Poetry Academy Zet je inspiratie om in klinkende gedichten
Zet je inspiratie om in klinkende gedichten

‘Veel geschreven, veel gelachen – Zoveel geleerd in korte tijd – Topcursus!’

Poetry Internationals Poetry Academy verzorgt poëziecursussen, workshops en masterclasses voor jong en oud, voor starters en voor gevorderde dichters. Zet je inspiratie om in klinkende gedichten met een schrijfcursus of haal meer uit gedichten met een cursus poëzie lezen! Hieronder vind je de schrijf- en leescursussen die in februari en maart 2020 van start gaan. Binnenkort volgt informatie over nog meer cursussen en workshops. 

 

De cursussen van de Poetry Academy worden gegeven door de ervaren dichter-docenten Myrte Leffring en Peter Swanborn en gekende gastdocenten als Mustafa Stitou, Ellen Deckwitz en Vicky Francken. De bijeenkomsten vinden plaats bij Poetry International aan de Westersingel 16 in hartje Rotterdam, op nog geen vijf minuten lopen van Rotterdam CS. 

Meer weten, of ontvang je graag de laatste updates, neem contact op met Marjolijn Abel via poetryacademy@poetry.nl

Pak het schrijven in maart weer op met de cursus Blijven Schrijven!

Schrijfcursus Starters

Docent Myrte Leffring

Schrijfcursus Starters

Inschrijving gesloten.
Inspiratie heb je, nu de woorden nog. In de schrijfcursus Starters daagt dichter-docent Myrte Leffring je dichttalent uit. Aan de hand van gevarieerde opdrachten leer je je eigen schrijfstijl kennen en pik je al snel op wat een gedicht nou tot een gedicht maakt, hoe je clichés kunt vermijden en effectief stijlfiguren en beeldspraak in kunt passen. De theorie, over versvormen bijvoorbeeld, houden we kort en bondig, het zwaartepunt ligt op het schrijven zelf. De opdrachten bereid je thuis voor om ze tijdens de cursusavonden te bespreken met je docent en medecursisten. Ook tijdens de bijeenkomsten komen schrijfoefeningen aan bod.

8 donderdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, start 6 februari
Data
: 6 en 20 februari / 5 en 19 maart / 2 en 23 april / 7 mei / 4 juni 
Kosten: € 275,- / 250,- (jonger dan 27, 65 en ouder)
Gespreide betaling mogelijk
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Schrijf in via poetryacademy@poetry.nl. Vragen? Mail gerust!

Blijven Schrijven

Docent Myrte Leffring

Blijven Schrijven

Nog 2 plekken beschikbaar. Mail voor meer info.
In vier kernachtige bijeenkomsten slijp je in de cursus Blijven schrijven fijn wat je als Starter hebt geleerd. Ook dichters die na een pauze het schrijven weer oppakken zijn hier aan het juiste adres. Aansprekende gedichten van gekende dichters dienen daarbij ter inspiratie, bijvoorbeeld voor het schrijven van een imitatio of juist een dichterlijke reactie op een bestaand gedicht. De opdrachten bereid je thuis voor om ze tijdens de cursusavonden te bespreken met je docent en medecursisten.

4 donderdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, start 26 maart
Data
: 26 maart / 16 april / 14 mei / 11 juni 
Kosten: € 150,- / 125,- (jonger dan 27, 65 en ouder)
Gespreide betaling mogelijk
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Schrijf je in via poetryacademy@poetry.nl.Vragen? Mail gerust!

 

Beter Dichten

Docent Peter Swanborn

Beter Dichten

Nog 1 plaats. Schrijf snel in! Start 11 februari. 
de cursus Beter Dichten werk je met dichter-docent Peter Swanborn aan het ontwikkelen van jouw eigen poëtische stem. De vraag hoe je gedicht overkomt op de lezer of je publiek staat daarbij centraal. De focus ligt dan ook op beeldgebruik, ritme en woordkeuze en we bespreken de werking van de paradox en de kracht van suggestie. Ook ontwikkel je handigheid in het onderzoek dat aan het schrijven voorafgaat. Thuis werk je aan schrijfopdrachten die zijn gekoppeld aan het inspirerende werk van dichters die op het Poetry International Festival te zien zullen zijn. Na het lezen en zo mogelijk beluisteren van het voorbeeldgedicht nemen we ruim de tijd om elkaars werk te lezen en te bespreken.

8 dinsdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, start 11 februari
Data
: 11 en 25 februari / 10 en 24 maart / 7 en 21 april / 26 mei / 9 juni  
Kosten: € 275,- / 250,- (jonger dan 27, 65 en ouder)
Gespreide betaling mogelijk
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Schrijf je in via poetryacademy@poetry.nl. Vragen? Mail gerust!

Poëzie Lezen

Docent Peter Swanborn

Poëzie Lezen

Nog 1 plaats. Je kunt nog inschrijven. 
In de cursus Poëzie Lezen van dichter-docent Peter Swanborn staat het lezen en analyseren van poëzie centraal. Elke bijeenkomst belanden vier gedichten op de snijtafel, twee van een hedendaagse dichter als Radna Fabias of Menno Wigman, en twee van een klassieke, als Ida Gerhardt of Martinus Nijhoff. Wat waren hun inspiratiebronnen? Welke keuzes heeft de dichter gemaakt? Hoe laat het gedicht zich lezen? En wat klinkt er tussen de regels? Op 12 mei ga je samen met Feline Streekstra, programmeur en coördinator vertalingen bij Poetry International, met gedichten van dichters van het Poetry International Festival aan de slag. De gedichten ontvang je steeds vooraf zodat je je goed kunt inlezen. Na deze cursus haal je méér uit gedichten.

4 dinsdagavonden van 19:30 – 22:00 uur, start 17 maart
Data
: 17 maart / 14 april / 12 mei / 16 juni
Kosten: € 150,- / 125,- (jonger dan 27, 65 en ouder)
Gespreide betaling mogelijk
Locatie: Poetry Academy - Westersingel 16, Rotterdam

Inschrijven via poetryacademy@poetry.nl. Vragen? Mail gerust!

Lopende cursussen

Eindpresentatie zondag 2 februari

Eindpresentatie zondag 2 februari

Tot en met juni 2020

De Jaarcursus

De Jaarcursus bestaat uit tien lessen gedurende twaalf maanden, waarbij de groep één keer in de vier weken bijeenkomt. Naast de vaste docenten van de Poetry Academy wordt de cursus gegeven door bekende dichters als Mustafa Stitou, Ellen Deckwitz en Vicky Francken.

De Jaarcursus is bedoeld voor dichters die al het nodige geschreven én veel gelezen hebben. Tijdens deze Jaarcursus kom je in aanraking met verschillende dichters, poëzievormen, visies op poëzie en manieren van lesgeven.

Data en docenten:
16 september – Peter Swanborn
14 oktober – Myrte Leffring
11 november – Ellen Deckwitz  
9 december – Mustafa Stitou 
13 januari – Mustafa Stitou
10 februari – Ellen Deckwitz
9 maart – Vicky Francken
6 april  – Vicky Francken
11 mei – Myrte Leffring
8 juni  – Peter Swanborn

Onze docenten

De cursussen van de Poetry Academy worden gegeven door de ervaren en vakkundige dichter-docenten Myrte Leffring en Peter Swanborn. In de 'Jaarcursus' krijg je ook les van bekende Nederlandse en Vlaamse dichters zoals Mustafa Stitou, Ellen Deckwitz en Vicky Francken. Ook voor masterclasses en workshops staan dichters die er op hun gebied uitspringen voor de groep. 

Myrte Leffring

Docent

Myrte Leffring

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en eigenaar van tekstbureau Wolken van krijt. Haar poëziedebuut ‘Om je schouders hang ik de nachten’ verscheen in 2015, gevolgd door ‘De tere bloemen van het verstand’ (2016). Ze is hoofdredacteur van poëzietijdschrift Awater en maakt deel uit van het organisatieteam van De Gedichtenwedstrijd (v/h Turing). Ze heeft ruime ervaring met het geven van schrijfworkshops en -cursussen, onder meer voor SKVR, DOK Delft, diverse musea en in het onderwijs.

Foto © Rosa van Ederen

Peter Swanborn

Docent

Peter Swanborn

Dichter, docent en criticus Peter Swanborn (1963) heeft vijf bundels op zijn naam staan. Zijn werk werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en J.C. Bloemprijs en stond op de longlist van de Jan Wolkersprijs. Zijn gedichten zijn in meerdere talen vertaald. Peter is een ervaren docent die jarenlang les gaf bij de SKVR, School der Poëzie en Huis van Gedichten. Daarnaast schrijft hij recensies voor de Volkskrant. In de cursus ‘Beter Dichten’ helpt Peter je bij het vinden van je eigen geluid, in de cursus Poëzie Lezen laat hij je zien hoe je méér uit gedichten kunt halen.

Foto © Rosa van Ederen

Contact

Poetry Academy
Stichting Poetry International
Westersingel 16
3014 GN Rotterdam

+31 (0)10 282 27 77
poetryacademy@poetry.nl