uitstel postponed

What You Will Hear Is True

Poetry International heeft begin april besloten om het Poetry International Festival 2020 – eind juni in de Doelen – uit te stellen. Maar we zitten natuurlijk niet stil. We zijn bij allerlei samenwerkingsinitiatieven betrokken en gaan verder met verschillende eigen projecten. Kijk maar eens onder Uitgelicht, Festival of C. Buddingh'-prijs. 

Om verspreiding van het Coronavirus te helpen beteugelen, werken de medewerkers van Poetry International tot nader order thuis. Zij zijn per e-mail bereikbaar via de contactpagina

Uitgelicht!

Nominaties C. Buddingh'-prijs 2020

Poëziedebuut van het jaar

Nominaties C. Buddingh'-prijs 2020

Jérôme Gommers, Jens Meijen, Iduna Paalman en Laurine Verweijen schreven volgens de jury van de C. Buddingh'-prijs 2020 de beste Nederlandstalige poëziedebuten van het afgelopen jaar en zijn genomineerd voor de 33ste C. Buddingh'-prijs. Van harte gefeliciteerd! De juryleden Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens kozen deze vier kanshebbers uit een recordaantal van dertig ingezonden debuten.

Lees meer!
Lees mee!

C. Buddingh' Online LeesClub

Lees mee!

De C. Buddingh’-prijs bekroont jaarlijks de opvallendste talenten onder debuterende dichters. Met de C. Buddingh’ Online LeesClub biedt Poetry International liefhebbers voor het eerst de uitgelezen kans om diepgaand kennis te maken met het werk van deze bijzondere nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. De sessies vinden plaats op donderdag 4, 11, 18 en 25 juni, van 19:30 - 21:00 uur. Dichter, criticus en schrijfdocent Peter Swanborn leidt de sessies. Max. 10 personen, de kosten bedragen € 75,- voor de serie. 

Koop je ticket
De ingehouden stilte - Archive Tour

Wachten in lockdown

De ingehouden stilte - Archive Tour

We brengen vele uren wachtend door, vaak met een doel. Maar waarop wachten we tijdens de lockdown? Tot alles weer normaal is, het virus de wereld uit, de anderhalvemeter- weer een anderhalve millimetersamenleving? Maak een reis door de stilte in 22 gedichten. 

Naar de tour
New Dutch Writing

Roberta Petzoldt

New Dutch Writing

'Het vruchtwater drijft vol plastic. Wetenschappers/ proberen gebeden in formules te vangen. Kunstenaars/ zoeken de muze met een rekenmachine./ Gelovigen vervangen het recht van de mens/ met het recht van de vroomste. Politici kopen hun stemmen/ en betalen met kinderen'
Foto: Roberta Petzoldt 

Bio en gedichten
New Dutch Writing

Vicky Francken

New Dutch Writing

'Proost. Nu je geen armband meer draagt/ moet ik je na al die tijd toch vragen// om legitimatie. Toon het document/ dat zegt hoe lang je al mens// bent. Zoveel foto’s van je/ gemaakt en nu mag je gaan.// Wees blij.'

Foto: Vicky Francken © Merlijn Doomernik

Bio en gedichten
New Dutch Writing

Gerda Blees

New Dutch Writing

'En ik vraag je / of wij maar gewoon een toevallige verzameling / zijn van moertjes en boutjes in de hand van iemand die / misschien wel nooit van plan was om een werkend apparaat / van ons te maken.' 
Foto: Gerda Blees © FotoBuffel

Bio en gedichten
Dichter aan de lijn

Belletje van Jaap Robben?

Dichter aan de lijn

Dichter Jaap Robben startte samen met VPRO Mondo en Poetry International het project ‘Dichter aan de Lijn’. Het idee is simpel: Jaap of een van de vele andere dichters belt je op om je te trakteren op een fijn gedicht. Naast Jaap Robben kun je inmiddels ook zomaar Iduna Paalman, Ellen Deckwitz, Neske Beks, Ingmar Heytze, Elfie Tromp, Vrouwkje Tuinman, Ted van Lieshout, Edward van de Vendel, Tsead Bruinja , Paul BogaertAnneke BrassingaMaria Barnas, Roberta PetzoldtAlfred Schaffer, Gershwin Bonevacia, Asha Karami of Hannah van Binsbergen aan de lijn krijgen. 

Naar de filmpjes
Festival of Hope

verlengd tot juni

Festival of Hope

Poetry International is trots partner van het eerste wereldwijd samengestelde online poëziefestival ooit. Festival of Hope biedt poëzie en gesprek over hoop, toekomst en kansen NU, met dichters van over de hele wereld. Op uitnodiging van Europees poëzienetwerk Versopolis brachten poëziefestivals en -organisaties wereldwijd - waaronder Poetry International - in no-time een enorme hoeveelheid poëzie in de vorm van lezingen, gesprek en films samen. Zoveel zelfs dat er genoeg materiaal tot in juni! Festival of Hope wordt dus verlengd!

Meer info en kijken

De mooiste gedichten en tips in je mail?

Schrijf je in voor Poetry International Nieuws

Inschrijven

Poetry International Nieuws

Schrijfopdracht jonge Rotterdamse dichters

Schrijfopdracht jonge Rotterdamse dichters

Op uitnodiging van Stichting Droom en Daad nodigt Poetry International vijf jonge Rotterdamse dichters uit om een gedicht te schrijven over hun beleving van de stad ten tijde van de lockdown. Droom en Daad nodigde al vijf Rotterdamse jonge fotografen uit om de stad in deze tijd te verbeelden. De beelden en gedichten zullen worden samengebracht in een uitgave over deze opmerkelijke periode. 

Met deze opdrachten ondersteunt Droom en Daad jonge makers in de stad. De fotografen Khalid Amakran, Loes van Duijvendijk, Willem de Kam, Geisje van der Linden en Marwan Magroun zijn inmiddels aan de slag, de namen van de dichters vind je binnenkort op deze site.
Foto © Loes van Duijvendijk 

Babs Gons en Mirte Hartland

De Doelen Lunchbreak

Babs Gons en Mirte Hartland

Op 6 mei jl. traden spoken word artiest Babs Gons en singer-songdichter Mirte Hartland op in de serie Lunchbreakconcerten van de Doelen. Playlist: 1. Dat je liefhebt 2. Koppel me los 3. Soulfood 4. We huizen 5. De ochtend erna 6. Precies Goed. We hebben ervan genoten. Het optreden is terug te kijken via de link. 
Foto © Maarten Laupman

Naar het optreden
start 4 juni

C. Buddingh' Online Leesclub

start 4 juni

Sinds 1988 bekroont Poetry International het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar met de C. Buddingh'-prijs. De jury nomineerde de debuutbundels van Jérôme Gommers, Jens Meijen, Iduna Paalman en Laurine Verweijen voor de C. Buddingh'-prijs 2020, die op 26 juni a.s. wordt uitgereikt. Duik met de C. Buddingh’ Online LeesClub in de vier meest opvallende debuten van het jaar en bespreek samen met dichter en schrijfdocent Peter Swanborn elke donderdag in juni gedichten van de meest talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie.

Wanneer: 4, 11, 18 en 25 juni, 19:30-21:00 uur
Max. 10 deelnemers - Kosten € 75,-

Doe mee

Poëzie in dagen van Corona - Poetry Archives!

Met meer dan 10.000 gedichten in meer dan negentig talen ,vertaald naar het Engels en vaak ook het Nederlands, ben je op Poetry Archives voorlopig nog niet uitgelezen. Doorkruis de uitgebreide gedichtenverzameling van Poetry International met een van de Archive Tours, bijvoorbeeld de favoriete gedichten van Ahmed Aboutaleb, of kies voor dichters en gedichten uit een bepaald land, voor een favoriete festivaleditie of gedichten in een specifieke taal of als audio of video.

Dagelijkse troost

Archive Tour

Dagelijkse troost

Naar de tour
New Dutch Poems

Archive Tour

New Dutch Poems

Naar de gedichten
Ahmed Aboutaleb

Archive Tour

Ahmed Aboutaleb

Beluister de tour
Sinds 1988 wereldpoëzie op de Rotterdamse vuilniswagens

De mooiste gedichten van de wereld

"Een magnifieke, zeer fraai vormgegeven bloemlezing die enkel doet verlangen naar meer." - Tzum

Ter gelegenheid van het gouden Poetry International Festival doken vijftig Nederlandse en Vlaamse dichters in het archief van Poetry International op zoek naar de mooiste gedichten voor deze bijzondere jubileumuitgave (Uitgeverij Podium). In de filmpjes hieronder vertellen Thomas Möhlmann, Tsead Bruinja, Els Moors en Anneke Brassinga over hun mooiste gedichten. Deze feestbundel is per mail te bestellen via reserveren(@)poetry.nl (€ 22,50 + verzendkosten). De video's zijn gemaakt door Lars Meijer. 

De oude dames, van Laurence Vielle

Tsead Bruinja kiest

De oude dames, van Laurence Vielle

Naar de video
De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Anneke Brassinga kiest

De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Naar de video
Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Thomas Möhlmann kiest

Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Naar de video
Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Els Moors kiest

Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Naar de video

Jules Deelder (24 november 1944 - 19 december 2019)


Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Algemeen nut beogende instelling