu, Amsterdam -
Mona Kareem x Momtaza Mehri: On Lineage and Lingua

Maandag 3 juni
Erasmus Universiteit Rotterdam
Masterclass & Voordracht

Zondag 9 juni
Tolhuistuin, Amsterdam
Woorden Worden Zinnen

Proloog 3: Poëzie en beeldende kunst
What Happened to the Future? in Kunsthal Rotterdam
Kunsthal Rotterdam, zaterdag 25 mei, 16:00-17:00u. 

Bij de derde proloog op het 50th Poetry International Festival Rotterdam ligt in Kunsthal Rotterdam de focus op poëzie en beeldende kunst. Kunstenaars Vera van de Seyp en Yara Veloso doken in het rijke Poetry-archief en lieten moderne algoritmen los op de mooiste gedichten die ze daar vonden. Het resultaat is de installatie ‘What Happened to the Future?’ die deze middag voor het eerst te zien zal zijn.

Als kunstenaars zoekt dit duo de grenzen van nieuwe media op. Inmiddels worden we 24/7 blootgesteld aan visuele prikkels. Internet, met name social media, maken beeld steeds belangrijker, maar wat zijn daarvan de gevolgen voor de literatuur? En hoe kunnen beeld en literatuur elkaar versterken? Op experimentele wijze gaan Van de Seyp en Veloso op zoek naar antwoorden, waarbij ze gebruik maken van de laatste technologieën.

Tijdens het openingsprogramma bij deze expositie gaat Jasper Henderson in gesprek met de kunstenaars. Ook hoort u gedichten van festivaldichter en poet-in residence Mona Kareem (Koeweit) en van 010 spoken word artiesten. Met de derde editie van de POETRY 50! QUIZZZ maak je kans op festivalkaarten.

Aansluitend opent om 17:30 uur de tentoonstelling 'De duizelingwekkende verbeelding van Piranesi'

Praktische festivalinformatie

Bezoekers van het Poetry International Festival kunnen bij verschillende hotels en hostels, restaurants en lunchrooms voordelig terecht. Van praktisch tot luxe, snel of uitgebreid, zo bezoek je het festival makkelijk meerdere dagen. Alle hotels zijn op loopafstand van festivallocatie de Doelen.

Bilderberg Parkhotel

Bilderberg Parkhotel

Vermeld Poetry International bij je reservering bij dit prachtige hotel, en je krijgt 10% korting op overnachting en ontbijt. Reserveer via parkhotel.reservation@bilderberg.nl

Hotel info
The James

The James

Comfortabel en midden in het centrum. Gebruik de kortingscode 'PoetryInternationalJames' bij je boeking en je krijgt 12% korting op je verblijf. 

Hotel info
Sparks Hostel

Sparks Hostel

Op een steenworp van de Doelen, een voordelig verblijf. Gebruik de kortingscode POETRY50! en krijg 10% korting op je verblijf bij een minimum van twee nachten.

Hostel Info

Location

Het 50e Poetry International Festival opent op 13 juni in de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Op 14, 15 en 16 juni vinden de meeste programma’s plaats in en om de Jurriaanse Zaal.
De Doelen bevindt zich op loopafstand van Rotterdam CS.

Grote Zaal – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entree Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds