Poetry Academy Cursussen gaan online door
Cursussen gaan online door

Cursusavonden gaan online door

Poetry Internationals Poetry Academy verzorgt poëziecursussen, workshops en masterclasses voor jong en oud, voor starters en voor gevorderde dichters. Zet je inspiratie om in klinkende gedichten met een schrijfcursus of haal meer uit gedichten met een cursus poëzie lezen. Neem voor meer informatie contact op met Marjolijn Abel via poetryacademy@poetry.nl

Starters, Blijven Schrijven, Beter Dichten en Poëzie Lezen!

Schrijfcursus Starters

Docent Myrte Leffring

Schrijfcursus Starters

Lessen vinden zoveel mogelijk online plaats
Inspiratie heb je, nu de woorden nog. In de schrijfcursus Starters daagt dichter-docent Myrte Leffring je dichttalent uit. Aan de hand van gevarieerde opdrachten leer je je eigen schrijfstijl kennen en pik je al snel op wat een gedicht nou tot een gedicht maakt, hoe je clichés kunt vermijden en effectief stijlfiguren en beeldspraak in kunt passen. De theorie, over versvormen bijvoorbeeld, houden we kort en bondig, het zwaartepunt ligt op het schrijven zelf. De opdrachten bereid je thuis voor om ze tijdens de cursusavonden te bespreken met je docent en medecursisten. Ook tijdens de bijeenkomsten komen schrijfoefeningen aan bod.

8 donderdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, start 6 februari
Data
: 6 en 20 februari / 5 en 19 maart / 2 april en 23 april / 7 mei / 4 juni / inhaaldata n.t.b.

Blijven Schrijven

Docent Myrte Leffring

Blijven Schrijven

Start op 16 april. Lessen vinden online plaats. Er zijn nog 2 plekken.
In vier kernachtige bijeenkomsten slijp je in de cursus Blijven schrijven fijn wat je als Starter hebt geleerd. Ook dichters die na een pauze het schrijven weer oppakken zijn hier aan het juiste adres. Heb je al enige ervaring met het schrijven van poëzie en wil je je aanmelden? Stuur vóór 1 april drie gedichten in naar poetryacademy@poetry.nl zodat we je niveau kunnen beoordelen en je ontvangt spoedig bericht. 

4 donderdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, start 16 april (verschoven)
Data
: 26 maart / 16 april / 14 mei / 11 juni / inhaaldatum n.t.b.
Kosten: € 150,- / 125,- (jonger dan 27, 65 en ouder)
Schrijf je in via poetryacademy@poetry.nl

Beter Dichten

Docent Peter Swanborn

Beter Dichten

Lessen vinden zoveel mogelijk online plaats
de cursus Beter Dichten werk je met dichter-docent Peter Swanborn aan het ontwikkelen van jouw eigen poëtische stem. De vraag hoe je gedicht overkomt op de lezer of je publiek staat daarbij centraal. De focus ligt dan ook op beeldgebruik, ritme en woordkeuze en we bespreken de werking van de paradox en de kracht van suggestie. Ook ontwikkel je handigheid in het onderzoek dat aan het schrijven voorafgaat. Thuis werk je aan schrijfopdrachten die zijn gekoppeld aan het inspirerende werk van dichters die op het Poetry International Festival te zien zullen zijn. Na het lezen en zo mogelijk beluisteren van het voorbeeldgedicht nemen we ruim de tijd om elkaars werk te lezen en te bespreken.

8 dinsdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, start 11 februari
Data
: 11 en 25 februari / 10 en 24 maart / 7 en 21 april / 26 mei / 9 juni / Inhaaldatum n.t.b. 

Poëzie Lezen

Docent Peter Swanborn

Poëzie Lezen

De cursus Poëzie Lezen is helaas afgelast. De Poetry Academy onderzoekt mogelijkheden om andere kortlopende online cursussen en leesclubs aan te bieden. Mail voor actuele informatie naar poetryacademy@poetry.nl
In de cursus Poëzie Lezen van dichter-docent Peter Swanborn staat het lezen en analyseren van poëzie centraal. Elke bijeenkomst belanden vier gedichten op de snijtafel, twee van een hedendaagse dichter als Radna Fabias of Menno Wigman, en twee van een klassieke, als Ida Gerhardt of Martinus Nijhoff. Wat waren hun inspiratiebronnen? Welke keuzes heeft de dichter gemaakt? Hoe laat het gedicht zich lezen? En wat klinkt er tussen de regels? Op 12 mei ga je samen met Feline Streekstra, programmeur en coördinator vertalingen bij Poetry International, met gedichten van dichters van het Poetry International Festival aan de slag. De gedichten ontvang je steeds vooraf zodat je je goed kunt inlezen. Na deze cursus haal je méér uit gedichten.

De Jaarcursus (sept. 2019 - juni 2020)

Lessen vinden zoveel mogelijk online plaats
De Jaarcursus bestaat uit tien lessen gedurende twaalf maanden, waarbij de groep één keer in de vier weken bijeenkomt. Naast de vaste docenten van de Poetry Academy wordt de cursus gegeven door bekende dichters als Mustafa Stitou, Ellen Deckwitz en Vicky Francken. De Jaarcursus is bedoeld voor dichters die al het nodige geschreven én veel gelezen hebben. Tijdens deze Jaarcursus kom je in aanraking met verschillende dichters, poëzievormen, visies op poëzie en manieren van lesgeven.

Data en docenten:
16 september – Peter Swanborn
14 oktober – Myrte Leffring
11 november – Ellen Deckwitz  
9 december – Mustafa Stitou 
13 januari – Mustafa Stitou
10 februari – Ellen Deckwitz
9 maart – Vicky Francken
6 april  – Vicky Francken
11 mei – Myrte Leffring
8 juni  – Peter Swanborn

Onze docenten

De cursussen van de Poetry Academy worden gegeven door de ervaren en vakkundige dichter-docenten Myrte Leffring en Peter Swanborn. In de 'Jaarcursus' krijg je ook les van bekende Nederlandse en Vlaamse dichters zoals Mustafa Stitou, Ellen Deckwitz en Vicky Francken. Ook voor masterclasses en workshops staan dichters die er op hun gebied uitspringen voor de groep. 

Myrte Leffring

Docent

Myrte Leffring

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en eigenaar van tekstbureau Wolken van krijt. Haar poëziedebuut ‘Om je schouders hang ik de nachten’ verscheen in 2015, gevolgd door ‘De tere bloemen van het verstand’ (2016). Ze is hoofdredacteur van poëzietijdschrift Awater en maakt deel uit van het organisatieteam van De Gedichtenwedstrijd (v/h Turing). Ze heeft ruime ervaring met het geven van schrijfworkshops en -cursussen, onder meer voor SKVR, DOK Delft, diverse musea en in het onderwijs.

Foto © Rosa van Ederen

Peter Swanborn

Docent

Peter Swanborn

Dichter, docent en criticus Peter Swanborn (1963) heeft vijf bundels op zijn naam staan. Zijn werk werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en J.C. Bloemprijs en stond op de longlist van de Jan Wolkersprijs. Zijn gedichten zijn in meerdere talen vertaald. Peter is een ervaren docent die jarenlang les gaf bij de SKVR, School der Poëzie en Huis van Gedichten. Daarnaast schrijft hij recensies voor de Volkskrant. In de cursus ‘Beter Dichten’ helpt Peter je bij het vinden van je eigen geluid, in de cursus Poëzie Lezen laat hij je zien hoe je méér uit gedichten kunt halen.

Foto © Rosa van Ederen

Contact

Poetry Academy
Stichting Poetry International
Westersingel 16
3014 GN Rotterdam

+31 (0)10 282 27 77
poetryacademy@poetry.nl