Events op Poetry 2019

Events

De voordrachten van internationale dichters afgewisseld met optredens van een keur aan muzikanten vormen het hart van dit 50e Poetry International Festival. In de speciale programma's nemen dichters en schrijvers je mee, dieper de poëzie in. 

“What Happened to the Future?”

Feestelijke opening

“What Happened to the Future?”

Do. 13 juni, 20:00-21:30 - Grote Zaal
Met The Last Poets, het Metropole Orkest en alle festivaldichters

Het met achttien Grammy's genomineerde Metropole Orkest opent op 13 juni a.s. het 50e Poetry International Festival letterlijk met een paukenslag. Tijdens de theatrale kick off gaat het orkest unieke duetten aan met de dichters én met de legendarische The Last Poets, Godfathers of hiphop & spoken word. Binnen het festivalthema 'What Happened to the Future?' staan dichters uit het rijke festivalverleden als Judith Herzberg, Antjie Krog, Rita Dove, Raúl Zurita en Tom Lanoye zij aan zij met de nieuwe generatie, onder wie Marieke Lucas Rijneveld, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Lieke Marsman, Frank Báez, Sayaka Osaki, Ulrike Almut Sandig en Galina Rymboe. Met hun voordrachten, hangend aan het verleden of juist vol inspiratie voor de toekomst, zwaaien zij de deuren van deze gouden festivaleditie feestelijk open.

Koop je kaartje
Louder Than a Bomb

Scholieren SLAM finale

Louder Than a Bomb

Vr. 14 juni, 11:15-12:15 - Jurriaanse zaal
Presentatie: Elten Kiene en Derek Otte
Met Dansgroep Ruff City Crew (o.l.v. Reshmay), DJ S!rene, Barguijs, Snelle, Dean Bowen en Anne van Winkelhof e.a.

In Amerika is ‘Louder Than a Bomb’ een film, een competitie, een groots slampionship voor jongeren, in Rotterdam door Poetry International getransformeerd tot een gelijknamig poëzieproject voor middelbare scholieren. Tijdens het project ontdekken scholieren hoe leuk, mooi en ontroerend poëzie kan zijn. De film laat zien hoe jongeren verkerend in verschillende moeilijke situaties met het schrijven van poëzie een manier vinden om met hun lot in het reine te komen. Met de filmbeelden vers in het geheugen gingen de scholieren onder leiding van jonge Rotterdamse dichters zelf aan de slag met thema's die ze interessant vonden en in genres die aanspraken. Sommige leerlingen dichten zelfs in meerdere talen! Tijdens het 50e Poetry International Festival staan de beste acht jonge dichters uit deze workshop in de Grote Finale van het project Louder Than a Bomb.

Aan de hand van het deskundige juryoordeel van o.a. Dean Bowen (stadsdichter Rotterdam), Anne van Winkelhof (dichter) en meegebrachte schoolgenoten moedigen ze deze acht finalisten aan om hun beste performance neer te zetten en beantwoorden met elkaar de vraag: wie mag zich de winnaar van Louder Than a Bomb noemen en de LTaB-bokaal in ontvangst nemen?

Dit is een besloten programma. 

Poetry on the Block

Flashback Friday

Poetry on the Block

Vr. 14 juni, 13:30-16:00 
Met Charles Bernstein, Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken

Vanuit festivalhub De Doelen neemt Poetry International je mee voor een poëtische wandeltour door het centrum van Rotterdam. Samen met een gids van UrbanGuides ga je op zoek naar bijzondere kunst in de buitenruimte en verrassende ontmoetingen met festivaldichters en spoken word artiesten. Ontdek de verborgen verhalen van de stad!

Op Flashback Friday duik je met Poetry on the Block in de roerige geschiedenis van Rotterdam en het veelzijdige verleden van het Poetry International Festival. De poetic city tour is een reis door de tijd, van de eerste sporen van een klein festival tot de verworvenheden van een internationaal poëziefestival van wereldformaat. Festivaldichter Charles Bernstein en spoken word talenten Swendeline Ersilia en Ischa den Blanken kijken op hun eigen manier naar het verleden en leggen de link met de toekomst.

Deelname aan de tours is gratis met een dagkaart of passe-partout. Kaarten zijn ook los verkrijgbaar. De tours vertrekken vanaf de Jurriaanse zaal, Kruisplein 30. Nederlands en Engels gesproken. 

Koop je kaartje
The moving images of Poetry

Een wervelend beeldfestijn

The moving images of Poetry

Alle festivaldagen doorlopende vertoning in de filmhoek van de Jurriaansefoyer

Op diverse momenten in de geschiedenis van het Poetry International Festival was de televisie ter plekke om sfeer, optredens en bijzondere voordrachten vast te leggen. Uit de vele opnames die bewaard zijn gebleven is een selectie gemaakt waarin tegen een veranderend tijdsbeeld de speelse, wonderlijke en prikkelende natuur van de poëzie zichtbaar wordt gemaakt. Een reis van zo’n 45 minuten door de geschiedenis van het Poetry International Festival.

Al sinds het begin van de filmgeschiedenis zijn poëzie en film met elkaar verbonden. Zo maakten filmers Paul Strand en Charles Sheeler al in 1921 een film op poëzie van Walt Whitman en sindsdien zijn dichters en filmmakers elkaar blijven opzoeken. De nodige films die de laatste jaren uit een dergelijke samenwerking ontstonden zijn op het Poetry International Festival vertoond. Een selectie daaruit wordt samen met nieuwe poëziefilms als Hate for Sale van Anna Eijsbouts en Threshold van Michelle Cheripka in de Festival Filmhoek vertoond. Poëzie als film en film als poëzie in een wervelend beeldfestijn.

Boekpresentatie jubileumuitgave Bas Kwakman

In Poëzie en Oorlog

Boekpresentatie jubileumuitgave Bas Kwakman

Vr. 14 juni, 16:30-17:30 - Jurriaanse zaal
Presentatie: Ernest van der Kwast
Met Tonnus Oosterhoff, K. Schippers en Antjie Krog

Voor het historische perspectief op 50 jaar Poetry International mag je deze onthullende boekpresentatie van ‘In poëzie en oorlog' (is alles geoorloofd) niet missen. Festivaldirecteur Bas Kwakman doet in zijn persoonlijke kijk op 50 jaar Poetry International Festival een verrassend en soms ontluisterend boekje open over de wereld van de poëzie. Gedreven door de liefde voor het gedicht maar met een gezonde argwaan jegens het menselijke bedrijf daarachter beschrijft hij met warmte, humor, kennis en verbazing zijn ervaringen in deze unieke wereld tussen de versregels.

Ernest van der Kwast interviewt Bas Kwakman over zijn boek en de heetste momenten uit het festivalverleden. Geniet van verwachte en onverwachte gasten, meeslepende verhalen en poëzie.

Dit programma is Nederlands gesproken / In Dutch

Koop je kaartje
Voordrachten uit de jubileumuitgave

Het mooiste gedicht van...

Voordrachten uit de jubileumuitgave

Vr. 14, za. 15, zo 16 juni - Jurriaanse foyer
Met Francis Broekhuijsen, Anna Enquist, Erik Jan Harmens, Ellen Deckwitz, Antoine de Kom, K. Michel, Frank Keizer, Simone Atangana Bekono, Maria Barnas en Radna Fabias

Dit vijftigjarig festivaljubileum vieren we met maar liefst drie prachtige jubileumuitgaves. Voor 'De mooiste gedichten van de wereld' doken op uitnodiging van Poetry International 50 Nederlandse en Vlaamse topdichters de schatkamers van het festival in. Daarin schuilen meesterlijke gedichten van meer dan duizend dichters, waaronder legendarische dichters die de Nobelprijs voor Literatuur op hun naam schreven. Verspreid over de drie festival dagen lezen o.a. Ellen Deckwitz, K. Schippers, Radna Fabias en Simone Atangana Bekono hun keuze uit de bundel voor op het Jurriaanse podium en vertellen Francis Broekhuijsen er ook bij wat nou net dát gedicht het mooiste, meest ontroerende of belangrijke gedicht van de afgelopen vijftig jaar maakt.

Vrijdag, 14 juni - Jurriaanse podium:
18:15 - 18:30 - Anna Enquist
18:30 - 18:45 - Erik Jan Harmens
18:45 - 19:00 - Ellen Deckwitz
19:00 - 19:15 - Antoine de Kom
20:30 - 20:45 - K. Michel

Zaterdag, 15 juni - Jurriaanse podium: 
17:15 – 17:30 - Simone Atangana Bekono
18:30 – 18:45 - Ingmar Heytze
20:00 – 20:15 - Frank Keizer

Zondag, 16 juni - Jurriaanse podium:
15:30 – 15:45 - Willem Jan Otten
16:00 – 16:15 - Maria Barnas
17:30 - 17:45 - Radna Fabias

Koop je kaartje (vr, 14, za 15 of zo 16)
De nieuwe Awater

Dichters van Suriname

De nieuwe Awater

Vr. 14 juni, 20:45-21:15 – Jurriaanse foyer
Met Matthijs Ponte, Antoine de Kom en Simone Atangana Bekono

De afgelopen maanden ontvielen ons in korte tijd vijf toonaangevende Surinaamse dichters: Michaël Slory, Bea Vianen, Elly Purperhart, Bhai en Shrinivási. Voor Poëzietijdschrift Awater is deze treurige gebeurtenis reden voor een eerbetoon aan deze dichters met een uitgebreid artikel over de betekenis van deze dichters voor de Surinaamse poëzie, en de Nederlandse. Auteur Matthijs Ponte gaat in gesprek met de dichters Antoine de Kom en Simone Atangana Bekono.

Tijdens dit programma wordt de nieuwe Awater gepresenteerd! Deze editie is o.a. gevuld met nieuw werk van Willem Jan Otten en een aantal vertaalde gedichten van festivaldichter Zheng Xiaoqiong.

Dit programma is Nederlands gesproken / In Dutch

 

Koop je kaartje
(Collective) Memory

Over het belang van herinneren én vergeten

(Collective) Memory

Vr. 14 juni, 21:30-22:45 - Jurriaanse zaal
Met Clarice Gargard, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Raúl Zurita en Anna Enquist

Een jubileum vraagt om terugkijken, stilstaan bij de tijd die voorbij gegaan is en de momenten die dat heeft opgeleverd. Het geheugen speelt hierbij vanzelfsprekend een cruciale rol. Presentatrice Clarice Gargard leidt ons via poëzie, verhalen, muziek en film binnen in ons gedeelde geheugen. Een programma over herinneringen, zoals het opgroeien in een bijzondere familie, of de collectieve herinnering zoals die bestaat in een land na jaren van dictatuur.

In deze veelzijdige special gaat Koleka Putuma in gesprek over haar bundel Collective Amnesia en leest Patricia Lockwood uit haar bestseller memoires Priestdaddy. Raúl Zurita leest gedichten die voor een groot deel in het teken staan van de onderdrukking en het trauma toegebracht door de Chileense dictatuur. Anna Enquist leest gedichten over herinnering en geheugen. (Collective) Memory vertelt intiem over herinneren, over het belang van vergeten én van het opschrijven.

Koop je kaartje
The Future is...

Een sprong naar de toekomst

The Future is...

Za 15, zo 16 juni - Jurriaanse foyer
Hoe beïnvloedt de steeds sneller veranderende wereld de poëzie? En andersom? In de Jurriaanse foyer vinden gedurende het hele festival pittige gesprekken plaats met opvallende dichters, denkers en vertalers. We maken een sprong naar de toekomst van de poëzie en gaan denken en praten over belangrijke en boeiende thema’s: gendernormen in poëzie, poëzie in de digitale wereld, en meer onderwerpen die zich aandienen in een complexe tijd waarin niets vanzelfsprekend moet zijn, maar alles bespreekbaar. Extra bijzonder is het programma The Future is Polyphonic, dat speciaal door stadsdichter Dean Bowen geschreven is voor het festival! 

The Future is... Artificial
Za. 15 juni, 19:00-19:45 
Met Daan Doesborgh, Péter Závada en Sayaka Osaki

The Future is... Female
Za. 15 juni, 20:30-21:15 

Met Hassnae Bouazza, Lieke Marsman, Lea Schneider, Marian Donner

T
he Future is... Polyphonic
Zo. 16 juni, 16:30-17:15 

Met Dean Bowen en Mona Kareem 

The Future is... Vertaald
Zo. 16 juni, 18:00-18:45 

Met Mirjam van Hengel, Silvia Marijnissen en Nisrine Mbarki

Koop je kaartje (za 15 of zo 16)
Poetry on the Block

The Future is… then, later, now!

Poetry on the Block

Za. 15 juni, 13:30-16:00 
Met Lieke Marsman, Mariana Hirschfeld en Kay Slice

Vanuit festivalhub De Doelen neemt Poetry International je mee voor een poëtische wandeltour door het centrum van Rotterdam. Samen met een gids van UrbanGuides ga je op zoek naar bijzondere kunst in de buitenruimte en verrassende ontmoetingen met festivaldichters en spoken word artiesten. Ontdek de verborgen verhalen van de stad! 

Mi have a droom’, de dichtregel van Ramsey Nasr, prijkt groot op de Rotterdamse Luchtstingel. Ontdek tijdens The Future is… then, later, now! hoe de havenstad altijd al het speelveld van utopisten was; van dromers en van doeners. Samen met een gids van UrbanGuides loop je langs sloop en de nieuwste nieuwbouw en onderzoek je het begrip toekomst. Festivaldichter Lieke Marsman en spoken word artiesten Mariana Hirschfeld en Kay Slice wagen met hun voordrachten een sprong richting de stad van morgen.

Deelname aan de tours is gratis met een dagkaart of passe-partout. Kaarten zijn ook los verkrijgbaar. De tours vertrekken vanaf de Jurriaanse zaal, Kruisplein 30. Nederlands en Engels gesproken. 

Koop je kaartje
Judith Herzberg meets Loes Luca

Interview

Judith Herzberg meets Loes Luca

Za. 15 juni, 17:45–18:15 Jurriaanse foyer 

Op zaterdag duiken in de Jurriaanse foyer twee legendes met elkaar de diepte in. Gevierd TV- en theateractrice en Rotterdam-icoon Loes Luca, o.a. bekend van 'Ja zuster, nee zuster' en '’t Schaep met de 5 pooten' pakt de rol van interviewer op en gaat in gesprek met Judith Herzberg, al zestig jaar een van de meest geliefde dichters in de lage landen.

De twee iconen hebben samengewerkt aan meerdere theaterproducties en komen geregeld bij elkaar op de koffie. Samen zijn ze goed voor tientallen dichtbundels, theaterstukken en héél veel smakelijke anekdotes. Een bijzonder duo dat je een halfuur lang kunt aanschouwen en een exclusief boekje open doet.

Koop je kaartje
The Future Revisited

Het verleden van de toekomst

The Future Revisited

Za. 15 juni, 21:30-22:45 - Jurriaanse zaal
Met Marian Donner, James Noël, Galina Rymboe, Charles Bernstein, Vahni Calipdeo en Antjie Krog

The Future Revisited voert u via beelden, geluid, filmfragmenten en stemmen van dichters, schrijvers en zangers langs het verleden van de toekomst en naar de toekomst van de poëzie. Schrijver Marian Donner staat stil bij ons perspectief op begrippen als tijd en toekomst. De dichters James Noël, Galina Rymboe, Charles Bernstein en Vahni Capildeo brengen poëzie waarin de toekomst gloort, waarin ze hun licht laten schijnen over hetgeen die onbestemde nog niet te overziene tijd voor ons in petto zou kunnen hebben.

Dichter Antjie Krog schreef een ‘mis zonder god’, met de titel ‘Het Nuwe Verbond’ op muziek gezet door de jonge Zuid-Afrikaanse componist Antoni Schonken. Krog vroeg zich bij het schrijven af hoe we voor de aarde zouden kunnen zorgen als we niet voor elkaar kunnen zorgen; en hoe we voor elkaar kunnen zorgen als we dat niet voor de aarde kunnen? Deze avond op Poetry de Nederlandse première.

Koop je kaartje
Poetry Nights

Swingend de nacht in

Poetry Nights

Vr. 14, za. 15 juni, 22:45-02:00 - Studio
Met o.a. DJ DDV Tsead Bruinja, Dwayne Franklin & Daddy Jacob, Ulrike Almut Sandig & Grigory Semenchuk, Frank Báez & Bruno Ferro Xavier da Silva, DJ Kayo Chingonyi

Ter afsluiting van een bomvolle festivaldag geniet je tijdens de Poetry Nights tot laat in de avond (nacht) van ongedwongen muzikale poëzieperfomances en andere dichterlijke optredens in de Studio, het café van de Doelen. Een drankje, de dag doornemen (of de toekomst) en dansen op draaiende dichters, onder wie DJ DDV Tsead Bruinja en festivaldichter Kayo Chingonyi.

Vrijdag 14 juni
DJ DDV Tsead Bruinja en DJ Katja
DWayne Franklin & Daddy Jacob

Zaterdag 15 juni
Ulrike Almut Sandig & Grigory Semenchuk
Frank Báez & Bruno Ferro Xavier da Silva
DJ Kayo Chingonyi

 

Poetry on the Block

Proud to be a Poet

Poetry on the Block

Zo. 16 juni, 13:30-16:00 
Met Mona Kareem, Michline Plukker en KEES

Vanuit festivalhub De Doelen neemt Poetry International je mee voor een poëtische wandeltour door het centrum van Rotterdam. Samen met een gids van UrbanGuides ga je op zoek naar bijzondere kunst in de buitenruimte en verrassende ontmoetingen met festivaldichters en spoken word artiesten. Ontdek samen de verborgen verhalen van de stad! 

Wat betekent het om een inwoner van een stad te zijn? Voelen stadsgenoten, van welke afkomst dan ook, zich Rotterdammer? Wandel tijdens de Proud to be a Poet tour mee door het Oude Westen, waar je op steenworp afstand van De Doelen ontdekt welke cultuur er ontstaat op plaatsen waar mensen van diverse culturele achtergronden collectief een nieuw thuis vinden. Festivaldichter Mona Kareem, woordkunstenaar Michline Plukker en songwriter KEES dragen voor rond thema’s als migratie en identiteit.

Deelname aan de tours is gratis met een dagkaart of passe-partout. Kaarten zijn ook los verkrijgbaar. De tours vertrekken vanaf de Jurriaanse zaal, Kruisplein 30. 

Koop je kaartje
Uitreiking De Grote Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs

Prijs de poëzie!

Uitreiking De Grote Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs

Zo. 16 Juni, 19:30-21:00 - Jurriaanse zaal
Met Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten, Xavier Roelens, Obe Alkema, Gerda Blees, Roberta Petzoldt and A-WA

Na al het internationale dichtgeweld is het tijd voor de top van de Nederlandstalige poëzie met de uitreiking van De grote Poëzieprijs voor de beste bundel en de C. Buddingh’-Prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Prijs de poëzie! brengt daarmee het mooiste wat de actuele Nederlandstalige poëzie te bieden heeft in beeld. Presentator Francis Broekhuijsen stelt de dichters aan u voor en natuurlijk lezen zij gedichten uit hun genomineerde bundels. Voor De Grote Poëzieprijs zijn dat Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. De vier kanshebbers op de C. Buddingh’-prijs zijn Obe Alkema, Gerda Blees, opnieuw Roelof ten Napel en Roberta Petzoldt.

Rotterdamse scholieren lieten zich inspireren door de dichters die kans maken op De Grote Poëzieprijs tijdens de workshops georganiseerd door School der Poëzie. Ze brengen hun eigen gedichten op het podium en reiken ook een eigen jongerenprijs uit.

Op weg naar de spannende ontknoping ziet u de drie Israëlische zussen van A-WA, die een wereldhit scoorden met de track 'Habib Galbi', een mix van traditioneel Jemenitische muziek, hip-hop en elektro. En dan is het moment daar. Wie schreef de beste bundel, wie het beste debuut. De juryleden Yra van Dijk en Els Moors spreken de verlossende woorden.

koop je kaartje
POETRY PARK is terug

Poëzie en muziek voor iedereen!

POETRY PARK is terug

Stichting De Nieuwe Lichting & Poetry International 
Zo. 16 juni, 16:00-22:30 - Schouwburgplein

Sunshine, good vibes, food & drinks in hartje Rotterdam. POETRY PARK is terug met dichters uit binnen- en buitenland, bands, open podium en zomers eten. Kijk uit naar dichters als Derek OtteKayo Chingonyi en Ulrike Almut Sandig, bands als KUZKOBeau Zwart en headliner Lucky Fonz III!!! Holy Smoke! (staat er met superburgers en vega).

Het leven is VUR-RUK-KUL-LUK op Poetry Park. Dichters van het Poetry International Festival schoven in de jaren zeventig aan bij picknickende Rotterdammers in Het Park bij de Euromast. Poetry Park werd Dunya en later Rotterdam Unlimited. Poetry Park komt terug zoals het bedoeld is, voor alle Rotterdammers en 'strangers in town'. De Nieuwe Lichting en Poetry International trakteren iedereen in Rotterdam op een heerlijk relaxte Funday, inclusief poëzie, spoken word, open podium, muziek en heerlijk eten en drinken!

PROGRAMMA
16:00 / 17:00 - Open Mic
17:15 / 17:30 - Frino
17:30 / 17:40 - Kayo Chingonyi
18:00 / 18:45 - Dwayne Franklin & Daddy Jacob
18:45 / 19:00 - Ulrike Almut Sandig
19:30 / 20:00 - Beau Zwart
21:00 / 21:10 - Derek Otte
21:15 / 22:00 - Lucky Fonz III
22:15 / 22:45 - Kuzko

Durf je het Open (Poëzie) Podium aan, mail poetryacademy@poetry.nl

Laat weten dat je gaat

Location

Het 50e Poetry International Festival opent op 13 juni in de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Op 14, 15 en 16 juni vinden de meeste programma’s plaats in en om de Jurriaanse Zaal.
De Doelen bevindt zich op loopafstand van Rotterdam CS.

Grote Zaal – Schouwburgplein 50, Rotterdam
Entree Jurriaanse zaal – Kruisplein 30, Rotterdam

Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Rotterdam Festivals
en

Ludo Pieters Gastschrijversfonds   /   Volkskracht   /   Erasmusstichting   /   G. Ph. Verhagen-Stichting   /   Maatschappij tot Nut van't Algemeen   /   Stichting verzameling van Wijngaarden-Boot   /   We Jansenfonds