uitstel postponed

What You Will Hear Is True

Met pijn in het hart heeft Poetry International besloten dat het Poetry International Festival 2020 - van 25 t/m 28 juni a.s. in de Doelen - wordt uitgesteld. We keken er enorm naar uit! Onder het motto What You Will Hear Is True zouden we er samen met dichters, vertalers, muzikanten, vrijwilligers, partners en publiek een onvergetelijk 51ste festival van maken, geheel in lijn met de zo succesvolle jubileumeditie van 2019. Onder de omstandigheden van de corona-crisis en de noodzakelijke maar beperkende maatregelen in binnen- en buitenland, blijkt het echter onmogelijk om voor eind juni een volwaardig festival voor te bereiden.

"The future is an eye that I don’t dare look into"

Om verspreiding van het Coronavirus te helpen beteugelen, werken de medewerkers van Poetry International t/m 1 juni a.s. thuis. Zij zijn per e-mail bereikbaar via de contactpagina. Medewerkers zijn niet telefonisch bereikbaar via het kantoornummer.

De cursusavonden van de Poetry Academy gaan online door, avonden die tot dit moment vervielen worden ingehaald. De workshops van Louder Than a Bomb komen t/m 1 juni te vervallen.Uitgelicht!

Alledaagse troost - gedichten

Pandemie en poëzie

Alledaagse troost - gedichten

Van de kleine en grote troost die het alledaagse ook in deze ontregelende tijden in zich draagt, koos Poetry International uit haar online poëziecollectie troostende gedichten voor elk moment van deze onwerkelijke dagen.

Naar de tour
Verkouden

Nyk de Vries - Dichter fan Fryslân

Verkouden

"Door zijn gekuch mag hij niet naar buiten./ Voor oudere mensen kan dat gevaarlijk zijn,/ heeft z'n moeder gezegd. Bijna al z'n strips las/ hij al twee keer. Drie weken zonder school/ is toch wel lang."

Naar het gedicht
Tsead Bruinja - Dichter des Vaderlands

Grachtengordelgedicht met duur eten

Tsead Bruinja - Dichter des Vaderlands

"in de halflege tram naar huis gaat het door je heen/ het heeft mij goed te pakken/ dit wikken en dit wegen// maar nog niet stevig genoeg"

Naar het gedicht
Gershwin Bonevacia - Stadsdichter van Amsterdam

De scholen zijn dicht

Gershwin Bonevacia - Stadsdichter van Amsterdam

"Dat een zondagmiddag een hele week kan duren,/ maar dat toch elke seconde telt./ Dat we kwetsbaar zijn,/ dat dat ons sterk maakt./ Dat hulpverleners eigenlijk superhelden zijn."

Naar het gedicht

Poetry Academy

Cursussen gaan online door

De cursusavonden van de Poetry Academy zullen zoveel mogelijk online worden gegeven. Er zijn nog een paar plekken voor de korte cursus Blijven SchrijvenPoëzie Lezen is helaas wel afgelast. 

Meer info

De eerste dichters, early bird? Mis niks!

Schrijf je in voor Poetry International Nieuws.

Inschrijven
New Dutch Writing

Simone Atangana Bekono

New Dutch Writing

"Want elke vorm van zelfhaat is complex en individueel/ alle zwarte mensen bestaan niet/ alle zwarte mensen is een combinatie van woorden/ die bij je tanden begint en zich als rekbare latex/ langzaam over je lichaam trekt"
Foto: Simone Atangana Bekono © Mascha Bakker

Bio en gedichten
Harry Josephine Giles

Poetry Archives

Harry Josephine Giles

Het werk van de Engelse schrijver en perfromer Harry Josephine Giles laat zich karakteriseren door a serious approach to play and a radical engagement with politics, ocuuring in the crunchy places where performance and politics get muddled up.
Foto © Rich Dyson

Bio en gedichten
30 ingezonden debuten

C. Buddingh'-prijs 2020

30 ingezonden debuten

De jury van de C. Buddingh'-prijs - Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens - mag zich buigen over 30 ingezonden debuutbundels. Medio april 2020 maken we de vier genomineerden bekend.

Foto: Roberta Petzoldt © Hielke Grootendorst

Jury en inzendingen
Vrijwilligers gezocht

Poetry International

Vrijwilligers gezocht

Meer info

Poëzie in dagen van Corona - Poetry Archives!

Met meer dan 10.000 gedichten in meer dan negentig talen ,vertaald naar het Engels en vaak ook het Nederlands, ben je op Poetry Archives voorlopig nog niet uitgelezen. Doorkruis de uitgebreide gedichtenverzameling van Poetry International met een van de Archive Tours, bijvoorbeeld de favoriete gedichten van Ahmed Aboutaleb, of kies voor dichters en gedichten uit een bepaald land, voor een favoriete festivaleditie of gedichten in een specifieke taal of als audio of video.

New Dutch Poems

Archive Tour

New Dutch Poems

Deze Guided Tour neemt je mee langs negen jonge stemmen uit de Nederlandse poëzie, en een oude. Als de jonge stemmen iets gemeen hebben is het 'zelfbewustzijn', van het eigen lichaam, van gender en afkomst, en een onderzoekende kijk op het leven. In veel gevallen kun je ook kiezen voor audio, een voordracht van het gedicht door de dichter zelf. Alle gedichten zijn vertaald naar het Engels, dus schroom niet om vrienden van over de grens te tippen! Geniet van Simone Atangana Bekono, Roelof ten Napel, Radna Fabias, Kira Wuck, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Frank Keizer, Lieke Marsman, Maartje Smits en Jules Deelder. 

Naar de gedichten
Ahmed Aboutaleb

Archive Tour

Ahmed Aboutaleb

Ter gelegenheid van het 50ste Poetry International Festival koos Burgemeester en poëzieliefhebber Ahmed Aboutaleb vijftig gedichten uit de wereldpoëzie die hem inspireren bij de uitvoering van zijn ambt. De gedichten die hij daarvoor vond op Poetry INternational Archves beluister je gelezen door de dichters zelf in deze tour. Luister naar gedichten van Ester Naomi Perquin, Nora Gomringer, Rutger Kopland, Roberto Juarroz en vele anderen. De jubileumuitgave 'Lees!' (Uitgeverij Douane) met alle vijftig gedichten kost € 15,- (+ verzendkosten) en bestel je per mail via reserveren@poetry.nl.

Beluister de tour
Dichters uit de kast

Archive Tour

Dichters uit de kast

Toen en toekomst ineen. Deze futuristische boekenkast, een 3DPrint ontworpen door Bastiaan de Nennie (Phygital) en uitgevoerd door 3D-Robotprinting (Jasper Menger), bevat vijftig verrassende festivalvoordrachten uit vijftig jaar Poetry International Festival. Van Adonis tot Anne Carson, Charles Simic, Antjie Krog en Danez Smith, Remco Campert, Joseph Brodsky, Jules Deelder, Pablo Neruda en Raúl Zurita. 

Poetry International zoekt overigens een fijne plek voor de kast. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@poetry.nl.

Beluister de tour
Sinds 1988 wereldpoëzie op de Rotterdamse vuilniswagens

De mooiste gedichten van de wereld

"Een magnifieke, zeer fraai vormgegeven bloemlezing die enkel doet verlangen naar meer." - Tzum

Ter gelegenheid van het gouden Poetry International Festival doken vijftig Nederlandse en Vlaamse dichters in het archief van Poetry International op zoek naar de mooiste gedichten voor deze bijzondere jubileumuitgave (Uitgeverij Podium). In de filmpjes hieronder vertellen Thomas Möhlmann, Tsead Bruinja, Els Moors en Anneke Brassinga over hun mooiste gedichten. Deze feestbundel is per mail te bestellen via reserveren(@)poetry.nl (€ 22,50 + verzendkosten). De video's zijn gemaakt door Lars Meijer. 

De oude dames, van Laurence Vielle

Tsead Bruinja kiest

De oude dames, van Laurence Vielle

Naar de video
De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Anneke Brassinga kiest

De Maan van Shiraz, van Abdul Wahãb al-Bayãti

Naar de video
Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Thomas Möhlmann kiest

Uiteindelijk, van Boris Ryzji

Naar de video
Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Els Moors kiest

Chinese keuken, van Serhij Zhadan

Naar de video

Jules Deelder (24 november 1944 - 19 december 2019)

Jules Deelder - 'Ons gaan is een komen'

Vandaag, 19 december 2019, is Jules Deelder overleden. Jules, iconisch in vele opzichten; als dichter van de directheid, die met humor en onverbeterlijk taalplezier in maar een paar woorden to the point kwam, het leven bezingend, kapsones bestrijdend. Als dichter van stijl, met niet te evenaren swing en spitsvondigheid. En al bij het legendarische Poëzie in Carré in 1966 bleek zijn kwaliteit als performer pur sang, een kwaliteit die hij zijn hele leven heeft laten zien.

Jules' dood is een klap voor Rotterdam, voor Nederland, voor de poëzie. Generaties dichters en performers weten dat ze op de schouders staan van deze bijzondere dichter. Ook voor Poetry International betekent zijn dood een groot verlies. Dankbaar zijn we, dat we Jules bij het afgelopen 50ste Poetry International Festival in juni van dit jaar, voor de elfde keer, en in volle glorie, en met zijn onmiskenbare energie op het podium konden brengen, zoals je hierboven kunt zien. Een altijd menselijke dichter die uiteindelijk ook het lot van ieder mens moest ondergaan.

Rust zacht, mooie, dwarse, lieve Jules!

Lotgenoten,

Ons gaan is een komen
Ons komen een gaan

De zin van het leven
is dat we vergaan

De wereld van iedereen
Niemand de baas

Het heden is eeuwig
Alles is waar

God of Jehova
Allah Jahweh

De één is de ander
De ander de één

Ontsteekt uw geweten
Kijkt om u heen

Het lot dat we delen
laat niemand alleen

 

(Jules Deelder, uit Ruisch, De Bezige Bij, 2011)

Poetry International Nieuws

De jury van de C. Buddingh'-prijs 2020

De jury van de C. Buddingh'-prijs 2020

Tijdens het 51ste Poetry International Festival in juni van dit jaar reikt Poetry International voor de 33ste keer de C. Buddingh-'prijs uit aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Met veel plezier stellen we je voor aan de drie juryleden: Ernestine Comvalius is directeur van het Bijlmer Parktheater en begeleidt jonge kunstenaars met een bi-culturele achtergrond 'Van talent naar beroep', Lies Van Gasse is dichter en tekenaar, Dieuwertje Mertens is poëzierecensent voor o.a. het Parool. 

De jury buigt zich inmiddels over dertig ingezonden poëziedebuten verschenen tussen 28 februari 2019 en 1 maart j.l. Medio april maakt de jury vier genomineerden bekend.

Foto © Hielke Grootendorst

 

Jury en inzendingen
Radna Fabias schenkt € 5.000 aan Tijdschrift Terras

Radna Fabias schenkt € 5.000 aan Tijdschrift Terras

Op het 50ste Poetry International Festival won Radna Fabias na de C. Buddingh'-prijs en de Awater Poëzieprijs met haar debuut 'Habitus' ook De Grote Poëzieprijs 2019. De € 25.000 prijzengeld bestaat uit € 20.000 die direct ten goede komt aan de winnende auteur, die nog eens € 5.000,- mag toekennen aan een project ter stimulering van de Nederlandstalige poëzie. Radna Fabias heeft literair Tijdschrift Terras als de gelukkige ontvanger van dit mooie bedrag aangewezen. 

Tijdschrift Terras is een hedendaags tijdschrift voor internationale literatuur dat opereert in het voetspoor van het roemruchte tijdschrift Raster. Gemaakt door dichters, schrijvers en vertalers met een internationaal netwerk fungeert het als platform voor vertaalde literatuur. 

Radna Fabias: Terras lijkt lezers steeds opnieuw eraan te willen herinneren dat het literaire veld groter is dan Nederland. Ik mag dat wel.’

Foto © Zelda Bonnet

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

Bas Kwakman krijgt Cultuurpenning

16 september 2019 - foto © Hielke Grootendorst

Een dag na zijn afscheid als directeur van Poetry International ontving scheidend directeur Bas Kwakman bij de opening van het culturele seizoen in de Kunsthal Rotterdam uit handen van Wethouder Said Kasmi de Rotterdamse Cultuurpenning. Kwakman krijgt de Cultuurpenning 2019 voor zijn grote bijdrage aan de internationale positionering van Rotterdam als poëziestad en de vergroting van de belangstelling voor poëzie in Rotterdam en daarbuiten. 

De Doro Siepelprijs ging naar het HiphopHuis en Aruna Vermeulen. De jury schrijft: “Van meet af aan is ‘inclusie’ het kernwoord geweest voor het HipHopHuis, dat tegen de stroom in roeide en zeker in het begin een fors gevecht moest voeren tegen de gevestigde opinies en orde.”

Foto © Hielke Grootendorst


Sponsors

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam
Droom en Daad
Lira Fonds
Stichting Dioraphte
Prins Bernhard Cultuurfonds
Algemeen nut beogende instelling