Acts op Poetry 2019

Verrassende muziek en performances

Naast bijzondere dichters presenteert het 50e Poetry International Festival ook verrassende muzikale optredens en dansperformances. Zo opent het met drie Grammy's bekroonde Metropole Orkest deze jubileumeditie letterlijk met een paukeslag en gaan ze tijdens het openingsprogramma 'What happened to the future?' unieke duetten aan met festivaldichters en met The Last Poets, founding fathers of hiphop and spoken word

Metropole Orkest, The Last Poets, Mario Batkovic, De Likt, A-WA ...

Metropole Orkest [Nederland]

13 juni, festivalopening

Metropole Orkest [Nederland]

Het met drie Grammy’s bekroonde Metropole Orkest (MO) heeft de betekenis van het woord ‘orkest’ flink uitgebreid. Als je aan klassieke muziek denkt, ben je bij dit orkest namelijk aan het verkeerde adres. Het Metropole Orkest speelt wel: pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek, van nu en van langer geleden. In de afgelopen vierenzeventig jaar werkte het MO samen met een hele rits aan grote namen uit de muziekwereld, waaronder Ella Fitzgerald, Brian Eno, Gregory Porter, Bono en Snarky Puppy. Samen met de jonge Britse chef-dirigent Jules Buckley is het MO het laatste volledig hybride orkest in de wereld.

Tijdens de festivalopening gaat het orkest unieke duetten aan met dichters van het festival en de legendarische The Last Poets.

The Last Poets [VS]

13 juni, festivalopening

The Last Poets [VS]

Als grondleggers van de spoken word en voorlopers van de Amerikaanse hiphop zijn The Last Poets al vijftig jaar een belangrijke en invloedrijke inspirator voor menig schrijver, rapper en muzikant. De groep ontstond in 1968 vanuit een grote betrokkenheid bij de civil rights movement en bracht het eerste album uit in 1970. Sindsdien brengen The Last Poets – in wisselende samenstelling – muziek en teksten die altijd actueel en strijdvaardig zijn. Vorig jaar, twintig jaar na hun laatste album, brachten ze (Abiodun Oyewole, Umar Bin Hassan – die beiden behoren tot The Last Poets van het eerste uur – en drummer Baba Donn Babatunde) Understand What Black Is uit, een sterk door reggae beïnvloedde plaat die aansluit bij de Black Lives Matter-beweging. Deze helden van het gesproken woord mogen bij een jubilerend poëziefestival uiteraard niet ontbreken.

Mario Batkovic [Zwitserland]

14 juni,19:00 uur

Mario Batkovic [Zwitserland]

De Zwitserse muzikant Mario Batkovic heeft op eigen kracht de accordeonmuziek naar een hoger niveau weten te tillen. Zijn minimalistisch-klassieke composities zijn zeer filmisch; met alleen de accordeon, zonder gebruik te maken van speciale effecten, weet hij telkens weer een verhaal te creëren. Soms langzaam en dreigend, dan weer opzwepend; alle mogelijkheden van het instrument verkent hij. Batkovic maakt onder meer muziek voor films en games en zijn debuut soloalbum uit 2017 werd geroemd tot een van de beste avant-garde albums van dat jaar. 

In 2017 volgde de VPRO Batkovic tijdens zijn optreden op Into The Great Wide Open. Via de link kijk je deze docu terug. 

De Likt [Nederland]

14 juni, 20:30 uur

De Likt [Nederland]

De afgelopen jaren brak de Rotterdamse futuristische funk formatie De Likt zo’n beetje elke discotheek, poppodium en festivalweide van Nederland af. Pinkpop, Lowlands, Zwarte Cross en Paaspop, noem een festival en deze Rotterdamse hooligans wisten het publiek er tot één kolkende massa om te toveren. Maar De Likt heeft ook een heel andere kant.Wist je bijvoorbeeld dat frontman Jordy Dijkshoorn zijn inspiratie haalt uit teksten van dichters als Jules Deelder en Drs. P, of Bukowski? Die kant zie je tijdens een unieke set van De Likt in de Jurriaanse zaal tijdens het 50e Poetry International Festival. Géén moshpits dus, geen sitdowns of gestoorde stagedives, maar een unieke, eenmalige show vol eigen gedichten, hommages, soundscapes en jawel, een heuse vleugel op de bühne. Smoking aan en gaan!

Eduardo Guerrero & Antonio Lizana [Spanje]

15 juni,17:00 uur

Eduardo Guerrero & Antonio Lizana [Spanje]

De Spaanse danser Eduardo Guerrero werd dit jaar nog door de Volkskrant getypeerd als ‘aanstormend flamencogod’. Hij is een van de grote namen in de internationale dansscène. Guerrero vermengt de traditionele flamenco met eigen moderne dansvondsten. Op Poetry International zal zijn dansact vergezeld worden door saxofonist, zanger en componist Antonio Lizana. Lizana combineert moderne jazz harmonieën met flamenco in eigen saxofoonimprovisaties. Guerrero en Lizana samen zullen ongetwijfeld voor een spectaculair optreden zorgen.

Charlotte Adigéry [België]

15 juni, 19:30 uur

Charlotte Adigéry [België]

De Belgisch-Caribische Charlotte Adigéry is een ‘superster in wording’, kopte het Belgische tijdschrift Humo vorig jaar. Haar muziek wordt ook wel omschreven als minimalistische elektronische pop. Begin dit jaar verscheen haar eerste solo-EP, Zandoli, waarin ze zowel oog heeft voor het verleden als de toekomst. Zo bevat de Creoolse openingstrack Paténipat referenties naar de Caribische gwo ka-dans, ontstaan tijdens de slavernij. De bekendste single van haar EP, High Lights, is een ode aan de synthetische weave. Het schrijfproces van dat nummer spoorde Adigéry aan om haar identiteit als zwarte Caribische vrouw, opgegroeid in België, verder te onderzoeken. De meertalige EP – Frans, Engels en Creools – is daar het resultaat van.

A-WA [Israël]

16 juni, 16:00 uur

A-WA [Israël]

De drie Israëlische zussen Tair, Liron and Tagel Haim vormen samen het in de Arabische wereld ongekend populaire A-WA. Ze bestormden de muzikale scene met hun elektronische muziek gemengd met hiphopbeats, pop- en folk-melodieën, gezongen in het Jemenitisch-Arabische dialect. Hun nummer ‘Habib Galbi’, een bewerking van een klassiek Jemenitisch lied, werd een wereldhit en de bijbehorende videoclip ging viral. Dit voorjaar verschijnt hun langverwachte tweede plaat. Op Poetry International spelen ze een speciale akoestische set die je niet mag missen.

Bruno Ferro Xavier da Silva [Nederland]

16 juni, 17:30 uur

Bruno Ferro Xavier da Silva [Nederland]

Bassist Bruno Ferro Xavier da Silva werd geboren in Lissabon, heeft een Kaapverdiaanse moeder en een Angolese vader en groeide op in Rotterdam. De basgitaar kent voor Da Silva geen enkele beperking; hij bespeelt zijn instrument net zo gemakkelijk melodisch als ritmisch of experimenteel en door zijn gedurfde en veelvuldige gebruik van effecten weet hij de meest indrukwekkende geluiden te produceren. Hij treedt op als solomuzikant, maar is ook onderdeel van de tweekoppige band Stöma. Hij is bovendien illustrator en beeldend kunstenaar, zowel individueel als met het kunstenaarscollectief Kamphorst.

Location

Het 50e Poetry International Festival opent op 13 juni in de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Op 14, 15 en 16 juni vinden de meeste programma’s plaats in en om de Jurriaanse Zaal.
De Doelen bevindt zich op loopafstand van Rotterdam CS.

Grote Zaal – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entree Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Rotterdam Festivals
en

Ludo Pieters Gastschrijversfonds   /   Volkskracht   /   Erasmusstichting   /   G. Ph. Verhagen-Stichting   /   Maatschappij tot Nut van't Algemeen   /   Stichting verzameling van Wijngaarden-Boot   /   We Jansenfonds