Terugblik 50th Poetry International Festival

13 / 16 juni 2019 – de Doelen


"So I guess utopia exists after all. It lives in Rotterdam, speaks at least a dozen languages, and fucking knows how to dance. THANK YOU so much, everybody at 50th Poetry International Festival Rotterdam, for making it happen! This has truly been the most diverse, most well-curated, most mind-blowing festival I have ever been to and probably ever will be. To proof that, here’s a picture of me being overwhelmed on stage by the sheer beauty of it all."  
– Festivaldichter Lea Schneider (Duitsland, 1989)

 

Hoe jarig kun je zijn!

Hoe jarig kun je zijn!

Poetry International voelde zich van 13 tot en met 16 juni vier dagen aan een stuk heel erg jarig. We vierden de gouden vijftigste festivaleditie, met prachtige dichters en artiesten en heel veel publiek. Met zo’n 1500 mensen beleefden we op donderdag 13 juni een magische opening in de Grote zaal van de Doelen met unieke dichters en verbluffende duetten tussen de dichters Kayo Chingonyi, Mona Kareem en Ulrike Almut Sandig met het onovertroffen Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley en tussen het orkest en de legendarische, nog immer inspirerende The Last Poets. Nooit eerder genoten zoveel poëzieliefhebbers van de opening van het Poetry International Festival. Ook op de festivaldagen genoot in een bruisende Doelen een inspirerende mix van jonge en oudere bezoekers uit binnen- en buitenland van veelvormige, relevante poëzie in voordrachten, concerten, workshops, interviews en specials die verdieping en entertainment naar hartenlust combineren.


Festival van de toekomst

Het 50th Poetry International Festival was een jubileum, maar ook een eerste stap naar het festival van de toekomst. Een festival waar je in minder dagen van meer dichters kunt genieten, waar internationale helden en nieuwe talenten uit de poëzie het podium delen met de top van eigen bodem en aansprekende muzikanten en artiesten, dat oog heeft voor beeldende kunst en educatie, en dat met een veel jongere en diverse line-up en gerichte series als The Future is…, workshops, Poetry Nights en Poetry Park ook de nieuwe liefhebbers van poëzie weet te verleiden. Daarnaast is een begin gemaakt om ook meer internationaal publiek te betrekken, met name via expat-platforms. Niet alleen was er veel meer publiek dan andere jaren, een representatieve mix van jong, oud en divers publiek verzamelde zich in de Doelen en genoot van het 50th Poetry International Festival. Een genot om te zien!

 

"You have something to be proud of. The festival was extraordinary. Personally, I lived a moment of beauty, of exigency, of joy, of laughter. The experience is both a discovery and a revelation. Your sense of celebration combined with work, gives extra soul to the event. You see me rejoicing. A happiness that will ruin me for a long time."  

-  James Noel (Haïti, 1978)


Foto © Maarten Laupman

Bezoekersaantal ruim verdubbeld

Bezoekersaantal ruim verdubbeld

Niet alleen waren de bezoekers van het 50th Poetry International Festival jonger, het publiek gemengder en internationaler, het waren er vooral ook veel meer. De bezoekersaantallen komen uit op 225% van het gemiddelde van de vijf voorgaande festivaledities.

Zonder ook maar een enkele dichter of artiest te kort te willen doen noemen we toch een paar indrukwekkende momenten. De intense voordrachten van Raúl Zurita en Marieke Lucas Rijneveld ontroerden diep, de scherpe, politiek kritisch geladen poëzie van Charles Bernstein, Galina Rymboe en Patricia Lockwood kwam binnen, de krachtige, fysieke en ruimte vullende gedichten van James Noël en Fiston Mwanza Mujila maakten grote indruk net als de verbale mitrailleur die veteraan Jules Deelder opnieuw hanteerde. ‘Die Nuwe Verbond’, de ‘mis zonder god’ van Antjie Krog uitgevoerd op muziek van Antoni Schonken, ontroerde de zaal met haast hemelse schoonheid. De concerten van Mario Batkovic en A-WA en de fabuleuze flamenco performance van Eduardo Guerrero begeleid door Antonio Lizana waren onvergetelijk mooi. Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs aan Roberta Petzoldt en De Grote Poëzieprijs 2019 aan Radna Fabias en het gezellige Poetry Park eindigde dit 50th Poetry International Festival even feestelijk als dat het begon.

We bedanken!

Poetry International dankt alle dichters, vertalers, muzikanten, presentatoren en interviewers, het in grote getale gekomen publiek, alle medewerkers van de Doelen, freelancers en festivalvrijwilligers en alle inhoudelijke partners en geldschieters. Met name noemen we het Nederlands Letterenfonds, Gemeente Rotterdam en in het bijzonder Stichting Droom en Daad, zonder wiens ruimhartige extra bijdrage dit festival onmogelijk zou zijn geweest. We danken Rotterdam festivals voor de bijdrage aan Poetry Park, dat we samen met Stichting De Nieuwe Lichting nieuw leven in hebben geblazen. Hartelijk dank voor het gegeven vertrouwen.

 

"Yours was the absolute best festival I have attended anywhere -- fantastic programming and just lovely people! And I LOVE Rotterdam" 

Patricia Lockwood (VS, 1982)


Foto © Maarten Laupman

Terugkijken en -luisteren

Terugkijken en -luisteren

Tot slot bedanken we Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die aansluitend op het openingsprogramma het eerste exemplaar van de jubileumuitgave "De mooiste gedichten van de wereld" in ontvangst nam met een toespraak die we niet snel zullen vergeten:


"Festivals hebben wat mij betreft een grote betekenis om nieuwe makers en nieuw publiek te bereiken. Ik wil ruim baan geven aan dit type festivals, omdat ik echt geloof dat we daarmee mooie dingen kunnen doen voor nieuwe en oude makers, maar ook plekken kunnen creëren waar oud en nieuw publiek elkaar kan ontmoeten. Waar een nieuwe chemie kan ontstaan. Ik wil ook de stad Rotterdam feliciteren. Zonder de stad Rotterdam was dit festival nooit tot stand gekomen, niet blijven bestaan en zou het nu niet zo levend zijn als het vanavond is. Ik denk: als je dit vanavond ziet, dan ligt er ook een opdracht bij u om dit vooral levend te houden. Ik hoop hier nog vaak terug te komen."

- Ingrid van Engelshoven, Minister van OCW

 

Voordrachten online

In de komende periode zullen op poetry.nl, Youtube en andere sociale media diverse voordrachten en programma's terug te zien en luisteren zijn. Op dit moment is de festivalopening “What Happened to the Future?” al online terug te kijken. 

Veel gedichten uit de jubileumuitgave ‘Lees!’, de keuze van burgemeester Ahmed Aboutaleb uit de wereldpoëzie bevinden zich in het festivalarchief, gelezen door de dichters zelf in de oorspronkelijke taal. Benieuwd hoe dat klinkt, ga naar de Poetry Archives. Ook zijn de 'Dichters uit de kast' online te beluisteren. 


Daan Doesborgh sprak voor zijn inmiddels fameuze Poëziepodcast (SLAA) met de dichters Patricia Lockwood, Lea Schneider, Péter Závada en Frank Báez

Foto © Hielke Grootendorst

50 jaar Poetry!

Het Poetry International Festival Rotterdam wordt dit jaar 50! Het is het oudste festival van de stad, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Nobelprijs-winnende dichters stonden als jonge talenten op de Poetry-podia, het festival is voorbeeld voor en founding father van poëziefestivals wereldwijd. Poetry International viert dit jubileum met een extra feestelijke festivaleditie in de Doelen waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond.

Vernieuwende dichters brengen veelvormige poëzie op de huid van de tijd. Unieke versmeltingen van poëzie met muziek, film en dans van aansprekende artiesten versterken de kracht, de schoonheid en de persoonlijke impact van poëzie, nu eens als intieme voordracht of workshop, dan weer als multidisciplinair theatraal poëziespektakel. Midden in de stad, uitnodigend, uitdagend, niet te missen. 

What Happened to the Future?

Sinds 1970 komen de toppers uit de wereldpoëzie naar Rotterdam voor het jaarlijkse Poetry International Festival. Duizenden dichters lieten er hun poëzie klinken, in De Doelen en de schouwburg, maar ook op pleinen en in de kroegen, parken en trams van de stad. Dit gouden jubileum nodigt uit tot terugkijken om het verleden te vieren, maar veel liever nog kijkt Poetry International juist nu vooruit. Onder het motto What Happened to the Future? verbindt het vijftigste Poetry International Festival het rijke festivalverleden met de wereldpoëzie en -dichters van vandaag én morgen.

Festivaldichters

Publiekslievelingen uit het festivalverleden delen het podium met de talenten van vandaag en morgen. Vele dichters van over de hele wereld komen voor het 50e Poetry International Festival naar Rotterdam. 

Location

Het 50e Poetry International Festival opent op 13 juni in de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Op 14, 15 en 16 juni vinden de meeste programma’s plaats in en om de Jurriaanse Zaal.
De Doelen bevindt zich op loopafstand van Rotterdam CS.

Grote Zaal – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entree Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Rotterdam Festivals
en

Ludo Pieters Gastschrijversfonds   /   Volkskracht   /   Erasmusstichting   /   G. Ph. Verhagen-Stichting   /   Maatschappij tot Nut van't Algemeen   /   Stichting verzameling van Wijngaarden-Boot   /   We Jansenfonds