Poetry Academy Cursussen poëzie, schrijfworkshops, literaire events
Cursussen poëzie, schrijfworkshops, literaire events

De Poetry Academy tijdens het 50e Poetry International Festival

De Poetry Academy presenteert tijdens de jubileumeditie van het Poetry International Festival een veelzijdig workshopprogramma: poëzie schrijven, lezen, vertalen, inbinden en performen, het komt allemaal voorbij. De workshops worden gegeven door bekende dichters en vertalers als Ingmar Heytze, Derek Otte, Ton Naaijkens, verschillende festivaldichters en niemand minder dan The Last Poets zelf!

Elke workshop heeft een beperkt aantal plekken waarvoor je een apart ticket nodig hebt naast een dagkaart of passe-partout.

Evi Hoste & Patricia Lockwood

Vertaalworkshop Engels

Evi Hoste & Patricia Lockwood

Vr. 14 juni, 11:00-13:00 uur - Huiskamer
In deze vertaalworkshop met vertaalster Evi Hoste leren de deelnemers de fijne kneepjes van het vertalen van poëzie van het Engels naar het Nederlands. Je gaat vooraf aan de slag met twee gedichten van de Amerikaanse festivaldichter Patricia Lockwood, bekend van het viraal gegane gedicht Rapejoke en haar boek Priestdaddy. Je vertalingen stuur je vooraf in zodat Hoste het werk kan bespreken aan de hand van haar eigen vertaling. Patricia Lockwood schuift later aan om haar poëzie toe te lichten. 

Koop je kaartje
The Last Poets - Workshop

'Speaking Your Truth'

The Last Poets - Workshop

Vr. 14 juni, 14.00-16:00 uur - Huiskamer
The Last Poets geven een exclusieve workshop voor vijftien gelukkigen. Ter inspiratie van jong, aanstormend talent gaven de grondleggers van hiphop en spoken word al eerder schrijfworkshops op live drums verzorgd door Last Poets’ Baba. Zeker is dat we met deze legendarische dichters dichter bij onze waarheid leren komen.

Koop je kaartje
Ingmar Heytze

Workshop poëzie schrijven

Ingmar Heytze

Za. 15 juni, 10:30-12:30 uur - Huiskamer
In de ochtend van de tweede cursusdag kan je een cursus Poëzie schrijven volgen van niemand minder dan Ingmar Heytze. Na een succesvolle en uitverkochte editie bij de Poetry Academy, komt de Nederlandse dichter en schrijver terug! Tijdens deze workshop leer je wat ervoor nodig is om te komen tot een goed gedicht.

Wil je jouw werk graag voordragen, maar staat bij de gedachte aan een podium het zweet je al op het voorhoofd? Volg dan ook de aansluitende workshop Poetry Performance.

Koop je kaartje
Nisrine Mbarki & Mona Kareem

Vertaalworkshop Arabisch

Nisrine Mbarki & Mona Kareem

Za. 15 juni, 10:30-12:30 uur - Harmoniezaal
Vertaalster Arabisch Nisrine Mbarki brengt je de kneepjes van het vak bij. Vooraf ga je aan de slag met twee festivalgedichten van Mona Kareem: Sterven als standbeeld en Dichter. De eerste anderhalf uur bespreekt Mbarki de ingestuurde vertalingen aan de hand van haar eigen versie. Het laatste half uur voegt Mona Kareem zich bij het gezelschap om vragen te beantwoorden en om over haar poëzie te spreken. 

 

Koop je kaartje
Luc de Rooy & Frank Báez

Vertaalworkshop Spaans

Luc de Rooy & Frank Báez

Za. 15 juni, 13:00-15:00 uur - Harmoniezaal
In de vertaalworkshop Spaans door Luc de Rooy ga je niet aan de slag met een gedicht, maar met een songtekst! Festivaldichter Frank Báez is naast dichter ook muzikant, deelnemers werken dan ook aan de vertaling van zijn song ‘Mi mamá no me bailó’. De vertaling van de tekst staat het eerste anderhalf uur centraal staan, Frank Báez sluit zich bij de groep aan om over zijn poëzie en muziek te vertellen en vragen te beantwoorden. Leuk extraatje: Tijdens de Poetry Night brengt Báez het lied live.

Koop je kaartje
Derek Otte - Workshop

Poetry Performance

Derek Otte - Workshop

Za. 15 juni, 13:00-15:00 uur - Huiskamer
Je hebt een aantal mooie gedichten geschreven en bent klaar voor het podium. Maar hoe doe je dat? Dat leer je tijdens de workshop Poetry Performance met dichter en spoken word artiest Derek Otte. De voormalig stadsdichter van Rotterdam helpt je graag met het zelfvertrouwen en de vaardigheden die je nodig hebt om een onvergetelijke voordracht neer te zetten. Aansluitend staat het OPEN PODIUM op het programma, dus je kan het geleerde direct in praktijk brengen (wel even aanmelden). Durf je het aan om je nieuwe skills direct te testen voor publiek?

Koop je kaartje
The Night Shift - Festival edition

The Writer's Guide (to the Galaxy)

The Night Shift - Festival edition

Za. 15 juni, 20:00-23:00 uur - Huiskamer
In een sleur? Writer’s block? Of begint je schrijfwiel pas na etenstijd te draaien? Kom dan naar The Night Shift van The Writer’s Guide (to the Galaxy), laat je verrassen door alles behalve conventionele schrijfopdrachten en ga zelfstandig of in groepjes aan de slag! Dit alles onder het genot van niet onbelangrijke lekkere snacks, drankjes en goed gezelschap.

Koop je kaartje
Vicky Francken en James Noël

Vertaalworkshop Frans

Vicky Francken en James Noël

Zo. 16 juni, 11:00 - 13:00 - Harmoniezaal
Op deze zondagochtend verzamelen liefhebbers van Franse poëzie en vertalen zich voor een workshop van Vicky Francken. Zij neemt de poëzie van de Haïtiaanse dichter James Noël onder de loep aan de hand van de ingezonden vertalingen van de deelnemers. Tijdens het eerste deel van de workshop bespreken de deelnemers elkaars vertalingen. James Noël schuift aan om prangende vragen over zijn gedichten te beantwoorden. In de middag zal James Noël ook zijn hoofdlezing op het festival geven.

Koop je kaartje
Walking Workshop met stadsdichter Dean Bowen

Poetry on the Block presents:

Walking Workshop met stadsdichter Dean Bowen

Zo. 16 juni, 10:00-12:00 - Entree Jurriaanse zaal

Op de laatste dag van het 50ste Poetry International Festival worden De Grote Poëzieprijs én de C. Buddingh’-prijs uitgereikt. De hoogste tijd om ook de dichter in de festivalgasten naar boven te halen! Geïnspireerd? Ga met stadsdichter Dean Bowen en spoken word artiest Wessel Klootwijk op pad door Rotterdam West. Tijdens deze workshoptour ontdek je talige kunst in de stad en schrijf je zelf een gedicht. 

Koop je kaartje
Met Kila&Babsie

Familieworkshop Woorden temmen

Met Kila&Babsie

Zo. 16 juni - 12:00-13:00 - Jurriaanse podium
Poëzie is toveren met woorden. Daar kunnen prachtige dingen uit ontstaan. Op zondag 16 juni kun je samen met Kila&Babsie (Kila van der Starre en Babette Zijlstra) woorden temmen. Aan de hand van gedichten van Ingmar Heytze en Tjitske Jansen ga je met het hele gezin poëzie lezen, over poëzie nadenken en zelf poëzie schrijven. Neem dus vooral vaders, moeders, zusjes, broertjes en opa's en oma's mee, want jullie gaan samen aan de slag! Uiteindelijk neem je een zelfgeschreven gedicht mee naar huis. Mooi voor boven je bed en... ideaal om papa mee te verrassen op deze Vaderdag.

Koop je kaartje
Ton Naaijkens en Ulrike Almut Sandig

Vertaalworkshop Duits

Ton Naaijkens en Ulrike Almut Sandig

Zo. 16 juni, 13:00-15:00 uur - Harmoniezaal
Ton Naaijkens is poëzievertaler Duits en heeft inmiddels een rijke ervaring in het leiden van vertaalworkshops. vertaalworkshops. Ook dit jaar staat hij weer klaar om zich samen met de deelnemers op Duitse gedichten te storten, ditmaal die van festivaldichter Ulrike Almut Sandig. De eerste anderhalf uur neemt Ton Naaijkens het voortouw, nadien sluit Ulrike aan om haar gedichten toe te lichten.

Koop je kaartje

Welkom bij de Poetry Academy

Poetry Academy is het instituut voor het volgen van poëziecursussen, gestart in september 2017 en onderdeel van Stichting Poetry International. De Poetry Academy verzorgt poëziecursussen, workshops, lezingen en masterclasses voor iedereen. Er wordt zowel gewerkt met vaste dichter-docenten als met verscheidene gerenommeerde gastdocenten, die zowel een cursus kunnen geven als een deel van een cursus of een schrijfworkshop/masterclass kunnen verzorgen.

De organisatie van de Poetry Academy stelt zich ten doel zo veel mogelijk mensen te bereiken die poëzie willen schrijven en/of graag poëzie lezen en mensen te stimuleren om door te gaan met het schrijven en lezen van poëzie. De Poetry Academy is er voor jong en oud, beginneling of gevorderde en omarmt en stimuleert diversiteit. De poëzieliefhebber staat voorop: van vaste vorm tot vrije vorm, van klassieke poëzie tot spoken word, van schrijven op papier tot het voordragen van zelfgeschreven werk.

De docenten

Poetry Academy werkt met vaste dichter-docenten en met wisselende gastdocenten uit Nederland en Vlaanderen.

Peter Swanborn

Docent

Peter Swanborn

Peter Swanborn (1963) is dichter, docent en criticus. Zijn dichtbundels werden genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-prijs. De afgelopen jaren gaf Peter Swanborn poëzieles bij de SKVR (Rotterdam), School der Poëzie (Amsterdam) en Huis van Gedichten (Den Haag). Sinds 1997 is hij literair medewerker van de Volkskrant. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. Met Peter Swanborn kun je je eigen stem in de poëzie ontdekken bij de cursus Beter Dichten.

Myrte Leffring

Docent

Myrte Leffring

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en eigenaar van tekstbureau Wolken van krijt. Haar poëziedebuut Om je schouders hang ik de nachten verscheen in 2015, gevolgd door De tere bloemen van het verstand (2016). Voor poëzietijdschrift Awater is zij werkzaam als bureauredacteur, daarnaast maakt zij deel uit van het organisatieteam van de Turing Gedichtenwedstrijd. Ze heeft ruime ervaring met het geven van schrijfworkshops en -cursussen, onder meer voor SKVR, DOK Delft, diverse musea en in het primair en secundair onderwijs. Myrte Leffring verzorgt de Starterscursus poëzie schrijven.

Cursussen

Cursus

Blijven Schrijven

De korte cursus ‘Blijven Schrijven’ is een vervolg op de Starterscursus poëzie van Myrte Leffring. De cursus is ook geschikt voor deelnemers die de starterscursus niet hebben gevolgd en op zoek zijn naar inspiratie om te komen tot het schrijven van een gedicht. Klik op de link ‘lees meer’.

Start datum: 14 maart 2019
Eind datum: 16 mei 2019
Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy

Lees meer

Cursus

Beter Dichten

In de cursus van Peter Swanborn, ‘Beter Dichten’, ga je verder met het ontwikkelen van je eigen poëtische stem. Voor iedere les krijg je een schrijfopdracht. Tijdens de les bespreken we elkaars werk, we gaan dus niet ter plekke zitten schrijven! Klik op de link ‘lees meer’ voor meer informatie.

Start datum: 5 maart 2019
Eind datum: 25 juni 2019
Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy

 

Lees meer

Cursus

Starterscursus

In de starterscursus poëzie schrijven gaat Myrte Leffring in op vragen als: wat maakt een gedicht tot een gedicht? Hoe vermijd je clichés? Hoe gebruik je stijlfiguren en beeldspraak? Klik op de link ‘lees meer’ voor meer informatie.

Start datum: 7 maart 2019
Eind datum: 20 juni 2019
Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy

Meer

Cursus

De Jaarcursus

De Jaarcursus bestaat uit 10 lessen gedurende 12 maanden, waarbij de groep één keer in de 4 weken bij elkaar komt. De cursus wordt gegeven door gastdocenten uit Nederland en/of Vlaanderen naast de vaste docenten van de Poetry Academy. Klik op de link ‘lees meer’ voor meer informatie.

Start datum: 4 maart 2019
Eind datum: 27 januari 2020
Tijd: 19.30 - 22.00
Locatie: Poetry Academy

Lees meer

Over ons

De organisatie van de Poetry Academy stelt zich ten doel zo veel mogelijk mensen te bereiken die poëzie willen schrijven en/of graag poëzie lezen en mensen te stimuleren om door te gaan met het schrijven en lezen van poëzie. De Poetry Academy is er voor jong en oud, beginneling of gevorderde en omarmt en stimuleert diversiteit. De poëzieliefhebber staat voorop: van vaste vorm tot vrije vorm, van klassieke poëzie tot spoken word, van schrijven op papier tot het voordragen van zelfgeschreven werk.

De organisatie van de Poetry Academy bestaat uit:

Katja Nootenboom | organisatie en financiën
Manal Aziz | organisatie en coördinatie
Myrte Leffring | adviseur en docent
Peter Swanborn | adviseur en docent

Contact

Poetry Academy
Stichting Poetry International
Westersingel 16
3014 GN Rotterdam

+31 (0)10 282 27 77
poetryacademy@poetry.nl