De poëzie en metamorfose-show Dichter in drag is terug op IGTV! Elfie Tromp bedacht de wekelijkse show tijdens de eerste lockdown en surft nu met een nieuwe serie afleveringen mee op de tweede golf. Elke zondag van 12.00 tot 12.30 uur ondergaat ze een live metamorfose, leest ze samen met dichters en drag-performers gedichten voor en bevraagt ze hen losjes over het leven en hun kunst. Kijk uit naar ontmoetingen met Ilja Leonard Pfeijffer, Sederginne en Harry Josephine Giles.
Elfie Tromps Dichter in drag vind je op Instagram en wordt ondersteund door Poetry International en Nederlands Letterenfonds.
Klanten van Rotterdamse boekwinkels en bezoekers van bibliotheekfilialen staat vanaf 20 november een leuke verrassing te wachten. Wat in april begon als een schrijfopdracht ter ondersteuning van jonge Rotterdamse dichters en spoken word-artiesten, mondt aan het einde van dit onwerkelijke jaar uit in een uniek poëziecadeau voor inwoners en bezoekers van de stad. Tien woordkunstenaars gingen tijdens de eerste lockdown op zoek naar de woorden voor hun beleving van de stilgevallen stad. Hun scherpe, persoonlijke en inspirerende gedichten zijn door Poetry International en Stichting Droom en Daad verzameld in de dichtbundel Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd. Vanaf 20 november a.s. geven Rotterdamse boekwinkels en bibliotheekfilialen hun klanten en bezoekers de tien troostrijke gedichten voor virale tijden cadeau.
Verwondering over de plotse stilte, de onvoorziene eenzaamheid, de hunkering naar liefde, verstoorde routines, scheefgegroeide maatschappelijke verhoudingen en een niet te stuiten hoop op een betere wereld; Lockdown - gedichten voor een ongewone tijd beslaat in tien gedichten een breed scala aan observaties en gevoelens over en losgekomen door de nieuwe pandemische werkelijkheid. De veertig pagina's tellende bundel is vormgegeven door Loes Sikkes en de gedichten worden vergezeld door portretten van fotograaf Alice Lucchinelli.
Bundel gemist? Lees hem hier online. De gedichten van Derek Otte, Elten Kiene en Tomáš de Paauw werden geschreven en verfilmd op initiatief van Rotterdamse Dakendagen.
Ter gelegenheid van De Week van het Nederlands presenteren de IVN en Poetry International Dichters op reis, een online wereldkaart met gedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters over plaatsen die ze op buitenlandse reizen bezochten. Antoine de Kom, Hester Knibbe, Menno Wigman, Cees Nooteboom en Jelica Novakovic raakten geïnspireerd door steden als Damascus of Bogota, en mythische plekken als Delphi. De gedichten zijn niet alleen via de kaart te lezen, ze zijn vaak ook te beluisteren, gelezen door de dichter zelf. Een virtuele, poëtische wereldreis nu, ter inspiratie voor een daadwerkelijke reis zodra dat weer kan.
Met dank aan Prins Bernhard Cultuurfonds, de Taalunie en het Hendrik Mullerfonds.
Facebook posts, Twitter feeds, praat-tv en persconferenties. Aan woorden geen gebrek. Woorden die ons moeten verbinden met de werkelijkheid. Gelukkig bestaan er naast alle claims op de waarheid en breed uitgedragen overtuigingen ook andere, minder stellige woorden. Gelúkkig kan ook het omarmen van ambiguïteit en twijfel veel nieuwe inzichten én schoonheid bieden. En is dat avontuur van het ongerijmde niet bij uitstek in de kunsten, in de poëzie, te vinden?
Met #ExploreDutchPoetry! zorgt Poetry International voor antistoffen tegen een al te dichtgeslibd gedachtenpatroon, met werk van actuele Nederlandse dichters die schrijven voor en in deze tijd. Nieuwe Nederlandse poëzie gebouwd uit avontuur en actualiteit. Klik op de links onder de citaten om naar de gedichten (vaak met audio en video) te gaan of lees het artikel New Dutch Poets, van Alfred Schaffer. Explore Dutch Poetry!
Met meer dan 10.000 gedichten in meer dan negentig talen ,vertaald naar het Engels en vaak ook het Nederlands, ben je op Poetry Archives voorlopig nog niet uitgelezen. Doorkruis de uitgebreide gedichtenverzameling van Poetry International met een van de Archive Tours, bijvoorbeeld de favoriete gedichten van Ahmed Aboutaleb, of kies voor dichters en gedichten uit een bepaald land, voor een favoriete festivaleditie of gedichten in een specifieke taal of als audio of video.
Poetry International feliciteert dichter Jens Meijen met de C. Buddingh’-prijs 2020. Tien jaar na Delphine Lecompte gaat de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut weer naar een Vlaamse dichter. Meijen krijgt de prijs voor zijn frisse en originele poëziedebuut Xenomorf, een uitgave van De Bezige Bij. 'De blik van Meijen is in tegenstelling tot die van veel andere debutanten van dit jaar niet naar binnen gericht, maar naar buiten gekeerd. Met lede ogen beziet hij hoe het klimaat naar de klote gaat, idealen onoprecht zijn, vooruitgang tegelijk ook achteruitgang is en het debat wordt gedomineerd door woede,' schrijft de jury, die bestond uit Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens.
Een ‘stomverbaasde’ Alfred Schaffer werd afgelopen maandag verrast met het nieuws dat hij de P.C. Hooftprijs 2021 krijgt voor zijn ‘sprankelend veelstemmige’ poëzie. “Het is echt de schok van mijn leven. Dit had ik helemaal niet zien aankomen, überhaupt nooit, maar nu al helemaal niet,” was zijn reactie in gesprek met Trouw. Schaffer is met zijn 47 jaar een van de jongste bekroonde dichters in de geschiedenis van de P.C. Hooftprijs. Hij debuteerde in 2000 met de bundel Zijn opkomst in de voorstad en publiceerde sindsdien nog negen bundels. Dit jaar nog verscheen Wie was ik.
Lees gedichten van Alfred Schaffer, in 2014 voor het laatst op Poetry International te gast, op Poetry International Archives. Daar vind je ook zijn essay 'Uitdagingen obsessies en fascinaties' over de Nederlandse poëzie in beweging, dat hij schreef als inleiding van de uitgave New Dutch Poets van het Nederlands Letterenfonds.
Op 28 januari gaat de Poëzieweek 2021 van start. Overal in Nederland en Vlaanderen worden kleine en grote poëzieactiviteiten voorbereid; in bibliotheken en boekhandels, op scholen, op podia en op straat. Veel van de activiteiten zullen online plaatsvinden. Het Nederlands Letterenfonds en de Schrijverscentrale maken het met de actie Boek een dichter dit jaar extra voordelig om een dichter online in de klas, bibliotheek of winkel of op het podium te halen en denken graag met u mee hoe dit het beste te doen. Bijvoorbeeld via Schrijver op je scherm. Check de mogelijkheden en kies je favoriete dichter. Kun je niet kiezen, laat je dan inspireren door onze serie Explore Dutch Poetry!
Explore Dutch PoetryWat in april begon als een schrijfopdracht ter ondersteuning van Rotterdamse dichters en spoken word-artiesten mondt eind deze maand uit in een prachtig cadeau voor Rotterdammers. Tien jonge woordkunstenaars gingen dit voorjaar op zoek naar de woorden voor hun beleving van de stilgevallen stad tijdens de lockdown. De scherpe, troostrijke en inspirerende gedichten die dat heeft opgeleverd zijn nu verzameld in de bundel Lockdown, gedichten voor een ongewone tijd. En het goede nieuws is dat je hem vanaf 20 november cadeau krijgt bij je Rotterdamse boekhandel (bij 15 euro aan boeken) of jouw bibliotheekfiliaal. Zo lang de voorraad strekt!
Tien gedichten om ons in virale tijden te vergezellen, van Dean Bowen, Simone Atangana Bekono, Derek Otte, Frank Keizer, Elten Kiene, Maureen Ghazal, Tomáš de Paauw, Mariana Hirschfeld en Elfie Tromp.
Lees meer"Een magnifieke, zeer fraai vormgegeven bloemlezing die enkel doet verlangen naar meer." - Tzum
Ter gelegenheid van het gouden Poetry International Festival doken vijftig Nederlandse en Vlaamse dichters in het archief van Poetry International op zoek naar de mooiste gedichten voor deze bijzondere jubileumuitgave (Uitgeverij Podium). In de filmpjes hieronder vertellen Thomas Möhlmann, Tsead Bruinja, Els Moors en Anneke Brassinga over hun mooiste gedichten. Deze feestbundel is per mail te bestellen via reserveren(@)poetry.nl (€ 22,50 + verzendkosten). De video's zijn gemaakt door Lars Meijer.