"So I guess utopia exists after all"

"So I guess utopia exists after all. It lives in Rotterdam, speaks at least a dozen languages, and fucking knows how to dance. THANK YOU so much, everybody at 50th Poetry International Festival Rotterdam, for making it happen! This has truly 

been the most diverse, most well-curated, most mind-blowing festival I have ever been to and probably ever will be." 

 – Festivaldichter Lea Schneider (Duitsland)

Net uit! Mona Kareem - 'Femme Ghost / Vrouwelijke Geesten'

Net uit! Mona Kareem - 'Femme Ghost / Vrouwelijke Geesten'

Op weg naar het 50th Poetry International Festival verbleef de Koeweits-Amerikaanse dichter Mona Kareem in mei en juni als Poet-in-residence in Rotterdam. Gedichten die ze in Rotterdam schreef verschijnen nu met ander, meest nog ongepubliceerd werk in de Arabisch-, Nederlands- en Engelstalige bundel Femme Ghosts / Vrouwelijke geesten, een uitgave van Publication Studio. Een van de gedichten is het veelgeprezen 'Lofrede voor toekomsten die komen', dat Kareem tijdens de festivalopening samen met het Metropole Orkest ten gehore bracht. De vertalingen naar het Nederlands zijn van Nisrine Mbarki. 

De bundel kost € 8,- (+ verzendkosten) en is per mail te bestellen bij Poetry International, bij Publication Studio of bij je eigen boekhandel. De residency van Mona Kareem werd ondersteund door het Ludo Pieters Gastschrijver Fonds.

Poetry Academy: nieuwe cursussen vanaf februari

Zet je inspiratie om in betere gedichten of haal meer uit gedichten van anderen met een schrijfcursus of een cursus poëzie lezen van de Poetry Academy. De najaarscursussen zijn inmiddels begonnen, in februari 2020 gaat een nieuwe ronde van start. Je kunt dan kiezen uit de schrijfcursussen Starters, Blijven schrijven en Beter dichten en voor de cursus Poëzie lezen

Eindpresentatie Voorjaar 2019

Eindpresentatie Voorjaar 2019

Eindpresentatie Voorjaar 2019

Eindpresentatie Voorjaar 2019

Eindpresentatie Voorjaar 2019

Eindpresentatie Voorjaar 2019

Archive Tours

Met meer dan 10.000 gedichten van ruim 1.100 dichters in meer dan negentig talen gaat er niets boven een goede gids. Doorkruis het uitgebreide archief van Poetry International met een van de vele Archive Tours. Je vindt tours naar aanleiding van bijzondere uitgaves of van actuele onderwerpen, zoals migratie, politiek, de liefde en nog veel meer.

'Lees!'- Ahmed Aboutaleb

Archive Tour

'Lees!'- Ahmed Aboutaleb

Ter gelegenheid van het 50ste Poetry International Festival koos Burgemeester en poëzieliefhebber Ahmed Aboutaleb vijftig gedichten uit de wereldpoëzie die hem inspireren bij de uitvoering van zijn ambt. De gedichten die hij vond in het rijke festivalarchief van Poetry International beluister je gelezen door de dichters zelf in deze tour. Luister naar gedichten van Ester Naomi Perquin, Nora Gomringer, Rutger Kopland, Roberto Juarroz en vele anderen.

De jubileumuitgave 'Lees!' (Uitgeverij Douane) met alle vijftig gedichten kost € 15,- (+ verzendkosten) en bestel je per mail via reserveren@poetry.nl.

Beluister de tour
Migratie

Archive Tour

Migratie

Migratie, gedwongen of gekozen, is van alle tijden. Van de miljoenen Afrikanen die van huis en haard werden weggerukt en tot slavernij gedwongen in de Nieuwe Wereld tot de vele vluchtelingen uit het Midden Oosten en Noord Afrika als gevolg van oorlogen daar. Het archief van Poetry International bevat er veel gedichten over. Beluister de aangrijpende gedichten van Warsan Shire, Ramsey Nasr, Ilya Kaminsky, Charles Ducal, Charl-Pierre Naudé en John Kinsella.

De tour is samengesteld door Lisa Katz, editor van het Israëlische domein en vervangend central editor van P! Archives.

Naar de gedichten
Dichters uit de kast

Archive Tour

Dichters uit de kast

Toen en toekomst ineen. Deze futuristische boekenkast, een 3DPrint ontworpen door Bastiaan de Nennie (Phygital) en uitgevoerd door 3D-Robotprinting (Jasper Menger), bevat vijftig verrassende festivalvoordrachten uit vijftig jaar Poetry International Festival. Van Adonis tot Anne Carson, Charles Simic, Antjie Krog en Danez Smith, Remco Campert, Joseph Brodsky, Jules Deelder, Pablo Neruda en Raúl Zurita. Met deze audiogedichten kun je even vooruit.

Poetry International zoekt overigens een fijne plek voor de kast. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@poetry.nl.

Beluister de tour

De mooiste gedichten van de wereld

"Een magnifieke, zeer fraai vormgegeven bloemlezing die enkel doet verlangen naar meer." - Tzum

Ter gelegenheid van het gouden Poetry International Festival doken vijftig Nederlandse en Vlaamse dichters in het archief van Poetry International op zoek naar de mooiste gedichten voor deze bijzondere jubileumuitgave (Uitgeverij Podium). In de filmpjes hieronder vertellen Thomas Möhlmann, Tsead Bruinja, Els Moors en Anneke Brassinga over hun mooiste gedichten. Deze feestbundel is per mail te bestellen via reserveren(@)poetry.nl (€ 22,50 + verzendkosten). De video's zijn gemaakt door Lars Meijer. 

De oude dames, van Laurence Vielle

Tsead Bruinja kiest

De oude dames, van Laurence Vielle

Naar de video
De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Anneke Brassinga kiest

De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Naar de video
Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Thomas Möhlmann kiest

Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Naar de video
Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Els Moors kiest

Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Naar de video

Poetry International Nieuws

Inez Boogaarts nieuwe directeur

Inez Boogaarts nieuwe directeur

6 juni 2019 - foto © Tina Umlauf

Inez Boogaarts wordt vanaf 1 oktober de nieuwe directeur van Poetry International. Boogaarts is een ervaren bestuurder met ruime ervaring in stedelijke, landelijke en internationale netwerken, in zowel de cultuurpraktijk als politiek-bestuurlijke context. Boogaarts is nu directeur-bestuurder van de Zukunftsakademie NRW in Bochum, het centrum voor culturele diversiteit en cultuureducatie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Eerder was ze werkzaam als directeur van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, cultureel attaché op het Nederlandse consulaat in Düsseldorf en directeur van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten, de voorloper van Dutch Culture.

Boogaarts: “Het is een grote eer om dit mooie en onweerstaanbare festival met zo´n levendige geschiedenis van uiteenlopende ervaringen verder te mogen ontwikkelen. Het is internationaal en stedelijk tegelijkertijd, het is toonaangevend en steeds weer vernieuwend, het is spannend en ook ingetogen. Ik verheug me om samen met het team, dichters, vertalers, samenwerkingspartners en publiek een bijdrage te leveren aan de verdere bloei van het festival.”

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

16 september 2019 - foto © Hielke Grootendorst

Een dag na zijn afscheid als directeur van Poetry International ontving scheidend directeur Bas Kwakman bij de opening van het culturele seizoen in de Kunthal Rotterdam uit handen van Wethouder Said Kasmi de Rotterdamse Cultuurpenning. Kwakman krijgt de Cultuurpenning 2019 voor zijn grote bijdrage aan de internationale positionering van Rotterdam als poëziestad en de vergroting van de belangstelling voor poëzie in Rotterdam en daarbuiten. “Met zijn inzet heeft Bas Kwakman een voor Nederland – en het buitenland – uniek festival van het hoogste niveau weten neer te zetten. Dat maakt Rotterdam tot hoofdstad in de wereld van de poëzie,” aldus de commissie.

De Doro Siepelprijs ging naar het HiphopHuis en Aruna Vermeulen. De jury schrijft: “Van meet af aan is ‘inclusie’ het kernwoord geweest voor het HipHopHuis, dat tegen de stroom in roeide en zeker in het begin een fors gevecht moest voeren tegen de gevestigde opinies en orde.”


Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Algemeen nut beogende instelling