"ik kende dat gevoel maar ik had er zelf geen woorden voor"

- Gerrit Kouwenaar

Sinds 1988 wereldpoëzie op de Rotterdamse vuilniswagens

Uitgelicht!

Start je cursus in februari of maart

Poetry Academy

Start je cursus in februari of maart

Zet je inspiratie om in betere gedichten of haal meer uit gedichten van anderen met een schrijfcursus of een cursus Poëzie Lezen van de Poetry Academy. "Zoveel geleerd in korte tijd." Kies je cursus en start in februari of maart.
Foto © Hielke Grootendorst

Naar Poetry Academy
5.000 euro voor Terras

Radna Fabias deelt Grote Poëzieprijs

5.000 euro voor Terras

Radna Fabias, die op 16 juni jl. tijdens het 50ste Poetry International Festival De Grote Poëzieprijs 2019 kreeg voor haar poëziedebuut 'Habitus' (Arbeiderspers), schenkt € 5.000,- van de € 25.000,- grote prijs aan Tijdschrift Terras.  

Foto © Hielke Grootendorst

Meer lezen
Doe mee met Louder Than a Bomb

Poëzie en spoken word op school

Doe mee met Louder Than a Bomb

Een actieve en inspirerende kennismaking met poëzie en spoken word voor scholieren uit het derde of vierde leerjaar. Plan een workshop in tussen maart en juni, en doe mee met de finale op het Poetry International Festival 2020. 
Foto © Hielke Grootendorst

Naar Louder Than a Bomb!
Interview winnaar C. Buddingh'-prijs 2019

Roberta Petzoldt in Meander

Interview winnaar C. Buddingh'-prijs 2019

Roberta Petzoldt won dit jaar tijdens het Poetry International Festival de C. Buddingh'-prijs voor haar bundel 'Vruchtwatervuurlinie'. Marten Janse van Meander zocht haar op voor een interview. “Poëzie werd voor mij een manier om in een parallelle werkelijkheid te stappen en daarin te kunnen leven.” 
Foto © Hielke Grootendorst

Naar het interview

Jules Deelder (24 november 1944 - 19 december 2019)

Jules Deelder - 'Ons gaan is een komen'

Vandaag, 19 december 2019, is Jules Deelder overleden. Jules, iconisch in vele opzichten; als dichter van de directheid, die met humor en onverbeterlijk taalplezier in maar een paar woorden to the point kwam, het leven bezingend, kapsones bestrijdend. Als dichter van stijl, met niet te evenaren swing en spitsvondigheid. En al bij het legendarische Poëzie in Carré in 1966 bleek zijn kwaliteit als performer pur sang, een kwaliteit die hij zijn hele leven heeft laten zien.

Jules' dood is een klap voor Rotterdam, voor Nederland, voor de poëzie. Generaties dichters en performers weten dat ze op de schouders staan van deze bijzondere dichter. Ook voor Poetry International betekent zijn dood een groot verlies. Dankbaar zijn we, dat we Jules bij het afgelopen 50ste Poetry International Festival in juni van dit jaar, voor de elfde keer, en in volle glorie, en met zijn onmiskenbare energie op het podium konden brengen, zoals je hierboven kunt zien. Een altijd menselijke dichter die uiteindelijk ook het lot van ieder mens moest ondergaan.

Rust zacht, mooie, dwarse, lieve Jules!

Lotgenoten,

Ons gaan is een komen
Ons komen een gaan

De zin van het leven
is dat we vergaan

De wereld van iedereen
Niemand de baas

Het heden is eeuwig
Alles is waar

God of Jehova
Allah Jahweh

De één is de ander
De ander de één

Ontsteekt uw geweten
Kijkt om u heen

Het lot dat we delen
laat niemand alleen

 

(Jules Deelder, uit Ruisch, De Bezige Bij, 2011)

Femme Ghosts / Vrouwelijke geesten

Femme Ghosts / Vrouwelijke geesten

Gedichten van Poet in Residence Mona Kareem in drie talen 

Op weg naar het 50th Poetry International Festival verbleef de Koeweits-Amerikaanse dichter Mona Kareem in mei en juni als Poet-in-residence in Rotterdam. Gedichten die ze in Rotterdam schreef verschijnen nu met ander, meest nog ongepubliceerd werk in de Arabisch-, Nederlands- en Engelstalige bundel Femme Ghosts / Vrouwelijke geesten, een uitgave van Publication Studio. Een van de gedichten is het veelgeprezen 'Lofrede voor toekomsten die komen', dat Kareem tijdens de festivalopening samen met het Metropole Orkest ten gehore bracht. De vertalingen naar het Nederlands zijn van Nisrine Mbarki. 

De bundel kost € 8,- (+ verzendkosten) en is per mail te bestellen bij Poetry International, bij Publication Studio of bij je eigen boekhandel. De residency van Mona Kareem werd ondersteund door het Ludo Pieters Gastschrijver Fonds.

Archive Tours

Met meer dan 10.000 gedichten van ruim 1.100 dichters in meer dan negentig talen gaat er niets boven een goede gids. Doorkruis het uitgebreide archief van Poetry International met een van de vele Archive Tours. Je vindt tours naar aanleiding van bijzondere uitgaves of van actuele onderwerpen, zoals migratie, politiek, de liefde en nog veel meer.

'Lees!'- Ahmed Aboutaleb

Archive Tour

'Lees!'- Ahmed Aboutaleb

Ter gelegenheid van het 50ste Poetry International Festival koos Burgemeester en poëzieliefhebber Ahmed Aboutaleb vijftig gedichten uit de wereldpoëzie die hem inspireren bij de uitvoering van zijn ambt. De gedichten die hij vond in het rijke festivalarchief van Poetry International beluister je gelezen door de dichters zelf in deze tour. Luister naar gedichten van Ester Naomi Perquin, Nora Gomringer, Rutger Kopland, Roberto Juarroz en vele anderen.

De jubileumuitgave 'Lees!' (Uitgeverij Douane) met alle vijftig gedichten kost € 15,- (+ verzendkosten) en bestel je per mail via reserveren@poetry.nl.

Beluister de tour
Migratie

Archive Tour

Migratie

Migratie, gedwongen of gekozen, is van alle tijden. Van de miljoenen Afrikanen die van huis en haard werden weggerukt en tot slavernij gedwongen in de Nieuwe Wereld tot de vele vluchtelingen uit het Midden Oosten en Noord Afrika als gevolg van oorlogen daar. Het archief van Poetry International bevat er veel gedichten over. Beluister de aangrijpende gedichten van Warsan Shire, Ramsey Nasr, Ilya Kaminsky, Charles Ducal, Charl-Pierre Naudé en John Kinsella.

De tour is samengesteld door Lisa Katz, editor van het Israëlische domein en vervangend central editor van P! Archives.

Naar de gedichten
Dichters uit de kast

Archive Tour

Dichters uit de kast

Toen en toekomst ineen. Deze futuristische boekenkast, een 3DPrint ontworpen door Bastiaan de Nennie (Phygital) en uitgevoerd door 3D-Robotprinting (Jasper Menger), bevat vijftig verrassende festivalvoordrachten uit vijftig jaar Poetry International Festival. Van Adonis tot Anne Carson, Charles Simic, Antjie Krog en Danez Smith, Remco Campert, Joseph Brodsky, Jules Deelder, Pablo Neruda en Raúl Zurita. Met deze audiogedichten kun je even vooruit.

Poetry International zoekt overigens een fijne plek voor de kast. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@poetry.nl.

Beluister de tour

De mooiste gedichten van de wereld

"Een magnifieke, zeer fraai vormgegeven bloemlezing die enkel doet verlangen naar meer." - Tzum

Ter gelegenheid van het gouden Poetry International Festival doken vijftig Nederlandse en Vlaamse dichters in het archief van Poetry International op zoek naar de mooiste gedichten voor deze bijzondere jubileumuitgave (Uitgeverij Podium). In de filmpjes hieronder vertellen Thomas Möhlmann, Tsead Bruinja, Els Moors en Anneke Brassinga over hun mooiste gedichten. Deze feestbundel is per mail te bestellen via reserveren(@)poetry.nl (€ 22,50 + verzendkosten). De video's zijn gemaakt door Lars Meijer. 

De oude dames, van Laurence Vielle

Tsead Bruinja kiest

De oude dames, van Laurence Vielle

Naar de video
De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Anneke Brassinga kiest

De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Naar de video
Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Thomas Möhlmann kiest

Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Naar de video
Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Els Moors kiest

Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Naar de video

Poetry International Nieuws

Radna Fabias schenkt € 5.000 aan Tijdschrift Terras

Radna Fabias schenkt € 5.000 aan Tijdschrift Terras

Op het 50ste Poetry International Festival won Radna Fabias na de C. Buddingh'-prijs en de Awater Poëzieprijs met haar debuut 'Habitus' ook De Grote Poëzieprijs 2019. De € 25.000 prijzengeld bestaat uit € 20.000 die direct ten goede komt aan de winnende auteur, die nog eens € 5.000,- mag toekennen aan een project ter stimulering van de Nederlandstalige poëzie. Radna Fabias heeft literair Tijdschrift Terras als de gelukkige ontvanger van dit mooie bedrag aangewezen. 

Tijdschrift Terras is een hedendaags tijdschrift voor internationale literatuur dat opereert in het voetspoor van het roemruchte tijdschrift Raster. Gemaakt door dichters, schrijvers en vertalers met een internationaal netwerk fungeert het als platform voor vertaalde literatuur. 

Radna Fabias: ‘Mijn donatie gaat naar Terras vanwege het Raster-archief: het is nuttig en interessant om te lezen hoeveel er door de jaren heen veranderd is in het literaire veld en hoe onveranderlijk en hardnekkig sommige zaken in datzelfde veld zijn. Maar ook vanwege de nieuwsgierigheid waarmee Terras op zoek gaat naar wat er buiten de landsgrenzen geschreven wordt en al het werk dat in het vertalen van dat werk wordt gestoken, zodat het ook toegankelijk wordt voor de Nederlandstalige lezer. De veelstemmige themanummers die daaruit voortkomen zijn verrukkelijk. Terras lijkt lezers steeds opnieuw eraan te willen herinneren dat het literaire veld groter is dan Nederland. Ik mag dat wel.’

De nominaties voor De Grote Poëzieprijs 2020 worden op 5 februari a.s., de laatste dag van de Poëzieweek, bekendgemaakt. 

Foto © Zelda Bonnet

Fotchind en Piters nieuw in bestuur Poetry International

Fotchind en Piters nieuw in bestuur Poetry International

Babeth Fotchind en Miriam Piters versterken met ingang van 15 januari a.s. het bestuur van Poetry International. Poetry International verwelkomt met hun aantreden twee vrouwen die weten wat er speelt op het gebied van (podium)poëzie, cultuurbeleid, educatie en talentontwikkeling en zijn ingebed in (inter)nationale en Rotterdamse netwerken. Poetry International verheugt zich op de inbreng van Fotchind en Piters in de toekomstige koers. Met hun toetreding tot het bestuur - en die van Mireille Pondman (april 2019) als secretaris en penningmeester - is het Poetry-bestuur compleet. 

Babeth Fonchie Fotchind (1993) is als juridisch adviseur verbonden aan het Ministerie van OCW. Zij werkte onder meer voor de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties en de Europese Unie. Zij is huisdichter voor online feministisch magazine Lilith Mag. Als bestuurslid van Poetry International legt Fotchind zich toe op de (internationale) letteren.

Miriam Piters (1972) is voltijds docent Nederlands op het Rotterdamse Montessori Lyceum. Piters was onder meer betrokken bij de ANV Debutantenprijs en het Beste Boek voor Jongeren. Voor literatuurweblog Tzum schrijft ze recensies. Als bestuurslid van Poetry International zal ze zich richten op jongerencultuur. 

Het bestuur van Poetry International zal per 15 januari 2020 bestaan uit Siebe Weide (voorzitter)Mireille Pondman (secretaris en penningmeester), Hans Bousie, Babeth Fotchind, Martin de Haan en Miriam Piters. 

Foto: Babeth Fotchind (links) en Miriam Piters (© Han Zuyderwijk)

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

16 september 2019 - foto © Hielke Grootendorst

Een dag na zijn afscheid als directeur van Poetry International ontving scheidend directeur Bas Kwakman bij de opening van het culturele seizoen in de Kunthal Rotterdam uit handen van Wethouder Said Kasmi de Rotterdamse Cultuurpenning. Kwakman krijgt de Cultuurpenning 2019 voor zijn grote bijdrage aan de internationale positionering van Rotterdam als poëziestad en de vergroting van de belangstelling voor poëzie in Rotterdam en daarbuiten. “Met zijn inzet heeft Bas Kwakman een voor Nederland – en het buitenland – uniek festival van het hoogste niveau weten neer te zetten. Dat maakt Rotterdam tot hoofdstad in de wereld van de poëzie,” aldus de commissie.

De Doro Siepelprijs ging naar het HiphopHuis en Aruna Vermeulen. De jury schrijft: “Van meet af aan is ‘inclusie’ het kernwoord geweest voor het HipHopHuis, dat tegen de stroom in roeide en zeker in het begin een fors gevecht moest voeren tegen de gevestigde opinies en orde.”

Foto © Hielke Grootendorst


Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Algemeen nut beogende instelling