Poetry Academy Cursussen poëzie, schrijfworkshops, literaire events
Cursussen poëzie, schrijfworkshops, literaire events

Welkom bij de Poetry Academy

Poetry Academy is het instituut voor het volgen van poëziecursussen, gestart in september 2017 en onderdeel van Stichting Poetry International. De Poetry Academy verzorgt poëziecursussen, workshops, lezingen en masterclasses voor iedereen. Er wordt zowel gewerkt met vaste dichter-docenten als met verscheidene gerenommeerde gastdocenten, die zowel een cursus kunnen geven als een deel van een cursus of een schrijfworkshop/masterclass kunnen verzorgen.

De organisatie van de Poetry Academy stelt zich ten doel zo veel mogelijk mensen te bereiken die poëzie willen schrijven en/of graag poëzie lezen en mensen te stimuleren om door te gaan met het schrijven en lezen van poëzie. De Poetry Academy is er voor jong en oud, beginneling of gevorderde en omarmt en stimuleert diversiteit. De poëzieliefhebber staat voorop: van vaste vorm tot vrije vorm, van klassieke poëzie tot spoken word, van schrijven op papier tot het voordragen van zelfgeschreven werk.

Cursussen - start september 2019

Starterscursus

Cursus

Starterscursus

In de starterscursus poëzie schrijven gaat Myrte Leffring in op vragen als: wat maakt een gedicht tot een gedicht? Hoe vermijd je clichés? Hoe gebruik je stijlfiguren en beeldspraak? In deze cursus leer je je eigen schrijfstijl kennen aan de hand van diverse schrijfopdrachten, die je thuis voorbereidt en tijdens de cursusavonden met de docent en medecursisten bespreekt. Ook tijdens de bijeenkomsten komen schrijfoefeningen aan bod.

Data nieuwe semester:
26 september, 10 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november, 12 december, 9 januari, 23 januari

Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Inschrijven doe je vandaag nog via poetryacademy@poetry.nl
Vragen? Mail gerust!

 

Blijven Schrijven

Cursus

Blijven Schrijven

Na een succesvolle eerste ronde komt de korte cursus 'Blijven Schrijven' terug voor een tweede keer! Deze cursus is een kort vervolg op de Starterscursus van Myrte Leffring en ook geschikt voor deelnemers die de starterscursus niet hebben gevolgd, maar op zoek zijn naar inspiratie om te komen tot het schrijven van een gedicht. 

Data nieuwe semester:
17 oktober, 07 november, 21 november, 19 december

Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Inschrijven doe je vandaag nog via poetryacademy@poetry.nl
Vragen? Mail gerust!

 

Beter Dichten

Cursus

Beter Dichten

In de cursus van Peter Swanborn, ‘Beter Dichten’, ga je verder met het ontwikkelen van je eigen poëtische stem. Voor iedere les krijg je een schrijfopdracht. Bijvoorbeeld deze oefening in perspectief: verplaats je in een dier dat net wakker wordt. Wat ziet hij, ruikt hij, hoort hij?

Tijdens de les bespreken we elkaars werk. We kijken naar het perspectief, de woordkeuze, het ritme. We praten over het belang van specifieke beelden en de kracht van suggestie. Ook lezen we iedere keer een klassiek gedicht van een beroemde Nederlandstalige dichter.

Data nieuwe semester: 24 september, 8 oktober, 29 oktober, 12 november, 26 november, 17 december, 7 januari, 21 januari

Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Inschrijven doe je vandaag nog via poetryacademy@poetry.
Vragen? Mail gerust!

De Jaarcursus

Cursus

De Jaarcursus

De Jaarcursus bestaat uit 10 lessen gedurende 12 maanden, waarbij de groep één keer in de 4 weken bij elkaar komt. Naast de vaste docenten van de Poetry Academy wordt de cursus gegeven door gekende gastdocenten vanuit heel Nederland en/of Vlaanderen. De Jaarcursus is bedoeld voor dichters die al het nodige geschreven én veel gelezen hebben, en ervaring hebben met het geven en krijgen van feedback.

Tijdens deze Jaarcursus kom je in aanraking met verschillende dichters, poëzievormen, visies op poëzie en manieren van lesgeven. We zijn dan ook ontzettend trots te kunnen melden dat deze Jaarcursus het gastdocentschap vervuld zal worden door onder andere Mustafa Stitou.

Data nieuwe semester:
16 september, 14 oktober, 11 november, 9 december, 13 januari, 10 februari, 9 maart, 6 april, 11 mei, 1 juni

Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Inschrijven doe je vandaag nog via poetryacademy@poetry.nl
Vragen? Mail gerust!

De docenten

Poetry Academy werkt met vaste dichter-docenten en met wisselende gastdocenten uit Nederland en Vlaanderen.

Peter Swanborn

Docent

Peter Swanborn

Peter Swanborn (1963) is dichter, docent en criticus. Zijn dichtbundels werden genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-prijs. De afgelopen jaren gaf hij les bij de SKVR (Rotterdam), School der Poëzie (Amsterdam) en Huis van Gedichten (Den Haag). Sinds 1997 is hij literair medewerker van de Volkskrant. In de cursus Beter Dichten helpt Peter Swanborn je verder bij het ontwikkelen van je eigen poëtische stem.

 

Myrte Leffring

Docent

Myrte Leffring

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en eigenaar van tekstbureau Wolken van krijt. Haar poëziedebuut Om je schouders hang ik de nachten verscheen in 2015, gevolgd door De tere bloemen van het verstand (2016). Voor poëzietijdschrift Awater is zij werkzaam als bureauredacteur, daarnaast maakt zij deel uit van het organisatieteam van de Turing Gedichtenwedstrijd. Ze heeft ruime ervaring met het geven van schrijfworkshops en -cursussen, onder meer voor SKVR, DOK Delft, diverse musea en in het primair en secundair onderwijs. Myrte Leffring verzorgt de Starterscursus poëzie schrijven.

De Poetry Academy tijdens het 50e Poetry International Festival

De Poetry Academy presenteerde tijdens de jubileumeditie van het Poetry International Festival een veelzijdig workshopprogramma: poëzie schrijven, lezen, vertalen, inbinden en performen, het komt allemaal voorbij. De workshops werden gegeven door bekende dichters en vertalers als Ingmar Heytze, Derek Otte, Ton Naaijkens, verschillende festivaldichters en niemand minder dan The Last Poets zelf!

 

Evi Hoste & Patricia Lockwood

Vertaalworkshop Engels

Evi Hoste & Patricia Lockwood

Vr. 14 juni, 11:00-13:00 uur - Huiskamer
Vertaler Evi Hoste leert de deelnemers in deze workshop de fijne kneepjes van het vertalen van Engelstalige poëzie. Je gaat vooraf aan de slag met twee gedichten van de Amerikaanse festivaldichter Patricia Lockwood, bekend van het gedicht Rape joke en haar populaire memoires Priestdaddy. Eerst krijg je uitgebreid de kans om je vertaling te bespreken met de vertaler, daarna schuift Patricia Lockwood aan om haar poëzie toe te lichten. 

 

The Last Poets - Workshop (EN)

'Speaking Your Truth'

The Last Poets - Workshop (EN)

Vr. 14 juni, 14.00-16:00 uur - Huiskamer

Levende legendes The Last Poets geven tijdens het festival een exclusieve, kleinschalige workshop. De openhartige grondleggers van spoken word delen hun verhalen, maar willen ook van jou leren. Tijdens de workshop, die de Poets 'Speaking your truth' hebben genoemd, leren ze je deze te ontdekken terwijl Baba je begeleidt op de drums. 

During the festival, living legends The Last Poets will give an exclusive small scale workshop. The open-hearted founders of spoken word will share their stories but would also like to learn from you. In this workshop, which the Poets named 'Speaking your truth', they will teach you how to unearth yours while Baba accompanies you on the drums.

This workshop will be English spoken.

Ingmar Heytze

Workshop poëzie schrijven

Ingmar Heytze

Za. 15 juni, 10:30-12:30 uur - Huiskamer
In de ochtend van de tweede cursusdag ga je zelf aan de slag met het schrijven van poëzie onder begeleiding van geliefde dichter en gastdocent Ingmar Heytze. Na een succesvolle en uitverkochte editie bij de Poetry Academy, komt de Utrechtse dichter en schrijver terug! Ingmar leert je meer over een unieke en creatieve manier van gedichten schrijven.

Wil je jouw werk graag voordragen, maar staat bij de gedachte aan een podium het zweet je al op het voorhoofd? Volg dan ook de aansluitende workshop Poetry Performance.

Nisrine Mbarki & Mona Kareem

Vertaalworkshop Arabisch

Nisrine Mbarki & Mona Kareem

Za. 15 juni, 10:30-12:30 uur - Harmoniezaal
Vertaler Arabisch Nisrine Mbarki brengt je de kneepjes van het vak bij. Samen met Nisrine buig je je over het bijzondere werk van poet in residence Mona Kareem. Eerst bespreek je samen met de andere deelnemers je eigen vertaling. Het laatste half uur voegt Mona Kareem, zelf ook vertaler, zich bij jullie gezelschap.

 

Luc de Rooy & Frank Báez

Vertaalworkshop Spaans

Luc de Rooy & Frank Báez

Za. 15 juni, 13:00-15:00 uur - Harmoniezaal
In de vertaalworkshop Spaans door Luc de Rooy ga je niet aan de slag met een gedicht, maar met een songtekst! Festivaldichter Frank Báez is naast dichter ook muzikant, deelnemers werken dan ook aan de vertaling van zijn song ‘Mi mamá no me bailó’. De vertaling van de tekst staat het eerste anderhalf uur centraal staan, Frank Báez sluit zich bij de groep aan om over zijn poëzie en muziek te vertellen en vragen te beantwoorden. Leuk extraatje: Tijdens de Poetry Night brengt Báez het lied live.

Derek Otte - Workshop

Poetry Performance

Derek Otte - Workshop

Za. 15 juni, 13:00-15:00 uur - Huiskamer
Derek Otte, voormalig stadsdichter en een veteraan in de Rotterdamse spoken word-scene, begeleidt speciaal voor dit festival een workshop die alles te maken heeft met het festivalthema, ‘What Happened to the Future?’. Als deelnemer krijg je tijdens de workshop de kans een mooi gedicht of spoken word-performance te maken waarbij je terugkijkt naar je eigen dromen van vroeger.

 

 

The Night Shift - Festival edition

The Writer's Guide (to the Galaxy)

The Night Shift - Festival edition

Za. 15 juni, 20:00-23:00 uur - Huiskamer
In een sleur? Writer’s block? Of begint je schrijfwiel pas na etenstijd te draaien? Kom dan naar The Night Shift van The Writer’s Guide (to the Galaxy), laat je verrassen door alles behalve conventionele schrijfopdrachten en ga zelfstandig of in groepjes aan de slag! Dit alles onder het genot van niet onbelangrijke lekkere snacks, drankjes en goed gezelschap.

Publication Studio Rotterdam (NL/EN)

Workshop boekbinden

Publication Studio Rotterdam (NL/EN)

Zo. 16 juni, 11:00-13:00 - Huiskamer
We nodigen ongepubliceerde dichters, en iedereen die geïnteresseerd is in het uitgeversvak, uit om een bijzondere boekbind-workshop bij te wonen van Publication Studio Rotterdam. Het enige wat je nodig hebt, is een hard copy van je eigen werk (geprint of met de hand geschreven, dat is aan jou!). Je kunt ook ter plaatse kiezen uit een selectie van het werk van de dichters die op Poetry International optreden. Onder begeleiding van designer Yin Yin Wong en editor Isabelle Sully leer je meer over het vak en ga je zelf aan de slag met de kunst van het boekbinden. Dan begint het echte werk: er worden kaften gemaakt en pagina’s gebonden, en aan het einde van de workshop ga je naar huis met een prachtige eerste uitgave van je verzameld werk. 

Vicky Francken en James Noël

Vertaalworkshop Frans

Vicky Francken en James Noël

Zo. 16 juni, 11:00 - 13:00 - Harmoniezaal
Op deze zondagochtend verzamelen liefhebbers van Franse poëzie en vertalen zich voor een workshop van Vicky Francken. Zij neemt de poëzie van de Haïtiaanse dichter James Noël onder de loep aan de hand van de ingezonden vertalingen van de deelnemers. Tijdens het eerste deel van de workshop bespreken de deelnemers elkaars vertalingen. James Noël schuift aan om prangende vragen over zijn gedichten te beantwoorden. In de middag zal James Noël ook zijn hoofdlezing op het festival geven.

Walking Workshop met stadsdichter Dean Bowen (NL/EN)

Poetry on the Block presents:

Walking Workshop met stadsdichter Dean Bowen (NL/EN)

Zo. 16 juni, 10:00-12:00 - Entree Jurriaanse zaal
Op de laatste dag van het 50ste Poetry International Festival worden De Grote Poëzieprijs én de C. Buddingh’-prijs uitgereikt. De hoogste tijd om ook de dichter in de festivalgasten naar boven te halen! Geïnspireerd? Ga met stadsdichter Dean Bowen en spoken word artiest Wessel Klootwijk op pad door Rotterdam West. Tijdens deze workshoptour ontdek je talige kunst in de stad en schrijf je zelf een gedicht. 

Met Kila&Babsie

Familieworkshop Woorden temmen

Met Kila&Babsie

Zo. 16 juni - 12:00-13:00 - Jurriaanse podium
Poëzie is toveren met woorden. Daar kunnen prachtige dingen uit ontstaan. Op zondag 16 juni kun je samen met Kila&Babsie (Kila van der Starre en Babette Zijlstra) woorden temmen. Aan de hand van gedichten van Ingmar Heytze en Tjitske Jansen ga je met het hele gezin poëzie lezen, over poëzie nadenken en zelf poëzie schrijven. Neem dus vooral vaders, moeders, zusjes, broertjes en opa's en oma's mee, want jullie gaan samen aan de slag! Uiteindelijk neem je een zelfgeschreven gedicht mee naar huis. Mooi voor boven je bed en... ideaal om papa mee te verrassen op deze Vaderdag.

Ton Naaijkens en Ulrike Almut Sandig

Vertaalworkshop Duits

Ton Naaijkens en Ulrike Almut Sandig

Zo. 16 juni, 13:00-15:00 uur - Harmoniezaal
Ton Naaijkens is poëzievertaler Duits en heeft inmiddels een rijke ervaring in het leiden van vertaalworkshops. Ook dit jaar staat hij weer klaar om zich samen met de deelnemers op Duitse gedichten te storten, ditmaal die van festivaldichter Ulrike Almut Sandig. De eerste anderhalf uur neemt Ton Naaijkens het voortouw, nadien sluit Ulrike aan om haar gedichten toe te lichten.

Over ons

De organisatie van de Poetry Academy stelt zich ten doel zo veel mogelijk mensen te bereiken die poëzie willen schrijven en/of graag poëzie lezen en mensen te stimuleren om door te gaan met het schrijven en lezen van poëzie. De Poetry Academy is er voor jong en oud, beginneling of gevorderde en omarmt en stimuleert diversiteit. De poëzieliefhebber staat voorop: van vaste vorm tot vrije vorm, van klassieke poëzie tot spoken word, van schrijven op papier tot het voordragen van zelfgeschreven werk.

De organisatie van de Poetry Academy bestaat uit:

Katja Nootenboom | organisatie en financiën
Manal Aziz | organisatie en coördinatie
Myrte Leffring | adviseur en docent
Peter Swanborn | adviseur en docent

Contact

Poetry Academy
Stichting Poetry International
Westersingel 16
3014 GN Rotterdam

+31 (0)10 282 27 77
poetryacademy@poetry.nl