Aftermovie 51ste Poetry International Festival 2021

51ste Poetry International Festival Rotterdam | 11-13 juni 2021

Poetry International Nieuws

Poetry gaat nieuwe samenwerking aan

VLAM21

Poetry gaat nieuwe samenwerking aan

14 letteren organisaties hebben zich dit jaar verenigd in een nieuw sectorbreed initiatief VLAM21 (Verenigde literaire activiteiten en manifestaties). Het is een informeel overleg van een diverse groep letteren organisaties die gesubsidieerd worden vanuit de meerjarenregeling van het Letterenfonds. VLAM21 stimuleert onderlinge uitwisseling van kennis, netwerk, ervaring en inspiratie. Daarnaast is de samenwerking geïnitieerd om de positie van de letteren in Nederland te verstevigen. In oktober 2021 is het eerste gezamenlijke project gestart: een onderzoek naar fair pay. Aangesloten organisaties zijn: Boekids, Brainwash Festival, De Nieuwe Oost | Wintertuin, Explore the North, International Literature Festival Utrecht, NOORDWOORD, Nowhere, Poetry International, Poëziepaleis, Read My World, School der Poëzie, Tilt, Watershed en Writers Unlimited.

Lees meer
wint Constantijn Huygens-prijs 2021

Peter Verhelst

wint Constantijn Huygens-prijs 2021

De Vlaamse dichter en schrijver Peter Verhelst krijgt de Constantijn Huygens-prijs 2021 voor zijn oeuvre. De dichter, die afgelopen juni nog op het Poetry International Festival stond, krijgt de prijs op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten. ‘Het lijdt geen twijfel: Peter Verhelst heeft een adembenemend oeuvre. Tongkat, Zwerm, Nieuwe sterrenbeelden, Zing zing, deze zomer nog de bundel 2050. Hij is de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs,’ aldus de jury. In 1987 debuteerde Verhelst met de dichtbundel Obsidiaan. Al eerder ontving hij de Jan Campert-prijs 2008 (voor de bundel Nieuwe sterrenbeelden) en de F. Bordewijk-prijs 2000 (voor de verhalenbundel Tongkat). Daarnaast ontving hij eerder onder andere de Herman de Coninckprijs en de Gouden Griffel. Peter Verhelst was te zien op Poetry International Festival in 1996, 2015 en 2021. 

Luister en lees mee met de gedichten van Peter Verhelst
De mooiste gedichten van het festival

51e Poetry International Festival

De mooiste gedichten van het festival

Van 11 t/m 13 juni 2021 trok het 51e Poetry International Festival naar Rotterdam-Zuid voor het mooiste dat de internationale dichtkunst te bieden heeft. Een weekend lang kon je genieten van  binnen-, buiten-  en online programma's met voordrachten, muzikale optredens, talkshows, workshops en meer, van gearriveerde dichters, inspirerende jonge dichttalenten, Rotterdams talent en spoken word-artiesten. We hebben een selectie gemaakt van de mooiste gedichten, voorgedragen door Alfred Schaffer, Ellen Deckwitz, Anne Vegter, Radna Fabias, Samantha Barendson, Maren Kames, Bernke Klein Zandvoort, Paul Demets, Peter Verhelst, Juana Adcock, Raymond Antrobus, Vanessa Kisuule, Ronelda Kamfer en Carolyn Forché. 

Playlist met de mooiste gedichten
Inez Boogaarts vertrekt bij Stichting Poetry International

Inez Boogaarts vertrekt bij Stichting Poetry International

Directeur Inez Boogaarts heeft aangekondigd dat ze vanaf 1 oktober 2021 niet meer werkzaam zal zijn voor Poetry International. Sinds haar aanstelling in oktober 2019 heeft Boogaarts zich met veel energie ingezet voor de organisatie en onder haar leiding kwam een vernieuwend meerjarenbeleidsplan tot stand voor de cultuurplanperiode 2021-2024. "Inmiddels is de financieel-organisatorische basis van Poetry weer op orde. En nu is het tijd voor mij om het stokje over te dragen zodat de gewenste programmatische veranderingen verder kunnen worden doorgevoerd en de organisatie in de komende tien jaar weer verder kan bouwen." Het bestuur is Inez Boogaarts dankbaar voor alles wat zij voor Poetry International heeft gedaan. Ocker van Munster gaat aan de slag als verkenner om het profiel van de toekomstige directeur nader te onderzoeken en uit te werken.

Lees het hele bericht
Wout Waanders winnaar 2021

C. Buddingh'-prijs

Wout Waanders winnaar 2021

Poetry International heeft de C. Buddingh’-prijs 2021 toegekend aan de Nederlandse dichter Wout Waanders, voor zijn poëziedebuut Parkplan, een uitgave van De Harmonie. In toegankelijke verzen komt het leven van alledag aan bod: soms grappig, dan weer keihard. Per gedicht weet je niet wat je kan verwachten: of het start absurd, en dan gaat het over iets wezenlijks zoals ziek zijn en verdwijnen, of het begint heel serieus over hoe een relatie in de slop zit en wordt uiteindelijk weer licht. Dit jaar vond de ontknoping van de C. Buddingh'-prijs tijdens het Poetry International Festival zowel in de zaal als online plaats. Ook de genomineerde dichters Schiavone, René Smeets en Dorien de Wit maakten met hun debuut kans op de prijs. De jury bestond uit Ellen Deckwitz (voorzitter), Mylo Freeman en Ilke Froyen. 

Lees verder
6 juni met Juana Adcock

Dichter in drag

6 juni met Juana Adcock

Elfie Tromp presenteert de poëzie en metamorfose-show Dichter in drag op IGTV! Elke zondag van 12.00 tot 12.30 uur ontvangt Elfie dichters, kunstenaars en drag queens voor een live metamorfose, mooie gedichten en open gesprekken over het leven en hun kunst. Te gast waren o.a. Dean Bowen, Mignon Nusteling, Ilja Leonard Pfeijffer, Joost Oomen, Ma'ma Queen, Harry Josephine Giles, Leendert Vooijce en Ellen Deckwitz. Op 6 juni 2021 is festivaldichter Juana Adcock te gast in een speciale Poetry-aflevering. 

Alle afleveringen van Elfie Tromps Dichter in drag kijk je op Instagram

Eerdere afleveringen
What You Will Hear Is True

Poetry op Rotterdamse daken

What You Will Hear Is True

‘What You Will Hear Is True’ is het thema van de 51ste editie van het Poetry International Festival en was te lezen op de daken in het centrum van Rotterdam, rondom de Koopgoot. In reusachtige letters reisde de installatie over de daken van Rotterdam, een samenwerkingsproject met de Rotterdamse Dakendagen en Eurovision Song Contest. De woorden – elk op een eigen dak – vormden de zin WHAT YOU WILL HEAR IS TRUE, maar konden ook anders gelezen worden: ‘Hear what you will’ of ‘Is what you will hear true’? 

De vrolijke letters verlevendigden de stad en reflecteren de kernactiviteiten van drie organisatoren: poëzie, daken en muziek. Het is een vooruitblik naar een toekomst waarin Rotterdamse daken niet alleen poëtisch, maar ook letterlijk verbonden worden. 

De installatie was te zien tot en met 7 juni. 

Lees meer
P!-Podcast online

What You Will Hear Is True

P!-Podcast online

Met de podcast What You Will Hear Is True opent Poetry International een nieuw venster op opvallende ontwikkelingen in de (inter)nationale poëzie, met voordrachten en gesprekken met dichters, spoken word-artiesten, kenners, vertalers en liefhebbers focust de podcast op nieuwe fenomenen en actuele stemmen van dichtbij en ver weg. De thema's en dichters uit de podcast kom je op het festival zeker weer tegen.  

In deze eerste aflevering blijven we dicht bij huis. Samen met Poëziecentrum Gent spraken we met Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi over het Poëziegeschenk Samen Al t'Hope dat ze samen schreven. Met Poetry-programmeur Jan Baeke deelden de dichters de ins & outs van hun bijzondere samenwerking en hun zoektocht naar de betekenis van Samen, van het woord en als proces, en hoe dat heeft geleid tot meer dan één kaft om twee series gedichten.

Naar de Podcast
Poëzieweek 2021

Poetry on Impact

Poëzieweek 2021

Tijdens de Poëzieweek (28 januari – 3 februari) bracht Poetry International elke dag een uitgesproken dichter uit binnen- of buitenland bij je thuis. Live via zoom lazen zij aansluitend op het Achtuurjournaal gedichten over zaken die er naast het hete nieuws zeker óók toe doen, gevolgd door een Q&A. Geniet van afzwaaiend Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Poëziegeschenkauteurs Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi, Bristol city poet Vanessa Kisuule, Plattelandsdichter Paul Demets, kersvers P.C. Hooftprijswinnaar Alfred Schaffer, Dichter fan Fryslân Nyk de Vries en Neerlans ultieme ambassadeur voor de poëzie Ellen Deckwitz.  

 

Bekijk de opnames terug
Nieuwe Dichter des Vaderlands

Lieke Marsman

Nieuwe Dichter des Vaderlands

Lieke Marsman is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Ze neemt het stokje over van
Tsead Bruinja en zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.
 
De benoemingscommissie ziet Marsman als een dichter 'die de woorden uit de wereld en actualiteit een nieuwe lading geeft, wat haar stem onwrikbaar en bij tijden ontroerend waarachtig maakt'. Marsman paart 'eruditie aan humor, eenvoud aan diepgang”, aldus de commissie die ook haar strijdvaardige deelname aan het politieke debat met poëtische middelen prijst. Als de nieuwe Dichter des Vaderlands wil Lieke Marsman aan de kant van het volk staan. „Ik ga kritisch zijn op de regerende macht.” 
 
Meer info over Lieke Marsman en gedichten vind je hier op Archives.

Interview NRC

Archive Tours: Ontdek je favoriete dichters!

Met meer dan 10.000 gedichten in meer dan negentig talen, vertaald naar het Engels en vaak ook het Nederlands, ben je op Poetry Archives voorlopig nog niet uitgelezen. Doorkruis de uitgebreide gedichtenverzameling van Poetry International met een van de Archive Tours, bijvoorbeeld de favoriete gedichten van Ahmed Aboutaleb, of kies voor dichters en gedichten uit een bepaald land, voor een favoriete festivaleditie of gedichten in een specifieke taal of als audio of video.

Le Tour de la Poésie!

Archive Tour

Le Tour de la Poésie!

Naar de gedichten
LHBTI+ Poetry Pride

Archive Tour

LHBTI+ Poetry Pride

Naar de gedichten
Scherven van een toekomstige verleden tijd

Archive Zomertour

Scherven van een toekomstige verleden tijd

Naar de gedichten
De Ingehouden Stilte

Archive Tour

De Ingehouden Stilte

Naar de gedichten
Dagelijkse troost

Archive Tour

Dagelijkse troost

Naar de gedichten
New Dutch Poems

Archive Tour

New Dutch Poems

Naar de gedichten

Uitgelicht!

Wout Waanders leest Een ondergrondse

Winnaar C.Buddingh'-prijs 2021

Wout Waanders leest Een ondergrondse

C. Buddingh'-prijs
Poëzieweek 2021

Poetry on Impact

Poëzieweek 2021

Bekijk de opnames terug
Dichters op Reis

Week van het Nederlands

Dichters op Reis

Naar de wereldkaart
Puinsonnetten I

Jens Meijen leest

Puinsonnetten I

C. Buddingh'-prijs
Dichter aan de lijn

Telefoongedichten

Dichter aan de lijn

Naar de filmpjes
Schrijf je in voor Poetry International Nieuws

De mooiste gedichten en tips in je mail?

Schrijf je in voor Poetry International Nieuws

Inschrijven

Nederlands Letterenfonds
Gemeente Rotterdam