Over ons

Poetry International

Over ons

Bij Stichting Poetry International zijn we gek van poëzie uit binnen- en buitenland. Daarom doen we er alles aan om zoveel mogelijk poëzie bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen en richten we ons op het versterken van de uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers en -liefhebbers, zowel on stage als online

Poetry International komt voort uit het Poetry International Festival dat sinds 1970 de top van de internationale poëzie naar Rotterdam haalt en met succes presenteert aan een grote, landelijke schare liefhebbers. Het jaarlijkse festival in juni is nog steeds de belangrijkste activiteit van Poetry International samen met de online poëziecollectie Poetry International Web, waar vele dichters en gedichten van over de hele wereld te vinden zijn.

Op het gebied van de Nederlandstalige poëzie is Poetry International de initiator en partner van Gedichtendag en Poëzieweek, van het ambt van Dichter des Vaderlands, sinds 1988 bedenker en organisator van de C. Buddingh’-Prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut en organisator van de uitreiking van De Grote Poëzieprijs (v/h VSB Poëzieprijs). Daarnaast ziet Poetry International het als taak de kracht en kwaliteit van de Nederlandstalige poëzie in het buitenland te laten zien. De internationaal georganiseerde online poëziecollectie Poetry International Web en de goede contacten met buitenlandse festivals dienen daarbij als belangrijke etalages.

Academy en Educatie
Sinds 2017 heeft Poetry International met de Poetry Academy ook een eigen opleidingsinstituut in huis, met schrijfcursussen, workshops, lezingen en masterclasses voor jong en oud. De Academy werkt met eigen docenten en engageert daarnaast gekende dichters als gastdocenten. Voor het middelbaar onderwijs organiseert Poetry International op weg naar het jaarlijkse Poetry International Festival het project Louder Than A Bomb rondom de gelijknamige, inspirerende film. Op scholen worden schrijf- en performancelessen gegeven, die uitmonden in een spannende finale tijdens het festival. 

Het gedicht is een bericht
Sinds 1988 rijden in Rotterdam de veeg- en vuilniswagens van Dienst Stadsbeheer (v/h Roteb) met dichtregels op de flanken door de stad. Ruim dertig jaar combineren Poetry International en Gemeente Rotterdam met 'Het gedicht is een bericht' (Jules Deelder) de mooiste festivalpoëzie met het afval van de stad.